Idei pentru un Crăciun mai ”verde”

Posted on

Una dintre rezoluțiile mele pentru noul an este să am o viață cât mai armonioasă cu mine și cu mediul. Și pentru că nu vreau să aștept să vină Anul Nou ca să încep să fac schimbări, am decis să mă documentez cum pot să sărbătoresc Crăciunul într-un mod cât mai ”verde”.

Am împlinit #1anfreelancer uite ce am învățat pe cont propriu

Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?

Nu am fost niciodată prea încântată de sărbători. De când locuiesc la București, de 10 ani, nu mi-am decorat niciodată casa cu adevărat, nici măcar după ce mi-am luat apartamentul meu. Cu toate astea, este un prilej minunat să ne adunăm de prin toată lumea, să petrecem timp alături de cei dragi.

Este mult prea ușor să te ia valul, să cheltui mai mult decât îți permiți pe cadouri, să îți decorezi casa excesiv și să fii dezamăgită de cadourile pe care nu le-ai primit, de aceea trebuie să ai tu mereu grijă de gândurile tale. Nu uita ce este cu adevărat important de Crăciun!

Bradul de Crăciun

Părinții mei folosesc un brad artificial, eu am avut în ultimii ani brazi alternativi, iar prietena mea, Alexandra, preferă bradul natural. Cine a ales cel mai bine?

Dintre bradul natural și cel artificial, este clar că al doilea are o amprentă de carbon* mult mai mare, de aceea acesta trebuie refolosit aproximativ 12 ani** pentru a scădea impactul negativ asupra mediului. Iar când renunți la el, ai grijă să fie reciclat așa cum trebuie!

Bradul natural este o opțiune mai prietenoasă cu mediul dacă respectă anumite condiții. Proveniența bradului trebuie să fie verificată, să vină dintr-o cultură controlată. Riști să cumperi un brad tăiat dintr-o pădure unde nu a fost replantat nimic în locul lui. De asemenea, bradul trebuie reciclat la final, nu lăsat să se descompună la gropile de gunoi, căci amprenta de carbon va crește în acest fel.

Prietena mea, Alexandra, și-a cumpărat bradul natural de la Leroi Merlin cu aprox. 50 lei iar după sărbători îl va duce înapoi la magazin și va primi pentru gestul ei un voucher de 25 lei.

În ceea ce privește brazii naturali cu plantați în ghiveci, aceștia sunt o opțiune bună dacă sunt replantați sau dacă sunt reciclați dacă se usucă. Trebuie să întrebi înainte de achiziție dacă bradul a fost plantat în ghiveci și are astfel rădăcina în cea mai bună condiție sau dacă a fost recoltat dintr-o fermă și plantat ulterior într-un ghiveci. În al doilea caz sunt șanse extrem de scăzute să supraviețuiască în casă.

Iată și ultimul meu brăduț alternativ

Decorațiunile de Crăciun

Poate ți se pare firesc ca orașul să primească podoabe noi de sărbători în fiecare an, dar te gândești ce înseamnă asta pentru buget și pentru mediu? Cheltuim sume nerușinate pentru obiecte efemere, pe care nu le mai refolosim, în loc să direcționăm acei bani pentru un scop mai nobil, iar cu decorațiunile vechi habar nu am ce se întâmplă, însă nu cred că își justifică soarta, oricare ar fi ea.

La fel cum schimbarea în fiecare an a decorațiunilor de Crăciun din oraș nu este justificată, nici la tine acasă nu e mai ok să schimbi tematica. Alege decorațiuni de calitate, care să îți placă și să le folosești cu drag și anii următori.

Do it yourself! Mie chiar îmi face plăcere să meșteresc câte o decorațiune de Crăciun, să refolosesc și să reciclez diverse decorațiuni. Este o activitate relaxantă pe care ți-o recomand cu drag, ai să vezi că nu e greu deloc. Așa ai mereu câte ceva nou de Crăciun în casă și nici nu cheltuiești prea mult.

Cadourile de Crăciun

Crăciunul a ajuns să fie asociat exclusiv cu cadourile și cu găurile negre în buget. Simțim presiunea să oferim cadouri cât mai scumpe, care să impresioneze, alergăm, ne stresăm, după care ne dezumflăm. Pe cât de tare ne chinuim să alegem cadourile perfecte, pe atât de tare ne frustrăm când nu primim la rândul nostru ce ne dorim.

Ca să eviți orice frustrare dar și colapsul financiar, stabilește cu cei dragi o sumă limită pe care să o cheltuiți pentru cadouri, schimbați cadouri #diy sau măcar spune-ți clar ce v-ar plăcea să primiți dacă sunteți puți pe cheltuieli. Nu lăsa presiunea de a alege cadoul perfect să îți deturneze atenția de la lucrurile cu adevărat importante.

Masa de Crăciun

Știm cu toții că mesele de Sărbători înseamnă fără excepție EXCES. Cheltuim mai mult, mâncăm mai mult și… aruncăm mai mult!

Nu pot să dau sfaturi din calitate de gazdă, dar din punctul de vedere al musafirului o spun cu toată sinceritatea că nu m-ar deranja să particip cu un preparat la masă sau să ajut la pregătirea lor. Îmi amintesc și acum cât ne distram când stăteam pe lângă mama în bucătărie și ne făceam că o ajutam. Ea ne coordona și ne dădea și nouă câte o sarcină măruntă, dar toate bunătățile din mâna ei ieșeau. Noi ne ocupam de atmosferă, ceea ce facem și acum și este cel mai frumos cadou de Crăciun!

Aveți grijă ce puneți în coșul de cumpărături, nu puneți produse doar ”ca să fie”, nu luați din toate de poftă, nu umpleți frigiderul. O să ajungeți să le aruncați, sau mai rău, să mâncați tot… că doar ați dat banii pe ele, nu? Nu ne place nici risipa, nici excesul.

Acestea sunt câteva gânduri care prind din ce în ce mai tare contur în preajma Sărbătorilor, sper să vă inspire și pe voi și să vă facă să vedeți Crăciunul printr-un filtru mai ”verde”.

Tu cum sărbătorești anul acesta Crăciunul?

Următoarele articole #crăciunești care urmează pe blog:

  • Idei de cadouri gratuite de Crăciun
  • Idei de cadouri ”verzi” de Crăciun
  • Decorațiuni DIY de Crăciun

*Amprenta de carbon este cantitatea de emisii și gaze de seră produse de oameni atunci când produc un lucru sau de activitatea lor și este măsurată în tone de CO2 emis.

** conform activesustenability.com

Photo by Tyler Delgado on Unsplash

2 Comments

  1. 10 idei de cadouri ”gratuite” de Crăciun – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] Vezi și Idei pentru un Crăciun mai ”verde” […]

  2. Cum să-ți faci propriul caldendar Advent – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] Citește și Idei pentru un Crăciun mai ”verde” […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.