Săptămâna trecută s-a încheiat cu cea mai inedită experiență din ultima vreme pentru mine: o zi de wine tasting și food pairing, la crama S.E.R.V.E. din Ceptura, unde am petrecut o după-amiază superbă, alături de oameni minunați.
Ghidul nostru în acea zi a fost Răzvan Pascu, care ne-a povestit pe drum câte ceva despre oamenii pe care urma să îi întâlnim și despre business-ul lor de suflet, dar parcă nu mă așteptam să le îndrăgesc povestea atât de tare. Gazda noastră a fost chiar Mihaela Tyrel de Poix, CEO-ul companiei, asistată de dl. Aurel Rotărescu, oenolog dar și de un reprezentant al firmei Terra Carpatica, o femeie pasionată de fine cooking, cu abilități gastronomice de invidiat.
Prima oprire a fost la podgoria de pe Dealu Mare, unde am fost întâmpinați de gazda noastră cu un pahar de vin rose și gustări care să potențeze savoarea vinului. Am avut noroc de o zi de toamnă cu soare de vară, poate prea călduroasă chiar, dar știu sigur că le-a prins bine strugurilor, care tocmai erau culeși manual. După ce am admirat stugurii bogați pe rândurile perfect aliniate sub soarele puternic, ne-am îndreptat către cramă, unde procesul de producție era în plină desfășurare. Acolo l-am cunoscut pe dl. Rotărescu, oenologul companiei încă de la începuturi, în urmă cu 21 de ani. Am aflat că el a fost cel care l-a convins pe Contele Guy Tyrel de Poix să descopere potențialul podgoriei de la Dealu Mare, cu ajutorul unui vin din Fetească Neagră. Restul e poveste!
Ne-au fost explicați toții pașii și am vizitat întreaga linie de producție, însă nu voi intra în detalii aici, ci vă voi împărtăși și vouă cele mai importante elemente pe care le-am descoperit. Spre exemplu, vinul are o personalitate puternică și în funcție de condițiile meteo din anul respectiv, acesta are nevoie de un timp de învechire mai lung sau mai scurt, iar combinațiile de soiuri pentru a putea obține cuvee-urile nu sunt niciodată aceleași, ci depind de recolta din acel an. Fiecare sortiment de vin necesită o muncă indelungată, mai ales fizică, din partea oenologului, pentru a putea ajunge în sticle și apoi la noi, în pahare. Poate nu credeți, dar dl. Rotărescu ne-a mărturisit că nu-i deloc o treabă simplă să testezi vinul din aproximativ 80 de butoaie într-o zi!
După vizita de lucru, în timpul căreia am savurat must proaspăt și nuci prăjite și sărate, am ajuns la cea mai frumoasă parte a vizitei, wine tasting and food pairing. În acest moment a preluat discuția chef-ul de la Terra Carpatica, ce ne-a servit cu cele mai fine preparate culinare și vinurile produse de cramă care li se potrivesc. De fapt, procesul de creație culinar a funcționat invers: de la sortimentul de vin de la Crama S.E.R.V.E pe care urma să îl degustăm, aceasta a ales cel mai potrivit preparat, care să îi potențeze vinului savoarea.
Desertul l-am servit în casa de oaspeți, un loc special amenajat pentru a primi grupurile dornice să se relaxeze într-un cadru inedit și să își educe papilele gustatve. Tot la finalul vizitei noastre la crama de la Ceptura am aflat și povestea lui Guy Tyrel de Poix, un om deosebit, care a crezut în potențialul podgoriilor locale și care s-a dedicat acestora dar și acestei țări, până la finalul neașteptat al vieții sale. Pe scurt, contele francez a venit în România cu un bagaj bogat de experiență în new business și vinificație și cu dorința de a face o schimbare într-o țară tristă și gri, deloc primitoare. Primul vin produs și cel mai popular este Vinul Cavalerului, după care au urmat în timp și alte sortimente, printre care și Cuvee-urile care poartă numele copiilor lui Guy.
În concluzie, tot nu știu prea bine să mă orientez atunci când aleg un vin la restaurant sau la supermarket în funcție de an sau de podgoria de pe care provine dar în timp, pe măsură ce testez mai multe sortimente, voi reuși să fac aceste diferențe. Cât despre experiența de wine and food pairing, abia aștept următoarea vizită la cramă și v-o recomand și vouă cu mare drag, alături de prieteni sau poate alături de colegii de la serviciu, pe care va fi mai plăcut să îi cunoști la un pahar de vin bun și un preparat fin!
Pentru cunoscători, am atașat și meniul servit la crama S.E.R.V.E. și realizat de Terra Carpatica, poate vă inspira pentru o masă în cinstea unor musafiri mai speciali.
Meniu food & wine pairing
Milenium Alb 2014
Crostini cu rucola, crema de branza de capra si dulceata de caise cu menta si rozmarin (productie proprie)
Crostini cu felii de jambon din productia propie, mousse de pere si baby spanac
Cuvée Amaury 2012
Terina de Singer cu mousse din confit de gutui si salata de toamna
Cuvée Charlotte 2011
Vanat cu chutney si piure de dovleac cu nucsoara
Cuvée Guy de Poix 2012
Vita slow roast cu sos de ciocolata neagra, mirodenii, struguri si reductie de Guy de Poix servita cu piure de radacinoase si salata
Cuvée Alexandru 2007
Mousse au chocolat cu dulceata din fructe de soc si migdale
Terra Romana Sauvignon Blanc /Feteasca Alba 2014
Zabaione cu reductie din Feteasca si Sauvignon cu crema de urda si struguri la tigaie
Degustare la crama S.E.R.V.E.
Iar dacă v-a plăcut experiența mea și doriți să programați o degustare, pentru grupuri între 10 și 35 de persoane, care include și consiliere profesională, găsiți toate datele despre vinuri și pachetele oferite mai jos sau direct pe site-ul serve.ro.
Varianta 1 (40 RON/persoană) – 5 sortimente de Vinul Cavalerului degustate, 1 sticlă oferită cadou/persoană;
Varianta 2 (60 ron/persoană) – 2 sortimente de Vinul Cavalerului și 3 sortimente de Terra Romana degustate, 1 sticlă de Terra Romana oferită cadou/persoană;
Varianta 3 (75 ron/persoană) – 6 sortimente degustate (2 sortimente de Vinul Cavalerului, 3 sortimente de Terra Romana, 1 cuvee alb – Cuvee Amaury), 1 sticlă de Terra Romana oferită cadou/persoană;
Varianta 4 (100 ron/persoană) – 5 sortimente degustate (3 sortimente Terra Romana, 2 cuvee-uri: Cuvee Charlotte și Cuvee Amaury), 1 sticlă de Cuvee Charlotte (roșu) oferit cadou/persoană.
0 Comments