Astăzi m-am trezit cu poftă de scris. Mă simt bine și vreau să exploatez starea asta de bine, iar scrisul despre lucruri care îmi fac plăcere este o metodă care dă rezultate de fiecare dată.
Pentru că am scris deja despre nuntă – cel mai happy eveniment din viața mea din ultima vreme – am decis să scriu despre cazări faine din România, pentru că sunt în proces de planificare a concediului. Este vorba despre cazări diverse, cu personalitate și cu bugete pentru toate buzunarele.
Trebuie să vă menționez de la început că nu agreez deloc hotelurile, le evit cât de mult pot, iar criteriile mele de nominalizare sunt pur subiective. Cazările pe care le-am ales au fost întotdeauna”on a budget”, nu suntem genul care să cheltuie foarte mult pe cazare, însă și cu un buget limitat te poți bucura de o ședere plăcută și condiții deosebite, așa cum vă voi arăta mai jos.
Zabola Estate
La Zabola totul este spectaculos, de cum ajungi la poartă. Este singura locație în care a trebuit să fim primiți de cineva și conduși cu mașina la cameră, pentru că porțile sunt încuiate iar casa în care ești cazat este prea departe să mergi pe jos cu bagajul. Camerele sunt diferit amenajate dar în același stil…bpem-burgez și este foarte dificil să îți alegi una atunci când faci rezervarea, mai laes dacă ești nehotărât ca mine.
Camera în sine este extrem de spectaculoasă, adică nu prea îți vine să ieși de acolo să explorezi, să mănânci, să nimic… Amenajarea este una îmbietoare pentru cupluri, adică în mijlocul camerei ai o cadă imensă, pentru 2, mai ai și un duș cu pereții de sticlă, șemineu funcțional, cu rezerva de lemne pregătită, o ascunzătoare cu vinuri în perete, un pat imens și multă liniște.
Trebuie să anunți în avans dacă servești masa la cazare și ar fi extrem de păcat să nu o faci, pentru că și restaurantul este la fel de romantic precum camera. Iar drumul către restaurant trece pe lângă un lac și reședința propietarilor, o casă extrem de spectaculoasă. În plus, poți vedea căprioare sau alte vietăți simpatice.
Prețul pentru cameră pornește de la 100 de euro, la care se mai adaugă masa, costuri total justificate pentru experiența minunată de care ai parte. Eu una am profitat la maximum de șederea noastră.
Citește și O noapte de poveste la Castelul Mikes din Zabola
Viscri
Chiar dacă localitatea în sine nu e foarte atractivă, nu prea ai mare lucru de făcut sau de vizitat – e bine și să nu faci nimic uneori – și drumul de acces este absolut îngrozitor, cazările sunt spectaculoase la Viscri. Spectaculos înseamnă un mix de vechi cu nou, povești și visuri care te ung la suflet.
Cazarea pe care am ales-o noi a fost… perfectă! Amenajată în podul unui hambar, camera noastră era strict funcțională, dar decorată cu mici detalii care te fac să exclami. Am apreciat priveliștea de la ferestrele cu tâmplărie din lemn care dădeau într-o mică grădină burdușită cu plante roditoare din care ne-am înfruptat la micul dejun și la acoperișurile cu șindrilă. Baia a fost super spațioasă și da, am apreciat că am avut la dispoziție produse de îngrijire de la L’Occitane.
Gazda noastră a stat cu noi la povești a doua zi, puiul de ciobănesc și-a ascuțit dinții pe mine și mi-a furat inima și liniștea de la țară ne-au ajutat să ne relaxăm. Am mâncat cina la un ”restaurant” în vecini, un alt hambar a cărui utilizare a fost deturnată cu succes, la Viscri 32 dacă-mi amintesc bine, un loc extrem de instagramabil și mâncare din ingrediente farm-to-table extrem de savuroase.
Costul pentru cazare a fost în jur de 250 lei, ceea ce mi s-a părut extrem de fair pentru condițiile de care am avut parte. Am apreciat foarte tare cum au fost păstrate toate elementele vechi, tradiționale și cum a fost integrat fiecare detaliu modern. Cine a mai auzit de duș în podul hambarului?
Citește și Viața la Viscri e faină
Casa Rațiu, Turda
O cazare spectaculoasă atât prin amenajarea elegantă cu influențe britanice cât și prin prisma gazdelor, membri ai familiei Rațiu, pe care îi poți întâlni în orice moment. De când am fost noi oaspeți la Casa Rațiu știu că s-a mai deschis un corp de clădire nou, au fost lansate 2 volume din jurnalul lui Ion Rațiu și a fost în vizită și Prințul Charles cu ocazia centenarului de la nașterea omului politic.
Camerele poartă numele membrilor familiei Rațiu și fiecare cameră are personalitatea ei, având o amenjare diferită. Vă recomand să căutați disponibilă camera Alexandru, amenajată într-o mansardă spațioasă și extrem de primitoare. Livingul de la parter este și el foarte cozy și prietenos, cu un aer de ”acasa” unde fiecare obiect spune parcă o poveste. Nimic nu pare întâmplător sau făcut să fie, ci cu multă grijă și gust.
Momentul meu preferat – poate pentru că sunt o gurmandă – a fost micul dejun în fața șemineului, moment în care a trecut să ne salute și gazda noastră, însăși Pamela Rațiu.
Costul camerelor variază de la cameră la cameră, vă invit să le consultați pe site.
Citește și #turistînțaramea weekend la Casa Rațiu din Turda
Central Metropolitan Suite, Cluj
De la Turda am fost direct la Cluj, unde ne-am luat cazarea prin Airbnb pentru prima oară. Am ales un apartament situat central, ca să ne fie mai ușor să ne mișcăm pe jos prin oraș. Apartamentul este amenajat într-o clădire veche, înaltă și ne-a servit perfect scopului. Nu mai spun că a fost extrem de accesibil pentru cât de mișto era amenajat, adică am dat aprox 200 lei pe noapte.
Aparamentul este format dintre-un living spațios cu bucătărie open space și un dormitor improvizat pe o platformă deasupra băii. Parchetul era cel original din lemn, iar unul dintre pereții din living avea cărămida expusă și se potrivea foarte bine cu mobilierul cu aspect industrial. Am rămas cu gândul și acum la lumina boemă filtrată prin perdea. Îl recomand cu drag dacă aveți drum în Cluj. Nu cred că găsiți în acest buget ceva la fel de fain la hotel.
Cu siguranță sunt și alte opțiuni mai spectaculoase pe Airbnb la Cluj, dar și bugetul este un factor important atunci când călătorești – noi preferăm să cheltuim mai mult pe mâncare bună – așadar încercăm să scutim bani atunci când se poate.
Citește și Prima mea experiență cu Airbnb la Cluj
Camping Floare de colț, Rimetea
Ei bine, de data asta e vorba de o cazare la cort. Iar dacă nu ai așa ceva în dotare sau nu vrei, ai și posibilitatea de a dormi în căsuțe. Dacă în zare vezi semeț masivul calcaros Piatra Secuiului, în camping te simți ca în grădina Raiului printre flori, verdeață, spații de relaxare și decorațiuni artizanale. O amenajare făcută de propietari, îngrijită și îndrăgită de toți cei care le trec pragul.
Pe lângă ”peisage” pe noi ne-au impresionat și gazdele extrem de primitoare, care ne-au făcut să ne simțim ca acasă, în familie. Poți să mănânci de la gazde atât micul dejun cât și cina, dar poți la fel de bine să îți prepari tu la grătarul amenajat pentru oaspeți.
Am ținut să includ și această variantă pentru că am fost cu adevărat impresionați de amenajarea prietenoasă, confortul și ospitalitatea gazdelor, lucruri greu de găsit în România când mergi cu cortul.
Sunt curioasă voi în ce locuri faine ați stat prin România și la care ați reveni cu drag și altă dată?
[…] Citește și articolul cu cele mai spectaculoase cazări din România în care am stat […]