Riviera italiană, destinație de hiking & mâncare bună

Posted on

Ultima vacanță în afara țării din 2022 a fost în Italia, o săptămână în vizită la niște prieteni. Când am cumpărat biletele de avion am ales o perioadă lungă, să ne bucurăm cât mai mult de vacanță. Cu toate astea, cu cât se apropia plecarea, cu atât mai mult mă îndoiam de alegerea făcută.

Dacă o să stăm prea mult pe capul oamenilor și o să-mi stric prietenia?

Încep articolul cu vești bune. Am fost invitați să ne reîntoarcem, yay! Și regiunea ne-a surprins peste așteptări, așadar avem cu atât mai multe motive să repetăm figura.

Citește și despre destinațiile de neratat din Sardinia

Destinația Genova

Toată distracția a avut loc în preajma zilei de 1 Decembrie, așadar am unit ceva zile libere de la stat și a ieșit o super vacanță pe coasta Liguriei, Riviera Italiană. Am zburat în Genova și am fost găzduiți de prietenii noștri într-un orășel situat la jumătate de oră distanță, la Recco.

Pentru că am călătorit doar cu rucsacii, ne-am pus doar strictul necesar în bagaje – pijamale, echipament sportiv și lenjerie de corp. Pentru noi, echipamentul de alergare chiar este necesar când mergem într-un loc nou. Ce mod mai bun de a explora împrejurimile, decât în alergare?

Banca San Giorgio, Genova

Călătoriile cu trenul în Liguria

Merită să dedic câteva rânduri transportului, căci trenul ne-a fost de mare ajutor în această vacanță. Nu am închiriat mașină și nici nu am avut nevoie să folosim mașina prietenilor noștri, oferită cu generozitate, la fel ca și casa, patul și masa. Am călătorit eficient bazându-ne strict pe mersul trenurilor. Există o aplicație unde poți verifica în timp real orarul, dacă există întârzieri sau poate greve programate, iar timpii anunțați chiar sunt respectați.

De la Genova ajungi la Recco în 30 minute, iar biletul costă 4,3 euro per direcție. Recomand neapărat să mergeți și la Camogli și la Santa Margherita, dacă timpul vă permite. Nu o să regretați.

Trenul este modern, confortabil și rapid. Biletul îl poți achiziționa atât online, cât și de la tonomatele aflate în fiecare gară. Fiind o regiune de coastă stâncoasă, drumul este format dintr-o succesiune spectaculoasă de tunele, stânci abrupte în care se sparg valuri înspumate, vile și pâlcuri de pini. Simți cu adevărat că ”la vita e bella” când mergi cu trenul în Italia de nord.

Dar să ne întoarcem la hiking

Prietenii la care am stat au lucrat toată perioada asta, așadar pe timpul zilei am explorat pe cont propriu împrejurimile. Ne-am reunit seara, când am explorat împreună cele mai bune restaurante la care mănâncă localnicii. How lucky are we?!

Să vă povestesc despre cea mai frumoasă zi de marți. Aveam în plan alergarea regulamentară de 10 km, așadar ne-am pus pantofii de alergare și am pornit la drum. După fiecare pas ni se dezvăluiau în fața ochilor peisaje din ce în ce mai frumoase și poteci din ce în ce mai alergabile, deși duceau în sus.

Evident că am continuat așa localitate după localitate, apoi potecă după potecă, până am ajuns la Santa Margherita, unul dintre cele mai cochete orașe de pe Riviera Italiană.

Am plecat de acasă fără bani, fără documente, fără haine de schimb sau jachetă, noroc cu Garmin-ul (ceasul multisport care are și funcție de wallet) cu care ne-am plătit atât un prânz super savuros, cât și biletele de tren spre casă. Dacă la dus am făcut vreo 15 km pe jos, cu aprox 700 m elevație în 5 ore (ne-am tot oprit să facem poze, video-uri, să admirăm) la întoarcere trenul a făcut 5 – da, cinci, ai citit bine – minute până în Recco.

Citește și despre experiențele de neratat din Sicilia Occidentală

Am ajuns și pe renumitul traseu de la Cinque Terre

Mă dau de gol cu ocazia asta, eu aveam impresia că Cinque Terre este o localitate. Am aflat că este de fapt un traseu între cinci localități de coastă, care începe din Monterosso și se termină spectaculos în Riomaggiore. Mai ales dacă prinzi un Golden Hour în micuțul port, după ce bei un pahar de vin local, din struguri culeși chiar de pe dealurile pe care ai alergat mai devreme.

Traseul în sine nu mi s-a părut neapărat spectaculos. Aș fi putut trăi și fără să ajung la Cinque Terre, dar mă bucur că am făcut-o. Am avut parte de o zi cu soare blând, cărarea era liberă, iar picioarele ușoare. În total am făcut 18 km și 1100 metri elevație, într-un ritm lejer. Nu mi-aș putea închipui cum este să faci traseul într-o zi toridă de vară, alături de cohortele de turiști. Am împărțit traseul doar cu câteva grupuri de francezi.

Portofino, unul dintre cele mai instagramabile porturi de pe Riviera Italiană

Nu aveam cum să ratăm Portofino, o altă destinație super promovată pe Pinterest și Instagram. Am decis să ajungem aici tot pe jos, însă nu am pornit din Recco, ci din Santa Margherita și am făcut un circuit de aproximativ 14 km, cu 700 m elevație în acea zi. Nu am putut rezista tentației de a revedea orașul, mai ales într-o zi cu soare.

Am ajuns în Portofino exact la prânz, când a început să bată soarele peste port. Am profitat de ocazie să mâncăm o focaccia și să ne reîncărcăm bateriile privind trecătorii și pescărușii guralivi. Am urcat apoi spre Far și am ajuns în ACEL punct din care sunt făcute toate fotografiile pe care le vezi pe internet. Portofino arată cu adevărat magic, pe cuvânt!

Ce este de făcut la Genova

Am vizitat centrul istoric al Genovei, Acvariul și două muzee de artă pe parcursul acestei săptămâni. Din portul vechi intri în centrul istoric pe una dintre străduțele extrem de înguste și te pierzi – pentru că semnalul GPS ajunge mai greu, dar și pentru că găsești o mulțime locuri fascinante. Acvariul merită să îi acorzi cel puțin jumătate de zi, are o mulțime de atracții, dintre care pinguinii sunt cei mai drăgălași. M-aș reîntoarce pentru ei, dar și pentru acvariile cu pești exotici, meduze sau pentru lamantinii grațioși.

Pentru că în mintea mea Italia înseamnă și artă, bogăție și extravaganță, am vrut să vizitez și un palat. Am găsit unul fix pe gustul meu la Genova, decorat și amenajat ca în vremurile lui bune, când era locuit. 10 euro costă biletul pentru Palazzo Reale și este inclus și accesul la Palazzo Spinola.

Când te duci în Italia, știi că trebuie să lărgești cureaua la pantaloni

Să vă povestesc și ce am mâncat bun în vacanță, specific regiunii. Recco este renumit pentru focaccia și noi am mâncat mai multe feluri, una mai gustoasă ca cealaltă. De la varianta simplă, cu ulei de măsline și sare de mare la focaccia cu ceapă, focaccia cu brânză și focaccia pizzata. Cea din urmă conține brânză, sos de roșii, capere, anșoa și oregano, deliziosa!

Evident, fiind pe coastă, am mâncat fructe de mare și pește, paste cu făină de castane (specific locale), paste cu pesto genovese, paste cu porcini și am băut mult vin și prosecco. Dacă vrei să afli unde se face cea mai bună foccacia din Recco, scrie-mi în comentarii. 😊

Ne-a plăcut tare, tare excursia noastră și abia aștept să explorăm și alte orașe de pe Riviera italiană.

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.