Zilele trecute am cerut pe Facebook și pe pe Insta recomandări de cărți sau autori români. Dacă aș fi cerut recomandări de filme, garantat aș fi primit mai multe reacții, pentru că este mai ușor să privești imagini decât să deschizi o carte.
Când eram mică, la țară, eram capioană la citit. Vara citeam căte o carte pe zi, pe care o luam de la biblioteca comunală din localitatea vecină. Plecam pe căldurile alea mari, că atunci terminam cartea, deh, să o schimb. În vremurile alea nu plecasem mai departe de Râmnicu Sărat vreodată, la munte sau la mare, nu aveam vecini sau neamuri fascinante, care să îmi provoace imaginația, așadar am explorat lumea și natura umană prin intermediul cărților.
Apoi, pe măsură ce am crescut am început să citesc din ce în ce mai puțin și am ajuns la recordul de câteva cărți pe an. Nu zic că filmele sunt un lucru rău, că doza de narcisism cultivată pe rețelele sociale te face un om mai puțin bun sau că somnul nu-i important, dar sufletul are nevoie și de cuvinte scrise. Anul trecut mi-am dat demisia, am făcut câteva ședințe de terapie și am plecat într-o călătorie de regăsire, dar tot o carte m-a salvat și m-a ajutat să fac declicul de care aveam nevoie să scot capul la suprafață, să îmi umplu plămânii cu aerul revigorant de care aveam nevoie. Sunt convinsă că și pentru voi a făcut la fel cândva o carte care v-a căzut în mâini, dacă nu, înseamnă că nu ați găsit-o încă. Caut-o, o să îți schimbe viața!
Zilele trecute am fost la Terapy, un bistro foarte fain din centrul orașului cu mâncare bună, plante și cărți, climatul propice de dezvoltare al unei Zâne. Therapy este o întreprindere socială cu o parte din angajați provenind din grupuri vulnerabile și un spațiu de evenimente foarte cool unde vă invit cu drag și pe voi. Spațiul acesta este cel care m-a inspirat să aduc în atenție (cel puțin a mea) autorii români, cu care eu una nu mai sunt la curent, dar pe care voi mi i-ați recomandat apoi cu dărnicie.
Iată ce recomandări de cărți #românEȘTI am primit de la voi
”Îți recomand cartea Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țibuleac. Este o autoare dragă mie dar în primul rând un nume pe buzele tuturor bookaholicilor anul acesta. O carte care te lovește în plin, te doare, te emoționează, te distruge și te reconstruiește. Mărturia vie ca dragostea izbândește chiar și în mințile cele mai întunecate de lipsa ei.”
Rusanda Cojocaru, owner Bookletta
”Mihail Sebastian( roman, evreu, brailean, cinic, din Bucurestiul magic interbelic).
“Ți se pare puțin lucru un șezlong? E prima treaptă spre lene, e prima treaptă spre fericire.” Fericirea constă în niște lucruri simple: ”Un șezlong. Un pantalon alb. O cămașă, o carte pe care n-o termini…Nici o amintire, nici o nostalgie, și o mare, mare indiferență”…
Dintre toate cărțile scrise de autori români prima piesă a lui Mihail Sebastian ( scrisa în 1936) Joacul de-a vacanța m-a întâlnit de câteva ori anul acesta. De ce o recomand? Pentru că vorbește despre lumi paralele ( așa cum e construită viața noastră acum), despre iubire ( și dialogurile ei neînțelese), despre trecerea din realitate într-o lume în care de joaca ( roluri, adevaruri si taine) și despre vacanță, clipa aceea care-i permite omului să fie mai aproape de sufletul său.”
”M-am gândit destul de mult cum să rezum într-o singură frază răspunsul la întrebarea „de ce aș recomanda oricui să citească Orbi?” Și răspunsul a venit sincer și pe neașteptate: pentru că ține loc de o vizită la psiholog. Petronela Rotar are o forță a scriiturii și o putere de a te pune față în față cu lucrurile de care încerci să fugi. Pentru mine personal, Orbi nu a fost o lectură, ci o experiență. Pentru că m-a dărămât și apoi m-a reclădit. Iar dacă o carte a putut face asta cuiva care nu citește cărți de psihologie sau lecturi motivaționale, cred că experiența mea e cel mai sincer argument pe care l-aș putea da.”
Andreea Chiuaru, Blog de idei
“Am descoperit-o, de curând, pe Antoaneta Ralian, din postura de scriitoare, cea care este cunoscută publicului drept ce mai prolifică traducătoare de la noi, cu peste 120 de titluri, multe ale unor titani ai literaturii. Lectura Confesiunile unei nonagenare mi s-a părut de departe o carte seducătoare, un fel de jurnal descriptiv ce cuprinde emoții, călătorii, impresii, toate mixându-se cu umor fin, mici picanterii și autoironie. Este o lectură de atmosfera, melancolică, dar și cu referințe culturale și generatoare de introspecții. Aș recomada-o pentru cei care simt nevoia de a se cufunda într-un trecut ce comportă nostalgii.”
Tatiana Ernuțeanu, The Hot Spot Girl
”Anca Vieru, Simona Antonescu, Nora Iuga, Ioana Parvulescu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Cristina Andrei, Ana Maria Sandu, Monica Pillat, Doina Rusti, Sidonia Dragusanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Cella Serghi, Adina Rosetti, Gabriela Adamesteanu, Ioana Vulpescu… sa mai continui?”
Irina Markowitz, Style consultant & personal shopper
”proză: Răzvan Petrescu, Lavinia Braniște, Tudor Ganea, Ovidiu Verdeș
poezie: Ioan Es Pop, Adela Greceanu, Svetlana Cârstean, Andrei Dosa, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Doina Ioanid, Dan Sociu, Robert Șerban, Mihai Igna”
Raisa Beicu, raisabeicu.ro
”Camelia Cavadia, cu “Vina”, “Măștile fricii” și “Purgatoriul îngerilor”! Pentru că sunt f bine scrise, pentru că sunt pline de viață adevărată, pentru că îți lasă “urme” în suflet și în minte.”
Cătălina Oprea, redactor șef Femeia
”Trage-mă-n proză a mea. Pentru că e un Roller-coaster de emoții. E porno, e fucked up și o să te facă să privești viața cu alți ochi. #humblebragging”
Ana-Maria Gheorghe, Trage-mă-n proză
”Cimitirul – Adrian Telespan (nu are nevoie de recomandare)”
Flori Lungu
GIVEAWAY Mathilde
Dacă ați avut plăcerea să citiți postarea mea despre cărți, eu zic că meritați și o răsplată. Împreună cu prietenii de la Mathilde, cu care am deja o relație de durată, oferim cuiva dintre voi un voucher în valoare de 400 de lei. Toate detaliile pentru a vă înscrie le găsiți pe contul meu de insta zana_boema, iar una dintre condiții este să ne faceți și o recomandare de autor român / carte.
Vin sarbatorile, sigur găsești ceva fabulos pentru garderoba ta în noua colecție Mathilde, din care aveți un mic preview mai jos. De fiecare dată când port o piesă de la brandul românesc din Brașov mă simt specială, zâmbesc mai larg și sunt mai încrezătoare, de parcă am îmbrăcat o haină magică. Este musai să aveți și voi în garderobă o astfel de piesă, deci să fiți cu ochii pe pagina Mathilde.ro de Facebook și pe contul de Insta mathilde.ro, ca să fiți la curent cu noutățile.
Aștept recomandările voastre pe Insta, să vă înscrieți la #GIVEAWAY pentru un voucher de 400 lei pe mathilde.ro. Dacă nu aveți Instagram, puteți să vă înscrieți și în comentarii mai jos până la 12 decembrie.
O zi cu soare!
Foto Andrei Nedelea
Locație: Therapy bistro
Recomand seria Amantii ai Corinei Ozon: Amantii, Zilele amantilor, Noptile amantilor, Divorturile amantilor si Drumurile amantilor
Multumesc frumos de recomandare, Simona! Te imbratisez cu drag!
Buna ziua si La Multi Ani de ziua romanilor!
Eu va recomand: Ligia Tibu – „Trei zile cu tata” si „Bucovina ramasa acasa”, recomand Laura Baban, recomand Liliana Nechita – „Cirese Amare” etc…recomand Delia Oltea Rusu – „Sarme si portocali”, recomand Natasa Alina Culea – „Marat” etc, recomand Zapa Strit – „Dau totul pt un secret” si „Cavalerii mesei oltenesti” este despre Amza Pellea si pe fiica lui recomand Oana Pellea, recomand Maria Cristiana Tudose „Eu sunt femeie”, recomand Alexandra Ares „viata mea pe net”, recomand Andreea Chiuaru „Cronica unei despartiri”,recomand Camelia Miron Skiba – „A world apart”, Lulu-Ioan Mararu – „Cautand iubirea”, Elena Tanase – „Crampeie de viata cu talc”, Anisoara Odeanu – „Anotimpul pierdut”, Vitali Cipileaga – „De vorba cu Emma”, Dumitru Tranca – „Caietele roz”, Mihaela Gheorghe – „Bastarda si aristocratul”, Claudia Cirlig – „Mica Londra” , Diana Sorescu – „Diana cu vanilie” , Henriette Yvonne Stahl – „Voica”
Wow, ce bogăție! Mulțumesc tare mult pentru timpul acordat şi pentru recomandări!
Foarte faina initiativa ta! Am si eu cateva recomandari : Anamaria Smigelschi – Gustul mirosul si amintirea,
Mircea Patrichi:Giana Patrichi – Clipe de viata, Iordan Chimet -Inchide ochi si vei vedea orasul, Nina Cassian -Memoria ca zestre, Lena Constante: Evadarea tacuta, Henriette Yvonne Stahl : Martorul tacerii si Intre zi si noapte,
Gabriela Girmacea – Conversatia cu Nora Iuga, Dan C. Mihailescu – Castelul, biblioteca si puscaria. Trei vami ale feminitatii exemplare ,Annie Bentoiu – Timpul ce ni s-a dat, Jeci Acterian – Jurnalul unei fete greu de multumit, Simona Popescu – Exuvii, Silvia Kerim – Vedere din parfumerie, Gellu Nau – Zenobia, Iulia Iordan – Povesti din calendar, Ana Barton – Prospect de femeie
Wow, mi-e ruşine să recunosc că multe dintre nume nici nu le cunosc. Multumesc tare mult că ți-ai rupt din timp să împărtăşeşti cu noi cărțile tale preferate de la autori români. Iar dacă te inspiră vreuna dintre celelalte recomandări, m-aş bucura să ne spui care 🙂
Imi place foarte mult recomandarea facuta de Tatiana Ernuteanu.
Am sa ii transmit! Poti sa o urmaresti pe blogul ei, scrie minunat despre orice. 🙂