Scrise Elena după ce toată vacanța a lucrat la propriile rezoluții pentru 2022 și a făcut liste peste liste. Totul a culminat desigur cu un atac de panică și cu acest articol. Să învețe și alții din greșeșile mele.
Decât rezoluții, prefer să îmi setez intenții
Pentru mine termenul de rezoluție este inflexibil și rece, suna a ceva de genul ”ți-ai asumat că o să faci asta și nu ai făcut-o”. Nu îmi dau seama de ce – probabil din experiențele anterioare – dar mie rezoluțiile îmi ”miros” a eșec și par condamnate la această soartă.
Citește și articolul despre rezoluțiile mele financiare pentru 2020
Prefer, în schimb, să lucrez cu intenții, pentru că sunt deschisă la schimbare și din experiențele anterioare am realizat că dacă la un moment dat am crezut că îmi doresc ceva, m-am răzgândit adeseori. Ceea ce e logic și firesc, pentru că viața este un proces într-o continuă schimbare și ajustare, presărat de obstacole și chiar de eșecuri.
În 2022 vreau să trăiesc cu intenție
De ce nu ai nevoie de o listă nouă de rezoluții
Înainte să lucrez la planurile pentru 2022 mi-am acordat timp să analizez cum a fost anul 2021, atât din punct de vedere al câștigurilor, cât și al pierderilor. Deși am avut impresia că anul care tocmai s-a încheiat nu a fost unul prea strălucit, când m-am pus pe scris am constat că am multe motive pentru care să fiu recunoscătoare pentru 2021.
Apoi am revizitat lista de rezoluții pe care am scris-o la începutul anului trecut și am preluat de acolo intențiile pentru 2022.
1 Obiectivele realizate le-am păstrat pe lista de intenții pentru 2022, în măsura în care mă reprezintă în continuare.
Spre exemplu, cele de creștere financiară au rămas acolo. Am schimbat de această dată modul în care îmi doresc această creștere financiară, prin diversificarea surselor de venit.
2 Obiectivele pe care nu le-am atins le-am reanalizat. De ce nu am reușit să le îndeplinesc? Nu mă reprezintă, îmi lipsesc resursele sau pur și simplu am avut prea multe pe listă și nu aveam cum să le fac pe toate?
O listă extinsă de intenții este benefică, pentru că aceste idei sunt în mintea mea în permanență și simt nevoia să le scot pe hârtie. Am ales însă să nu le dau semnificația de ”rezoluție”, de TREBUIE să se întâmple, cât mai degrabă m-am întrebat CUM aș putea să fac să se întâmple.
Pe unele dintre ele le-am păstrat, altele s-au transformat și le-am inclus și pe lista de anul acesta.
3 Pentru 2022 mi-am făcut o listă extinsă de întrebări. Majoritatea sunt referitoare la viața profesională și sunt întrebări pentru al căror răspuns voi apela la ajutor specializat.
Nu mă consider un bun autodidact, mai ales pentru că nu am cel mai bun focus, mă las distrasă ușor, îmi irosesc eforturile în prea multe direcții șiiiii… îmi place să lenevesc mai mult decât ar fi cazul adeseori.
Citesc literatură non ficțiune, urmăresc clipuri pe YouTube sau pe alte platforme mai serioase de dezvoltare personală și profesională, dar pentru mine funcționează mai bine să fiu ghidată. I’ll do the hard work, just help me find the right direction.
4 Am lucrat mai în amănunt la HOW TO. Pentru că știam în mare parte ce îmi doresc de la mine și pentru mine anul ăsta, munca mea s-a focusat mai degrabă pe planificarea pașilor care mă pot ajuta să îmi transform intențiile în realitate.
5 Am acceptat că nu le pot avea pe toate. Pe hârtie, cu un plan bine pus la punct, toate arată realizabil, toate arată bine, I want it all.
Citește și articolul despre rezoluții – clișeu sau măsură a succesului
Dar dispare farmecul neprevăzutului, apare presiunea de a bifa toate chestiile de pe listă și momentele de slăbiciune, de tristețe sau de îndoială, care apar mai des decât mi-aș dori, mă fac să mă simt și mai rău. În plus, there’s always next year!
Concluziile mele pentru mine – odată cu noul an nu ai nevoie de o listă nouă de rezoluții, pentru că nu ai nevoie și mai ales pentru că nu poți să devii o persoană nouă peste noapte. Trebuie să îți analizezi trecutul și prezentul și să continui sustenabil munca pe care ai început-o deja.
CUM POT DEVENI O PERSOANĂ MAI BUNĂ în 2022 față de anul trecut?
Aceasta cred că ar trebui să fie întrebarea din mintea ta în permanență. Ce pot să fac mai bine? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a ajunge mai aproape de versiunea mea ideală?
Sunt curioasă, care sunt intențiile tale în 2022? Mi le poți împărtăși în comentarii, mai jos.
De acord cu perspectiva intențiilor în locul listelor de TODOs. Nici eu n-am făcut nicio lista pentru noul an, dar am făcut o mică retrospectiva a anului precendent și am luat cu mine lucruri care au mers bine, care mi-au adus bucurie și m-au ajutat sa ma cunosc mai bine, care știu ca acum fac parte din “eu”, așadar merg cu ele si in noul an. Am plantat de asemenea si intenții noi, către arii pe care nu le-am explorat in anii precendenți si pe care abia aștept sa le descopăr.