3 ani cu Indie, the British Shorthair

Posted on

Se pare că articolul precedent despre cel mai iubit dintre pisoi a fost bine indexat de Google, căci am tot primit de-a lungul timpului mesaje și întrebări despre această rasă de la necunoscuți. Și ca să marchez cum se cuvine cei 3 anișori pe care îi împlinește Indie de când este cu mine, am decis că un update este binevenit.

Cine este Indie

Pe scurt, Indie este un motan din rasa British Shorthair – fără pedigree. Adică l-am luat de pui de la un prieten, care l-a cumpărat la rândul lui de la un crescător și nu dintr-o sursă autorizată. A fost o conjunctură care l-a făcut să ajungă la noi în acel moment, pentru că nu luam în considerare să cumpărăm un blănos.

Citește aici cum a ajuns în viața noastră Indie, the british shorthair

Vreau să punctez că dacă vă gândiți să vă luați un animăluț de rasă, controlați foarte bine proveniența lui – riscați să vă alegeți cu un prieten necuvântător bolnav și să îl pierdeți în scurt timp.

Desigur, adopțiile sunt mai mult decât indicate, vă asigur din surse sigure că ”tomberonezii” sunt poate chiar mai simpatici decât anumite rase.

Personalitatea unui british shorthair

Dacă atunci când era mic era extrem de distant – stătea în preajma mea, dar nu mă lăsa să îl mângâi și să mă joc cu el, pe măsură ce a crescut lucrurile s-au schimbat considerabil. Este posibil să fie așa din cauză că am petrecut foarte mult timp împreună în perioada de lockdown, vreo 3 luni adică, non stop în casă.

Cert este că în ultimul an și-a schimbat foarte tare personalitatea. Pe lângă faptul că a devenit mai leneș, doarme foarte mult și are niște tabieturi ”pe ceas”, a devenit drăgăstos. Adică vine la mine în brațe și stă minute bune la mângâiat și alintat. Apoi sare fără să spună niciun amărât de mulțumesc sau du-te naibii.

Oriunde aș fi, stă mereu în preajma mea. Dimineața mi se împleticește printre picioare și încearcă să îmi explice cât de cumințel a așteptat el să mă trezesc și să-i pun mai repede mâncărica umedă. Pe parcursul zilei doarme sau lenevește la câțiva centimetri de mine, în orice cameră aș fi. Nu există să merg în baie să folosesc toaleta sau să fac baie fără să vină să mă privească. Iar noaptea, deși adoarme în altă cameră, pe păturica lui pe canapea, pe parcursul nopții în mod inevitabil vine să doarmă cu mine.

Întreținerea pisoiului

Indie este castrat de la vârsta la care a fost posibil acest lucru, căci l-am lăsat în grija familiei o perioadă și nu am vrut să le facă probleme. Din păcate nu a ajutat acest lucru, probabil că stresul că a schimbat mediul a fost prea mare pentru el pentru că nu s-a purtat tocmai exemplar.

Fiind castrat, îi dau mâncare pentru pisici sterilizate la recomandarea veterinarului. Nu mai arată la fel de atletic ca acum un an, spre exemplu, și cântărește în jur de 5 kg de iubirrre.

Îi dau în fiecare dimineața mâncare umedă și în rest bobițe. Am trecut acum la Sheba – ton în gel, pentru că nu miroase la fel de tare ca alte sortimente, iar bobițe primește Bravery cu somon. Pe acestea i le comand de pe Emag când mai au oferte.

Pentru că tot scotea ușița de la litiera închisă, i-am lăsat tăvița neacoperită. Folosesc nisipul aglomerant la 5 kg de la Mega, pentru că spre deosebire de alte branduri, ăsta chiar formează grămăjoare. Nu am fost mulțumită nici de silicat, care păstra umezeala și trebuia schimbat des și nici de alte variante testate.

Cât păr lasă un british shorthair

Principalul argument pentru care am ales un pisoi din rasa british shorthair este că aveam impresia că nu lasă păr. Ne-am imaginat cumva că numele este ales reprezentativ. Complet greșit.

Indie are o blăniță lungă și deasă, total opusul numelui – short hair. La 2 – 3 zile cel târziu TREBUIE să bag aspiratorul ca să nu mă ia durerea de cap și să-i fac vânt pe geam pisoiului. Evident, găsesc păr de-al lui peste tot, dar încerc să țin cât de cât pasul cu curățenia și să șterg și mobila cât de des se poate.

Zgârie?

DA. Atât piesele de mobilier cât și oamenii. Cu alte animale nu s-a întâlnit, dar cred că le-ar zgâria. De fapt, sunt convinsă.

Cu mobila avem o problemă pentru că este obsedat de sertare și uși, să le deschidă pe toate. Chiar dacă are gheruțele tăiate, tot trage de ele.

Pe oamenii îi zgârie doar dacă este provocat. Dacă acum un an aveam mâinile pline de semne căci mă zgâria în joacă, acum lucrurile nu mai stau la fel, că știu când să mă opresc.

Accesorii și jucării pentru pisici

Pe de-o parte nu am vrut să-i iau un ansamblu de joacă pentru că ar fi stricat estetica apartamentului. Penibil, știu. În același timp, la cât de mare s-a făcut, nu știu dacă i-ar încăpea minunatul trup pe vreunul. Așa că am decis să nu fac investiția asta.

S-a jucat cu diverse obiecte de-a lungul timpului: are niște soricei din silicon cu care ne jucam într-o perioadă și pe care mi-i aducea să îi arunc, exact ca un cățel. De curând i-am luat un carton de zgâriat după care trebuie să mătur zilnic și mai are o cutie de carton pe care o folosește ca să o roadă și ca să stea în ea.

La acest capitol am ales să mă bazez pe instinctul sănătos al pisicii… de a se juca cu orice. Chiar și cu pungile de la Mega uneori.

Sunt bucuroasă că m-am pricopsit cu un pisoi din rasa british shorthair

Știți vorba aia – copilul meu este cel mai frumos – ei bine, se aplică și în cazul blănoșilor. Mă consider extrem, extrem de norocoasă să îl am aproape, chiar și așa rece și distant cum este el. Îmi e drag de nu mai pot și consider că facem echipă bună împreună.

Tu cum ai ajuns aici, ai deja un british shortair sau ți-ai dori unul?

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.