Prietenia la locul de muncă: un pericol sau un avantaj?
De curând m-am contrazis cu prietenele din copilărie în ceea ce privește prieteniile la locul de muncă: trebuie să le evităm sau sunt necesare? Eu mă plângeam de faptul că mi-am pierdut ”jumătatea” de la job, pe când ele consideră de neconceput să legi prietenii atât de puternice la locul de muncă, teorie care a început să capete din ce în ce mai multă ”greutate” și în mintea mea.
Prieteniile la locul de muncă: the good, the bad, the ugly
The good. Experiența personală mi-a demonstat cât de mult te ajută să ai un ”complice” la job, care să te susțină atunci când treci prin momente mai grele, să te motiveze atunci când lucrezi la un proiect mai greu, să îți împărtășească părerea despre colega aceea nesuferită!
Este demonstrat științific faptul că prieteniile la locul de muncă te transformă într-un angajat mai productiv și mai loial. Cum așa? Atunci când lucrezi în echipă cu cineva care îți împărtășește valorile și credințele pui mai multă pasiune într-un proiect dificil și sunt șanse mai mici să îți schimbi locul de muncă atunci când lucrezi într-un mediu plăcut, alături de un prieten.
The bad. Să îți faci un BFF la job este riscant pentru că trebuie să fii deschis și să îi mărturisești temerile și problemele tale, devenind astfel vulnerabil în fața acelei persoane. Este un risc pe care ni-l asumam in orice situatie, asadar invata sa citesti oamenii ca sa stii sigur daca merita ori ba sa iti deschizi sufletul in fata lor.
The ugly. În orice prietenie pot interveni despărțiri urâte: invidia își poate băga coada oricând și transforma o colaborare de succes într-o relație plină de intrigi. Odată ce prietenul de la locul de muncă îți cunoaște cele mai intime gânduri acesta se poate folosi de ele împotriva ta si te poate sabota atunci cand te astepti mai putin. Nu te implica niciodata 100% intr-o astfel de relatie, risti mai mult decat ai face-o in viata privata.
Datorită faptului că linia dintre viața personală și cea profesională a devenit din subțire invizibilă (lucram tot mai mult acasa si ne aducem problemele personale la job) eu sunt de părere că este important să îți faci și prieteni la locul de muncă. Gradul de prietenie, însă, trebuie adaptat de la caz la caz, așadar trebuie mai întâi să înveți să cunoști oamenii abia apoi să iei în considerare o prietenie mai strânsă.
Cum sa ai o prietenie compatibila cu jobul:
- nu uita de prietenii din afara jobului;
-
setati impreuna cateva limite ale prieteniei voastre care sa nu va compromita profesionalismul si respectati-le;
-
fii prietenoasa cu toti colegii si prietena doar cu cine merita;
-
nu confunda amabilitatea cu prietenia si distractia cu jobul;
-
prietenia voastra trebuie sa aiba o influenta pozitiva asupra vietii tale personale dar si profesionale.
Tu ce părere ai despre prieteniile la locul de muncă? În ce fel îți influențează acestea profesionalismul?
Poti sa ai multi prieteni la locul de munca, dar adevaratele relatii de prietenie se construiesc in timp si se disting prin gradul de incredere si sinceritatea investite. Iar cele mai frumoase proiecte se nasc la o cafea intre prieteni, deci profesionalismul isi face loc acolo unde trebuie.
In concluzie, BFFs+job= proiecte profi de succes, da? 😀 Acolo unde se poate, evident!
Voiam sa iti raspund de cand am vazut postul, eu zic ca BBFs + job merg impreuna cu mentiunea ca: exista persoane posesoare de fond psihologic “sarac”, cu o indisponibilitate sufleteasca de a oferi prietenie cuiva, indiferent ca e la birou, pe scara blocului sau in scoala.
Iti spun sincer ca nu am luat in considerare si posibilitatea aceasta desi m-am lovit de ea de nenumarate ori. Cu toate astea, ii prefer in detrimentul prietenilor falsi.