Rezoluțiile, clișeu sau o măsură a succesului?

Posted on

La final/început de an apare obsesiv același termen care ne provoacă teamă unora, satisfacție altora: rezoluție!

Până de curând aveam impresia că rezoluțiile sunt un clișeu, mai degrabă vorbe în vânt decât un mod practic de a-ți evalua anul care tocmai a trecut. Asta pentru că nu sunt cea mai organizată persoană și pentru că listele erau până acum doar pentru cumpărături. Acum, listele sunt pe lista mea de obiective pentru anul care vine, să învăț să jonglez cu ele și cu teancul de agende superbe care s-a strâns de ceva vreme.

Ce sunt rezoluțiile?

Ca să evităm termenii pompoși, care conțin conotații negative, vom înlocui termenul ”rezoluții” cu cel de ”obiective”. Parcă așa par mai ușor de atins, iar consecințele în cazul eșecurilor nu mai par atât de dramatice, nu-i așa? De fapt, că să simplificăm și mai mult conversația, să le spunem cu adevărat pe nume – liste!

Cum lucrăm la lista obiectivelor pentru noul an?

Ia un pix, o coală de hârtie, fă-ți un ceai aromat sau o cafea tare, să îți pună mintea în mișcare și pune-te pe scris. Așterne rânduri după rânduri cu obiective pentru noul an, tot ce-ți dorești să realizezi, atât realist cât și ideal. Ține lista lângă tine, odată ce ai deschis robinetul dorințelor, ideile or să tot curgă zile la rând.

Să spunem că ai terminat cu lista și că atunci când o citești ai impresia că nu o să realizezi nici măcar în timpul acestei vieți ceea ce ți-ai propus. Nu-i rău, felicitări pentru ambiție, dar hai să trecem totul prin filtrul realității și să transpunem fanteziile în obiective realiste. Vei obține la final 3 tipuri de rezoluții:

  1. Obiective realizabile în următorul an, realiste și ușor de monitorizat, cum ar fi: vreau să alerg primul maraton. Nu te opri aici, ci fă o listă cu ce ai de făcut ca să îl îndeplinești, în mare: să încep antrenamentul din ianuarie, să îmi aleg cursa la care vreau să particip, să îmi găsesc un grup de alergători cu care să mă antrenez, să îmi fac analizele, etc.
  2. Obiective cu termen nedefinit, dar la care poți contribui cu o parte importantă anul care vine. Să spunem că îți dorești să călătorești timp de un an prin Europa, doar cu autostopul.Sună fun, dar poate că jobul nu îți permite momentan să îți iei atâta timp liber, poate că ai alte obligații financiare pe care trebuie să le onorezi, și lista motivelor poate continua la nesfârșit. Cu toate astea, nu te împiedică nimic să lucrezi anul care vine la un traseu, să te documentezi asupra locațiilor pe care vrei să le vezi, să cauți comunități de oameni cu aceleași obiective sau poate chiar să găsești pe cineva cu care să faci această călătorie.
  3. Obiective de dezvoltare personală. Dacă vrei să ai un stil de viață echilibrat, nu e ok să îți setezi termenul de un un după care să te întorci la dezastrul de înainte, dar în același timp nu trebuie să treci cu vederea aceste aspecte. Lista ta trebuie să conțină și termeni precum: libertate, fericire, iubire, să nu uiți de minte și spirit, care te vor ajuta să îți îndeplinești obiectivele de mai sus.

Poate că pe lista rezoluțiilor tale vor fi și obiective fantastice, eu zic să nu renunți la ele. Cine este suficient de curajos să viseze, are șanse mai mari de a-și îndeplini obiectivele decât ceilalți, care se limitează singuri.

Scriam în titlu că rezoluțiile sunt o metodă de măsură a succesului. Poate că e puțin cam mult spus, având în vedere că există posibilitatea să ai realizări mai importante decât cele setate de tine la începutul anului. Sau pur și simplu diferite. Important este să îți așterni planurile de viitor pe hârtie, să ții lista aproape, să sărbătorești fiecare realizare și să te ridici cu forțe proaspete după fiecare eșec.

În concluzie, rezoluțiile nu sunt nici un clișeu, nici un mod de a-ți măsura succesul. Lista de obiective pentru noul an te poate ajuta să nu pierzi din vedere ce ai de făcut, dar nu are caracter obligatoriu. Nu ajuta cu nimic să te stresezi că nu ai bifat decât o parte dintre rezoluții.

Acestea fiind scrise, vă urez spor la scris și un an nou excepțional!

1 Comments

  1. Rezoluții 2022 – de ce nu ai nevoie de o listă nouă – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] Citește și articolul despre rezoluții – clișeu sau măsură a succesului […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.