Cum alegem și cum îngrijim echipamentul sportiv

Posted on

Dacă la început aveam impresia că mi-am ales un hobby care ”nu costă” -alergarea – mi-am dat seama că lucrurile nu stau chiar așa.

Echipamentul sportiv, înscrierea la diverse competiții, deplasările prin țară pentru a schimba peisajul de la alergare, gadget-uri și mai ales timpul. Toate ”costă”, de aceea este foarte important pentru mine să le ofer îngrijirea potrivită.

Cum îți alegi echipamentul sportiv potrivit

Am început să alerg acum un an. Acum 4 luni am început să merg în drumeții și să alerg pe munte. Și am evoluat frumos și consistent, încurajată de evoluția constantă dar și de un anturaj pe măsură. Cine se aseamănă se adună, cică. 😉

Am început ”distracția” în echipament format din piese random, pe alocuri nepotrivite și pe parcurs am aflat de ce am nevoie ca să practic sport safe și să am rezultate mai bune. Și să mă simt bine când mă uit în oglindă, chiar dacă efortul mă desfigurează de multe ori.

La alergare încălțările sunt cele și cele mai importante. Alege un număr mai mare decât porți de obicei și mergi într-un magazin specializat, cu personal specializat care să te ajute să alegi în bugetul tău cea mai bună variantă. NU comanda online fără să probezi!

Apoi, desigur, este important ca hainele să îți ofere libertate de mișcare și o bună ventilație în timpul antrenamentului.

Materialele potrivite pentru echipamentul sportiv

Un lucru este clar – faci sport, transpiri. Asta înseamnă mai multe lucruri:

  • materialele din care este compus echipamentul este în 90% dintre cazuri sintetic, pentru că asigură o ventilație mai bună și se usucă mai repede. Acestea se mai numesc și ”tehnice” sau funcționale”.
  • Unele dintre aceste materiale sintetice sunt tratate cu ioni de argint sau alte tehnologii antibacteriene, ca să nu miroși urât din cauza transpirației.
  • excepția de 10% o reprezintă piesele de echipament sportiv din lână sau merino (un tip utilizat mai des de lână), care au efect antibacterian natural și care ”nu miros”. Sunt și mai scumpe, bineînțeles și pot fi și mai aspre în unele cazuri, de aceea este bine să le atingi și să le probezi înainte de a le comanda.
  • bumbacul is a big NO NO în ceea ce privește echipamentul sportiv. Sintetic rulez iar aici vorbim de tot felul de TEHNOLOGII patentate de marile branduri din industrie, chiar dacă pe etichetă scrie: poliester, elasten și altele asemenea.
  • trebuie să ai multe piese de scimb, mai ales dacă faci sport des, căci ar trebui spălate după fiecare antrenament.
  • verifică eticheta fiecărei piese vestimentare pentru a o spăla corect. Riști în unele cazuri să strici o funcție – impermeabilitatea sau să încarci materialul și să pierzi funcția de ventilație în alte cazuri.
  • uneori echipamentul sportiv miroase urât chiar și după spălare. Pentru asta este util să folosești un detergent dezinfectant pentru haine precum cel de la Sanytol care elimină mirosurile neplăcute dar și bacteriile, ciupercile și anumite virusuri. Un produs similar este Calgon Hygiene +.
  • Ce este transpirația dacă nu un detox pentru piele, care elimină în acest fel toxinele? În plus, zona intimă și picioarele sunt zone cu exces de umezeală și bacterii preexistente, așadar aici crește și mai mult riscul să dezvolți o infecție. Nu ar strica să ai un aliat la spălare. 😉
  • chiar dacă nu este indicat, o să speli uneori și încălțările în mașina de spălat. Poate o faci deja, dar dacă faci sport sunt șanse mai mari să începi să o faci, it’s a fact. De aceea trebuie să dezinfectezi mașina de spălat.

Mașina de spălat cu funcție antibacteriană, o investiție smart pentru întreținerea echipamentului sportiv

Când investești timp și bani în echipament este firesc să ai și mai multă grijă de el. O investiție deșteaptă poate fi o mașină de spălat cu funcție de dezinfectare și sterilizare, precum cele de la Toshiba.

Garnitura antibacteriană conține aditivi speciali ce elimină riscul apariției bacteriilor, iar curășarea tamburului cu apă fierbinte la 90 °C distruge bacteriile și mucegaiul, curățând și cuva în același timp.

Pentru că îmi place să ”trăiesc periculos” și să las unele lucruri pe ultima clipă… o funcție mai mult decât utilă a mașinii de spălat este cea de uscare. Unele modele de la Toshiba au și uscătorul încorporat astfel încât hainele sunt gata de purtare în doar 45 minute!!! Nu vă spun de câte ori mi-am uscat echipamentul cu uscătorul de păr și fierul de călcat… ori de câte ori l-am luat pe mine semiumed. Oups!

Spalare manuală vs mașina de spălat

Și voi aveți impresia că dacă folosiți prea des mașina de spălat, că este cea de vase ori cea de rufe, faceți risipă? Am zis să mai economisesc apă și să clătesc manual echipamentul sportiv dar la final era la fel de transpirat (atât pătat cât și urât mirositor).

M-am documentat între timp și am descoperit că mașinile de spălat rufe Toshiba nu sunt deloc risipitoare. Mai exact, tehnologia THE GREATWAVES™ combină două tehnici de spălare care economisesc energie, detergent și timp alternând Flash Wave și Cold Wash. Unde mai pui că modelul ăsta e și sexy și i-ar sta bine la mine în baie?

Află mai multe despre inovațiile Toshiba în materie de mașini de spălat de la sursă

Pentru că sunt într-un permanent proces de învățare, te invit să îmi povestești lucrurile pe care le-ai învățat tu în ceea ce privește întreținerea echipamentului sportiv.

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.