Câteva alternative pentru o viață low waste

Posted on
low waste

Să produci mai puține deșeuri nu este atât de complicat precum ai impresia, înseamnă doar să faci alegeri mai bine documentate. Există alternative pentru orice și există alternative pentru toate buzunarele!

Conceptul LOW WASTE mi-a ajuns în atenție când mă documentam pentru simplificarea vieții și a căpătat sens când am ajuns prima oară în Sicilia și am salvat un pescăruș care se chinuia să înghită un bec pe plajă. Pe lângă becul acela mai erau zeci și sute de alte gunoaie aduse de valuri la mal, gunoaie produse de noi, oamenii.

Încă fac o mulțime de greșeli în încercarea mea de a diminua cantitatea de deșeuri pe care le produc, uneori din neatenție, alteori din lene, dar știu că schimbările durabile nu se fac peste noapte și sunt blândă cu mine. Te îndemn și pe tine să faci la fel, să fii mai conștientă de rezultatele acțiunilor tale și să alegi să îți pese de viitor.

Scopul acestui articol nu este de a te critica, ci pur și simplu de a-ți prezenta o serie de alternative pentru o viață LOW WASTE de care poate că nu știai. Dacă reușesc să te conving să faci cel puțin o schimbare dintre cele sugerate mai jos sau dacă tu îmi prezinți o alternativă de a produce mai puține deșeuri pe care nu o cunoșteam, eu mă declar fericită!

20 de schimbări pe care poți să le faci de astăzi pentru a produce mai puține deșeuri

Spune NU sacoșelor din plastic. Dacă nu ai deja, cumpără-ți câteva plase textile și plantează-le strategic în toate locurile în care ți-ar putea fi de folos: în mașină, în geanta pe care o folosești zi de zi, în cuier, chiar și la birou într-un sertar. Cât despre pungile pentru legume și verdețuri, le poți înlocui și pe acestea cu săculeți textili pe care îi găsești aici. sau îi poți meșteri chiar tu dntr-un cearceaf pe care nu îl mai folosești.

Poartă un recipient reîncărcabil de apă cu tine în permanență. Există recipiente extrem de cool pentru apă, din inox, pe care să le porți la tine ca să nu mai fii tentată să cumperi mereu sticle individuale sau poți să refolosești o sticlă de sticlă.

Ia-ți cafeaua la pachet în recipientul tău. În patria espresso-ului prefer să îmi beau cafeaua acasă sau să o iau cu mine la pachet de acasă. Până îmi sosește thermosul folosesc un borcan de miere ca să-mi iau cafeaua la birou, iar când o să merg la cafenea o să cer cafeaua în recipientul meu fără nicio rușine.

Spune NU paielor din plastic. Dacă știi că nu îți poți bea apa din pahar fără pai la restaurant, există variante de paie refolosibile din aluminiu sau plastic, care vin la pachet cu periuțe mici pentru o spălare eficientă și pe care le poți purta în orice geantă. Dar eu cred că poți să trăiești foarte bine și fără paie, nu?

Toate lucrurile bune pe care le-am luat cu mine din anul care a trecut

Evită produsele ambalate. Ok, o să vă spun un mic secret. Următorul meu obiectiv de business este să creez primul magazin Zero Waste, cu produse locale, din ingrediente naturale, ”vărsate” din România. Momentan este un vis, dar mai vorbim noi peste câțiva ani. Momentan vânează piețele, fermele din jurul orașului, zona de produse ”vărsate” din supermarketuri și împărtășește și altora descoperirile tale.

Ia-ți mâncarea la pachet de acasă, în caserole din materiale prietenoase și folosește tacâmuri refolosibile. Mâncarea pe care o comandăm la pachet vine ambalată excesiv de generos, ambalaje care nu prea mai pot fi reciclate căci au fost contaminate cu grăsimile din alimente. În plus, e mai sănătos să mănânci ce ai gătit, căci știi și ce ingrediente ai folosit.

Înlocuiește șamponul și gelul de duș cu varianta solidă, în ambalaj din hârtie. Când am auzit prima oară de șampon solid, am râs de prietena mea care își procurase bazaconia, iar acum am ajuns să îi calc pe urme. Folosesc deja pentru corp un săpun solid cu extract de migdale absolut fenomenal iar șamponul solid vine din România. Pentru mască de păr mă ajutați voi cu recomandări?

Pe lângă faptul că au ingrediente mai simple, 100% naturale în compoziție – și îmi asum faptul că nu au aceleași rezultate precum cele sintetice – nu mai producem deșeuri inutile.

Câteva branduri #madeînRO de cosmetice naturale care mi-au atras atenția și pe care am de gând să le testez: De la Irina, Fain, Endeia.

Am renuntat la sampon pentru co-washing

Periuțele de dinți din bambus sunt cea mai prietenoasă alternativă pentru igiena orală, dacă folosești ca și mine periuță de dinți standard. Mă gândesc serios și eu la alternativa electrică, sunt curioasă dacă se pot recicla capetele la vreunul dintre modelele de piață? Știți careva?

Buretele de vase îl poți înlocui cu o perie din lemn și peri naturali vegetali sau poate cu un burete natural, biodegradabil precum lufa canepa, sisal, konjac sau celuloza. Este o investiție mai mare, dar și satisfacția de a produce mai puține deșeuri crește exponențial.

Prepară-ți propriile soluții de curățare a casei din ingrediente la îndemână. Eu una nu am recurs la această metodă până acum, dar mă tentează să încerc și eu ca să vă pot împărtăși impresiile mele. Până atunci, dacă știți voi mai multe despre asta, nu vă sfiiți să contribuiți cu informații.

Alternative pentru o menstruație mai prietenoasă cu mediul sunt absorbantele și tampoanele biodegradabile și cupa menstruală. Când mă gândesc că absorbantele pe care le-am folosit de-a lungul vieții nu se degradează și – evident – nici nu se reciclează, mă apucă groaza!

Guest post – Alexandra Bădiță: rutina mea de dimineață

Evită cumparaturile din impuls. Nu mai da click pe bannerele care anunta REDUCERI, dezaboneaza-te de la emailurile trimise de branduri, evita sa petreci timpul in mall sau alte locuri tentante.

Dacă vrei un update în garderobă împrumută ceva de la o prietenă, fă schimb de haine, renunță la cele pe care nu le mai îmbraci și renunță la ceva din garderobă pentru fiecare obiect nou introdus. O să te gândești de două ori înainte să mai faci o achiziție din impuls.

Refuză lucrurile de care nu ai nevoie sau fă-le cadou. Toate lucrurile de care nu ai nevoie, care nu îți provoacă bucurie sau care îți prisosesc îți fac rău, scapă de ele și pe viitor anunță că nu accepți cadouri nesolicitate. Or fi mai ”insensibile”, dar cadourile în bani sau vouchere valorice la magazinul preferat chiar sunt mai utile!

Schimbă bateriile cu acumulatori. Sigur ai prin casă diverse dispozitive care funcționează pe bază de baterii, pe care uităm să le reciclăm de cele mai multe ori. Investește într-un set de baterii reîncărcabile și un încărcător.

Selectează gunoiul separat și documentează-te care sunt cerințele la centrul de reciclare care îți preia deșeurile. Este posibil și foarte probabil să contaminezi deșeurile din neștiință și să ajungă tot la groapa de gunoi în loc să fie reciclate.

7 lecții după un social media detox de o săptămână

Resturile de mâncare de la gătit le poți refolosi. După ce gătești, strânge micile resturi de legume și verdețuri și congelează-le. Le poți mărunți, porționa într-o tavă de cuburi de gheață și apoi le adaugi când gătești pentru un plus de savoare.

Dacă ai un restaurant preferat care nu stă prea bine la capitolul sustenabilitate și fiecare vizită ajunge să te întristeze nu doar din cauza cantității considerabile de calorii consumate, lasă-le un mesaj prietenos prin care le sugerezi o schimbare pentru a deveni mai prietenoși cu mediul.

La fel poți să procedezi cu cei dragi, să îi ajuți să adopte principiul LOW WASTE atât prin puterea exemplului, cât și prin sfaturi blânde… și cu măsură. Nu toată lumea este pregătită să facă schimbarea asta și sub nicio formă în ritmul pe care îl impun alții.

Sunt multe de spus și mai ales de făcut în ceea ce privește efortul de a produce mai puține deșeuri. Cum spun americanii, cred că ”abia am zgâriat suprafața” cu cele de mai sus, dar toate au un început. Important este să faci un pas și apoi altul, să continui.

Vreau să știu acum de la tine CE AI DE GÂND SĂ FACI PENTRU A DIMINUA CANTITATEA DE DEȘEURI PE CARE LE PRODUCI?

 

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.