Nimic nou în 2020

Posted on
Photo by Eric Muhr on Unsplash

2020 e un an important pentru mine din toate punctele de vedere. Astăzi o să vă povestesc despre partea financiară, mai exact despre promisiunea pe care mi-am făcut-o, ca anul acesta să nu îmi cumpăr nimic nou în materie de frivolități: haine, accesorii, cosmetice, decorațiuni sau alte chestii care hrănesc orgoliul.

DE CE-ul meu

Inspirată de clipul unei gagici din State care și-a plătit în 2 ani datoria de studentă în valoare de 200k $, dar mai degrabă de noile priorități din viața mea, am decis că e timpul să fac niște schimbări de ordin financiar. Mai exact, am decis să încep să pun bani de-o parte să plătesc în avans împrumutul pentru apartament, ca să scad din dobânda imensă. O să revin cu detalii pe tema asta într-un alt text.

Înainte de schimbarea prefixului anului am așternut pe o foaie obiectivele mele financiare pentru 2020, lucru pe care l-am făcut pentru prima oară în viața mea într-un mod conștient, cu plăcere și entuziasm. Asta pentru că în primul rând am un venit frumușel, care îmi permite să plătesc pentru lucrurile elementare, dar și pentru lucruri care mă transformă într-o versiune mai bună a mea. Și mă refer aici la terapie, care este o investiție destul de consistentă și pe care o consider mai importantă decât orice altceva.

Principalul meu obiectiv financiare pentru noul an este, așadar, să plătesc în avans o sumă consistentă din împrumutul de la bancă pentru apartamentul cumpărat prin programul Prima Casă. Pentru a-mi îndeplini scopul am de făcut 2 pași vitali:

1. să țin cheltuielile sub control. Mi-am instalat de două luni pe telefon o aplicație în care îmi notez toate, dar absolut TOATE cheltuielile zilnice. Așa știu pe ce se duc banii mei și știu și pe ce mă bazez în cazul în care apare o cheltuială neprevăzută.

2. să generez venituri suplimentare față de salariu. După ce mi-am defalcat pe hârtie toate cheltuielile lunare, mi-am dat seama că realist vorbind nu o să îmi mai rămână mare lucru la final de lună și dacă vreau să strâng o sumă cât de cât consistentă, va trebuie să îmi cresc veniturile. This is work in progress.

Cum fac să nu îmi mai cumpăr nimic nou

Să ne înțelegem, nu sunt o persoană extremă și în plus, ca să trăiesc, să muncesc, să am o existență normală îmi voi cumpăra o mulțime de lucruri noi, atât pentru mine cât și pentru copilul blănos din întreținere. Cum ar fi mâncare, abonament la transportul în comun, întreținere, ba chiar și câteva bilete de avion și altele, necesare traiului și sănătății mentale.

În primul rând am conștientizat importanța noului meu obiectiv financiar, mă entuziasmează, este o motivație pozitivă. Nu simt că mă pedepsesc, ci simt că îmi fac o favoare și sunt bucuroasă că în sfârșit am conștientizat și eu nevoia asta. În al doilea rând, evit tentațiile pe cât posibil. Foarte important este și că vorbesc despre asta cu prietenii mei, ca să înțeleagă de ce refuz anumite activități și să nu aibă impresia că nu mai vreau să petrec timpul cu ei dacă nu vreau să ies la film.

Lucruri pe care nu mai cheltui bani în 2020

cafele sau mâncare la restaurant. Nu că mâncarea pe care o cumpăr și o gătesc acasă ar costa prea puțin, dar așa am grijă ce mănânc și îmi exersez talentul în bucătărie, de care sunt extrem, extrem de mândră în ultima vreme.

haine sau încălțăminte nouă. Am deja suficiente haine și încălțări pentru toate ocaziile. Singura categorie în care risc să ”cad în păcat” este echipamentul sportiv, mai exact voi avea nevoie de o pereche de adidași pentru alergare din ăia adevărați. Am două perechi primite cadou, dar e posibil să se rupă, căci alerg deja destul de mult și voi intensifica și mai mult antrenamentele.

decorațiuni sau alte chestii pentru casă. Nu tu lumânărele parfumate, ilustrații, cănuțe… sau, ce mă doare cel mai tare, plante. Mi-aș transforma casa în junglă cu drag, dar am decis că singurele plante noi pe care le voi aduce în casă vor fi înmulțite de mine, ca să economisesc și ca să mă documentez mai mult despre cum se îngrijesc plantele.

taxi. Am toate aplicațiile de ride sharing instalate pe telefon și dacă înainte le foloseam constant, acum iau curse în situații în care nu am altă opțiune, adică nu există alte mijloace de transport disponibile sau timpul este o resursă mai prețioasă. De fapt, anul acesta o să fac școala de șoferi și pooooate o să îmi iau și o mașină. Poate.

– pofte sau cumpărături din impuls. Îmi fac cumpărăturile de la supermarket săptămânal, ca să evit să ajung în Mega și să ies cu sacoșa plină de chestii de care nu am nevoie. Partea faină este că am ocazia să exersez zilnic să răspund ”NU” atunci când mă întreabă vreun coleg dacă vreau ceva de la Mega.

suveniruri. Singurul ”lux” pe care mi-l voi permite anul acesta sunt călătoriile și am deja câteva programate în afara țării, de unde mă voi întoarce de acum doar cu amintiri, nu și cu obiecte. Sunt convinsă că prietenii nu se vor supăra, iar eu nu îmi voi mai încărca casa cu lucruri de care nu am neapărat nevoie.

activități pe care le pot face gratuit. Cu mare, mare regret am renunțat la abonamentul la studioul de yoga, dar sunt împăcată cu decizia și în plus, nu mă oprește nimic de la a practica acasă. În afară de lene. În plus, merg la antrenamente de grup de alergare, care sunt gratuite și unde mi-am făcut și mulți prieteni noi.

E normal să greșești

Desigur că am dat-o în bară deja și că o să o mai dau în bară. Dar nu renunț, merg mai departe. E normal să mai cădem în ispită din când în când, mi se pare mai grav să ascund acești pași ”pe lângă” sau să mă critic foarte tare, să mă descurajez singură.

Spre exemplu, luna trecută mi-a cumpărat mama o lenjerie nouă de pat, iar eu mi-am cumpărat o fustă de la reduceri. M-am simțit puțin vinovată, dar m-am menținut apoi și am spus NU la multe, multe tentații la care aș fi cedat în mod normal, fapt care îmi întărește atât încrederea în sine și mă ajută să îmi mențin promisiunea. Unde mai pui că am început să mă interesez și de o pensie privată și mă gândesc și la alte investiții de om mare?

Schimbarea apare atunci când ești pregătit pentru ea

Prima oară când am întâlnit acest concept, la Liana Popa, care are un proiect superb intitulat câte 5, despre care puteți citi mai multe pe blogul ei, am zis că ”e cu capul” și că eu nu aș putea să fac așa ceva. Uite-mă totuși la început de 2020, mai determinată ca niciodată să investesc în lucrurile care contează cu adevărat pentru mine.

Inspiră-te și de la Money Diaries, rubrica săptămânală de educație financiară de pe Inoza.ro

O să scriu mai des și mai variat despre ce implică această promisiune față de mine, să nu îmi mai cumpăr nimic nou timp de un an, ca să îmi verific evoluția, ca să îmi dau seama mai bine ce am de făcut, dar și pentru a -i inspira pe alții.

Oricine poate să facă asta, ambiția este un mușchi pe care îl poți antrena. Trebui să ai un DE CE suficient de puternic, să îți dai timp și să îți dai voie să greșești.

Dacă ai vreun sfat pentru mine sau dacă ai vreo întrebare, scrie-mi mai jos, în comentarii. Poate e ceva ce eu nu am luat în calcul, poate vrei să faci acest lucru cu mine, poate l-ai făcut deja și-mi împărtășești din lecția învățată. Orice observație este binevenită.

5 Comments

  1. alexandra florentina matei says:

    In sfarsit pot sa ies cu tine fara sa-mi fie frica ca ma porti prin magazine si magazinase cu antichitati, canute, deco, home =))
    La activitatile alea pe care le poti face gratuit sau cu niste costuri infime iti recomand sa:
    1. vizitezi Templul Coral
    2. Muzeul Holocaustului, e amenajat intr-o sinagoga
    3. sa te duci la Carturesti sa rasfoiesti/ citesti
    4. sa mergi sa imprumuti de la biblioteca FILIA carti, au peste o mie de volume de filosofie feminista, religie, drepturi sexuale si reproductive, drept, violenta, cultura si politica
    5. plimbare Gradina Botanica vara, dimineata, ideal in cursul saptamanii cand nu e nici dracu`
    6. mergi in Snagov sa vezi Palatul Snagov & manastirea de pe insula, sunt faine
    7. fa un picnic healthy pe malul lacului in Mogosoaia
    8. plimbare in rezervatie la Comana sau la citit pe malul lacului, e si camp de lavanda fain acolo.

    1. Elena says:

      Uh-la-la ce de idei faine. Thanks 🤗

  2. Anton says:

    Inspirator articol.
    Mi-ati (atat tu, cat si comentariul Alexandrei) dat cateva idei pentru 2021.

  3. Câteva sfaturi la început de drum(eție) – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] Uite cam ce aveam în minte când am început anul – obiective financiare pentru 2020 […]

  4. Rezoluții 2022 – de ce nu ai nevoie de o listă nouă – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] Citește și articolul despre rezoluțiile mele financiare pentru 2020 […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.