Black Panther și femeile mișto din jurul lui

Posted on

Black Panther a devenit un film de referință chiar înainte de lansare, fiind primul film cu super eroi care are în centru un personaj și un univers de culoare. Iar dacă citești textul în continuare, vei descoperi și alte motive pentru care trebuie să îl vezi și tu!

Factorul de noutate

Ce minunat este să poți să creionezi după bunul plac un întreg univers! Pe lângă treaba fantastică pe care a făcut-o cu ținutul Wakanda, cu peisaje nemaivăzute, personaje care ți se întipăresc pe retină, ritualuri mistice imaginate până la detaliu, scenaristul și regizorul Ryan Coogler a făcut o treabă minunată și cu personajul lui Black Panther. Deși nu mi-a lăsat nicio impresie la prima întâlnire, în filmul Captain America: Civil War, noul erou din universul Marvel a urcat rapid în topul preferințelor personale.

Puternic dar cumpătat, înțelept dar glumeț, rege în Regatul său dar intimidat de femeia pe care o iubește, puternic ca o pumă dar vulnerabil datorită sentimentelor sale, T’Challa este un super-erou atipic. Actorul care îl interpretează pe Black Panther, Chadwick Boseman, este practic un necunoscut, fără blockbustere la activ, un avantaj pentru personaj și pentru film.

Power to the woman!

V-am mai spus, se umflă sămânța de feministă în mine atunci când văd femeia pusă pe un piedestal, acolo unde îi e locul adică. De fiecare dată când apare în scenă sora lui T’Challa, interpretată de Letitia Wright, care este un geniu în tehnologie, Pantera Neagră pare mai degrabă un pisoi nesigur. Pe lângă carisma magnetică, rolul lui Shuri le face dreptate tuturor surorilor din filme. Este deșteaptă, frumoasă, poartă ”uniforme” cool și îl dotează pe fratelui mai mare cu toate cele necesare să-și apere pielea și să învingă în lupte.

Lupita N’Yongo o interpretează pe fosta iubită a lui T’Challa și o luptătoare care pune pe primul loc drepturile oamenilor în detrimentul statutului de Regină. Nu știu dacă eu aș fi ales același lucru dacă eram în locul ei, să decorezi palatul și să-ți comanzi ținute pentru bal mi se se pare suficient de provocator. Nakia nu poate să stea deoparte când în lume sunt atâția care suferă pe nedrept.

O altă mențiune importantă, mai ales pentru fanii The Walking Dead, ca mine, este Okoye, interpretată de Danai Gurira. Deși are o expresivitate aparte, ușor de recunoscut, diferența majoră de coafură m-a împiedicat să fac legătura la început între personaje. Cu sau fără dread-uri, Danai le trage bătaie la funduleț tuturor și mai ales face alegeri ghidată de onoare.

Povestea, pe scurt

T’Challa este regele Wakanda, o țară din lumea a treia din Africa ce ascunde o civilizație extrem de avansată tehnologic datorită unui metal foarte puternic care se regăsește pe teritoriul ei. Autoritatea îi este pusă la îndoială de cineva dintr-un trecut îndepărtat, pe care nu îl cunoaște și pentru care nu poatră nicio vină. Deși este învins prin luptă dreaptă de misteriosul adversar, interpretat de Michael B. Jordan, T’Challa trebuie să reia puterea, pentru a nu deconspira secretul regatului său.

Avem și doi albi în film, o proporție realistă a reprezentării actorilor de culoare în filmele cu super eroi. The good guy este Everett K. Ross, un agent FBI interpretat de Martin Freeman, care se alătură echipei lui Black Panther în apărarea Wakandei, iar the bad guy este Ulysses Klaue, interpretat de Andy Serkys, un terorist care a furat în trecut vibraniu.

Concluzii

Deși jumătatea mea nu s-a declarat impresionată decât de efectele speciale și de regie, eu am plecat încântată cu totul de la film. Noutatea și unicitatea personajului în universul super eroilor, numărul mare de roluri feminine și calitatea lor, caracterul personajului, toate acestea contează pentru mine la fel de mult ca și scenariul extrem de bine pus la punct. Știm care-i treaba cu Wakanda, cunoaștem istoricul personajelor, răsturnările de situație fac sens și cel mai important, te pierzi cu totul în poveste și uiți rapid de popcorn, pentru că se întâmplă atâtea lucruri interesante.

Nu ratați, așadar, Black Panther, cel mai nou film Marvel, din 16 februarie în cinematograf! Aștept cu drag și părerea voastră, dacă l-ați văzut!

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.