5 sfaturi pentru freelancerii la început de drum și un #biroualternativ în cartierul Drumul Taberei

Posted on

Habar nu am când a trecut un an de când am renunțat la job-ul convențional în favoarea neprevăzutului, dar uite-mă aici, gata să împărtășesc cu voi cele mai importante lecții pe care le-am învățat în perioada asta.

Planifică momentul oportun să faci pasul

Trebuie să fiu sinceră, când mi-am dat demisia nu aveam niciun leu pus deoparte, căci viața e frumoasă și mie îmi place să mă bucur de tot ce are ea de oferit. Nu am fost pregătită pentru pasul ăsta nici financiar, nici psihic, dar mi-am stabilit niște termene și obiective pe termen lung, ca să nu las grijile să mă copleșească. Și m-am pus pe treabă.

Ideal ar fi să ai ceva pus de-o parte, să îți acoperi ratele pentru câteva luni, cere susținerea partenerului și a familiei căci ai nevoie de tot sprijinul posibil și neapărat să ai un proiect la care să lucrezi de a doua zi. 

Muncește și mai mult

Oricât de fun sau cool ar părea să lucrezi după programul tău, dacă nu tratezi munca cu 120% seriozitate și implicare… riști să te duci la fostul tău șef să îi ceri job-ul înapoi și știm amândouă că ăsta nu e genul de comeback la care visezi! Also, nu renunța și nu face compromisuri!

Învață să spui NU

Învață să ”citești” oamenii, să selectezi proiectele la care vrei cu adevărat să lucrezi și evaluează-ți corect resursele disponibile, ca să spui NU când nu vei putea să te implici 100% într-un proiect. Eu am învățat să spun NU pentru că am spus mereu DA și apoi au apărut consecințe nu tocmai plăcute.

Semnează contractul înainte să începi lucrul

Oricât de bine ar suna o propunere de colaborare, primul pas pe care TREBUIE să îl faci este să negociezi termenii în scris, pe email, apoi să îi treci într-un contract, pe care să îl agreezi înainte să începi lucrul. În plus, trebuie să negociezi și termenul de plată astfel încât să nu lucrezi 3 luni la un proiect și să fii plătit peste un an. Ca freelancer nu îți permiți termene de plată la fel de generoase precum companiile, care au un alt fluxuri de bani, iar clientul tău trebuie să înțeleagă asta.

Separă viața privată de job

Când ai posibilitatea să lucrezi de pe o plajă cu nisip fin o să ajungi probabil să lucrezi tot de acasă, din vârful patului, fără să schimbi o săptămână tricoul de pe tine, căci te-ai obișnuit deja cu mirosul. Astăzi e o zi gri, dar mi-am pus rujul roșu, bereta și am plecat să lucrez din oraș, într-un loc din cartier la fel de colorat ca și imaginația mea.

Acest text l-am scris la invitația prietenilor de la Centrul Comercial Drumul Taberelor, cel mai nou și mai prietenos loc din cartier, prieteni care mă susțin în cariera de freelancer nu doar prin faptul că lucrăm împreună, ci și prin crearea unor spații speciale pentru clienții lor.

Dacă și tu locuiești în cartierul Drumul Taberei sau prin împrejurimi te invit să descoperi noua scenă în care ”taberele” se întâlnesc. Freelancer, manager, bunic, casnic sau oricare ar fi statusul tău, vei descoperi aici un Food Court mai luminos și vesel colorat, magazine variate, un centru wellness și în curând o sală de sport, o librărie și un centru comunitar. Lăsând prieteniile la o parte, mi se pare minunat că o companie privată se implică atât de mult în susținerea comunității.

Vezi și experiența lui Marian Crăciun la Drumul Taberelor

Ce mai găsești la Centrul Comercial Drumul Taberelor

La prânz, food court-ul era plin de oameni care lucrau la laptop ca și mine, care răsfoiau una dintre cărțile puse la dispoziția clienților sau așteptau pe cineva. Eu am migrat la zona de restaurante, unde am savurat cu partenerii mei niște ”mititei nesfârâitori” adică niște sushi prospăt de la Sushi Master, o salată absolut grozavă de la Crouton (îi mai găsiți la Brașov, doar) pizza cu aromă de Italia de la Bonita șiiii… un kebun de falafel de la Condimental. Da, Drumul Taberei este suficient de cool pentru un Condimental!

Nu m-am dus cu mâna goală acasă, căci i-am făcut proviziile pentru vreo 2 luni lui Indie care tocmai a împlinit un an, iar lui Dragoș, care și-a sărbătorit ziua de naștere a doua zi după blănos, i-am luat de la Bookcity un ceainic din sticlă superbisim. El bea ceai negru acasă, iar la librărie sunt reduceri de 30%, deci nu am avut cum să-i rezist ceainicului. Îi puteți vedea și voi pe Insta, aici.

Să îi urăm La mulți ani și Florinei Badea, care a împlinit anul acesta 4 ani de soloprenoriat și are ceva mai multe experiențe pe cont propriu!

Sharing is caring

Nu te mai rețin, știu că timpul este prețios din orice ”tabără” ai face parte. Te invit să descoperi și tu noul spațiu de la Centrul Comercial Drumul Taberelor (nu, nu se încearcă schimbarea numelui cartierului) fie că vii cu treabă, fie la distracție la unul dintre evenimentele Sâmbete Împreună la Drumul Taberelor.

Urmează:

24 nov – Sâmbata cu Magie

1 dec – Sâmbăta de Teatru

8 dec – Sâmbăta de nutriție (are și Niculicea Atelier, să nu îl ratați)

15 dec – Târgul de Crăciun

Aștept cu drag să îmi spui cum ți se pare ție noul spațiu și dacă ai sfaturi pentru freelancerii la început de drum m-aș bucura să le aflu.

O zi colorată să ai!

Foto Mihai Raitanu

But first, coffee! O dată pe an îmi comand o băutură cu frișcă de la Starbucks, să intru în atmosfera de Crăciun.
Emailuri, postări pe blog și puțină procrastinare pe Facebook. Aici primisem un filmuleț cu pisici, de aceea mustăceam.
”Stai că nu am făcut poză, nu bea din cafea!” de câte ori ai auzit și tu asta?
Oare există jobul de cititor de profesie? Dacă mă hrănești, îmi dai și o pisică să îmi toarcă în poală, eventual niște perne pufoase, aș putea să fac asta o viață întreagă.
Știu un pisoi tare răsfățat, care tocmai a împlinit un anișor. Este mare, mare fan al pliculețelor cu ton de la Schesir.
Eu le spun mititei nesfârâitori, nu de alta, dar îmi plouă în gură când mă gândesc atât la sushi cât și la mititei. A se observa rânjetul aferent.

 

Le găsești la Sushi Master la Drumul Taberelor.
Stai, că nu e tot, vine și Kebunul acum 🙂

 

Știi că locuiești într-un cartier cool când ai Condimental în apropiere.

4 Comments

 1. Idei pentru un Crăciun mai ”verde” – ZÂNA BOEMĂ says:

  […] Am împlinit #1anfreelancer uite ce am învățat pe cont propriu […]

 2. Florina Badea says:

  Ce frumoase sunt fotografiile!!! Felicitari pentru primul an! Știi că peste jumătate din afaceri se închid după primul an, așa că putem spune că e un semn bun trecerea de primul an. 🙂
  Mulțumesc și pentru cuvintele frumoase în ceea ce mă privește, nici mie nu îmi vine să cred că atâția ani au trecut deja. Să ne fie cu rod!

  1. Elena says:

   Mulțumesc, Florina şi mie îmi plac, chiar a fost o experiență plăcută! La mai mulți, mai buni, mai bogați 🙂

 3. De la freelancing înapoi la angajator. Un pas înainte sau doi înapoi? – ZÂNA BOEMĂ says:

  […] final de 2017 am ales să renunț la job și să încerc să-mi construiesc o carieră ca freelancer. În 2018 mi-am făcut firma mea, am avut câteva colaborări și proiecte care mi-au susținut […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.