De la freelancing înapoi la angajator. Un pas înainte sau doi înapoi?

Posted on

La final de 2017 am ales să renunț la job și să încerc să-mi construiesc o carieră ca freelancer. În 2018 mi-am făcut firma mea, am avut câteva colaborări și proiecte care mi-au susținut moralul și am încheiat anul cu… un job în altă țară.

Niciodată să nu spui niciodată

Când am primit oferta de lucru în altă țară, reacția mea a fost nu și NU. Nu vreau să mă întorc de unde am plecat (de la patron – nu că ar fi ceva rău) și mai ales NU VREAU SĂ PLEC DIN ROMÂNIA. Două luni mai târziu și câteva reprize de bocete, uite-mă rezident italian. În vecii vecilor nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge aici!

Fix în perioada în care primisem propunerea asta de job mi-a venit și ideea AIA de business care credeam eu că o să-mi schimbe viața și că o să schimbe și societatea, locul în care trăiesc. O ideea cel puțin curajoasă , dacă nu nebunească, o idee pe care am pus-o momentan on hold… sau în fază de studiu de fezabilitate.

Deși cochetam cu ideea de a ne muta din București, nu m-am gândit niciodată serios să mă mut din țară. Ba chiar mi-am jurat că nu o să fac și eu pasul ăsta după ce atâția membri ai familiei și prieteni au fost nevoiți să îl facă. De fiecare dată când am ieșit în stradă la proteste mă gândeam la oamenii dragi care au fost nevoiți să plece de acasă și mi-am jurat că orice-ar fi, eu rămân aici (pardon, acolo).

Sicilia este ACASĂ

Sicilia? Habar nu aveam de locul ăsta căruia îi spun acum cu drag ACASĂ. Mi-e groază să mă gândesc când o să mă întorc în apartamentul meu din București, pentru care plătesc o rată nesimțit de mare, într-un cartier murdar și trist.

În Sicilia locuim la țară, că așa am vrut. E mai comod și mai frumos și mă bucur în fiecare moment în care privesc pe geam sau ies la plimbare de alegerea pe care am făcut-o. Marea-i în dreapta, muntele în stânga, iar la fiecare pas găsesc mici oaze de vegetație.

Back to ”9 to 5”

Reîntoarcerea la job nu a fost pe cât de dificilă aș fi crezut, dar bariera lingvistică a complicat puțin lucrurile. Dacă nu știați, italienii stau extrem de prost la capitolul limbi străine, cam așa cum sunt și eu la capitolul italiană. De voie, de nevoie, după 2 luni pot să spun că mă descurc onorabil, adică am început să vorbesc doar în italiană cu colegii mei.

Nu știu ce o să fie mâine, dacă la anul o să fiu tot aici sau dacă mă întorc acasă, cert este că acum chiar cred că ”niciodată să nu spui niciodată”.

Nu te mai gândi la alții

Am vrut să scriu despre asta pe blog pentru că mi-am dat seama că mi-am impus singură niște prejudecăți stupide. Am zis că o să mă fac de rușine că după ce am dat-o pe freelancing mă întorc la job, că e o dovadă că am eșuat. Și poate că și tu eviți să iei o decizie de teamă că te vor judeca ceilalți pentru alegerea făcută.

Ei bine, ceilalți te vor judeca orice ai face, măcar să fii tu feritită și împăcată cu decizia pe care ai luat-o!

Motivul pentru care am ales să ne mutăm într-o altă țară și să îmi iau un job aici este unul personal și bine întemeiat și nu trebuie să explic nimănui de ce am ales cum am ales. Avem niște obiective, avem principiile de care nu ne dezicem orice-ar fi și cel mai important… ne avem unul pe celălalt!

Nu uita! Este ok să greșești, este ok să ceri ajutorul, este ok să eșuezi, este ok să fii obosită, este ok să fii stresată, este ok să ai zile mai proaste, este ok să mai și plângi, este ok să fii tu exact așa cum simți. Nu mai încerca să fii altcineva!

1 Comments

  1. Romanita says:

    foarte bine zis. felicitari,draga Elena si mult spor!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.