Star Wars: Ultimii Jedi, un cadou timpuriu din partea Moșului

Posted on

A sosit acel moment din an în care Moșul ne aduce cadouri stupide se lansează noul film din seria Star Wars, Ultimii Jedi.

Așa cum unii dintre noi asociază Sărbătorile de iarnă cu maratoanele de Home Alone – o să le pun și eu pe lista ”de văzut” până la #Super30 să văd ce am ratat – ceilalți le asociază cu lansarea unui nou film din seria Star Wars. Oricât de nereușite ar fi, e un cadou mișto de Sărbători și pretext de reluat seria, să poți identifica diverse simboluri și povești mai ușor în noile episoade.

Am avut plăcerea să văd Star Wars Ultimii Jedi înainte de lansarea în cinematograf, dar până îmi voi termina eu de așternut impresiile pe pagina asta de internet, filmul va fi deja proiectat și veți putea să mă contraziceți. Nu de alta, dar cei mai mulți care se obosesc să comenteze o fac ca să fie împotrivă. Doar asta ne mai motivează să luăm inițiativă în era internetului.

Eu am descoperit Star Wars acum vreo 6 ani, după ce s-au lansat în industria cinematografică tehnologia 3D și alte efecte speciale wow, deci mă scuzați că nu am fost atât de impresionată de primele filme din serie, cele care au creat acest cult. M-au impresionat, însă, povestea, personajele și întregul Univers, care m-au transformat și pe mine, o gagică de 22 de ani, într-un adept al seriei. A contat și faptul că iubitul meu era fan, evident.

Ultimii Jedi este un film care se concentrează mai mult pe conflictul interior. Rey își caută orginile și rolul în toată povestea, Kylo Ren vrea să scape de tot ce îl leagă de trecut și Luke Skywalker își așteaptă sfârșitul în exil, ca pedeapsă pentru o greșeală din trecut. Fiecare încearcă să îi convingă pe ceilalți că obiectivul lui este cel corect și că are dreptate – orice ar însemna asta în lumea Jedi-ilor.

În timp ce Rebelii fug prin Univers cu navele Imperiului în coaste, Rey încearcă să îl convingă pe Luke să se alăture cauzei lor. Aflăm cu ocazia asta de ce s-a autoexilat Luke și cum s-a transformat Ben, fiul lui Han Solo și al Generaului Leia în Kylo Ren și acolitul lui Snoke. Evident, cele două evenimente au o legătură foarte strânsă, pe care o veți descoperi în film.

Poe este noul Han Solo în Ultimii Jedi, adică este extrem de curajos spre nesăbuit, Leia este un General înțelept și optimist, iar Fin pleacă într-o aventură secondat de BB-8 și o tipă din echipajul tehnic de pe navă. Drumul tuturor se intersectează la final pe o fostă bază a Rebelilor, unde o mână de supraviețuitori trebuie să țină piept armatei Imperiului și lui Kylor Ren însuși.

Lupta finală, dintre Kylo Ren și Luke Skywalker arată într-un mare fel. Planeta albă, de sare, pe care s-au ascuns Rebelii s-a transformat rapid într-un peisaj ca de abator, unde fiecare pas lasă dâre sângerii. Știu că o să sune dubios, dar dacă ai văzut vreodată cum arată locul în care este sacrificat iarna porcul, cu zăpada și gheața îmbibate de sânge, ai o imagine destul de clară despre cum arată peisajul.

Atmosfera din sală în timpul filmului a fost una destul de tristă. Dacă la primul film s-a aplaudat de emoție la o mulțime de scene și s-a râs din același considerent, acum am avut doar un hohot, care s-a pierdut rapid, deși scene cu potențial de hăhăială au fost o mulțime. Desigur, cantitatea de dramatism a fost mai mare, dar mă așteptam ca sala să reacționeze cumva mai puternic. Ori nu m-am conectat eu la energia lor.

Star Wars Ultimii Jedi a fost un film antrenant, plin de lupte interioare și câteva scene de luptă fizică impresionante. Deși puțin cam lung, filmul a creionat mai bine personajele și ne-a ajutat să le cunoaștem conflictele interioare – da, Kylo Ren are urme de Bine în interior – adăugând și mai mult mister și dramă poveștii. Am cunoscut niște eroi umani, de a căror trăire interioară depinde soarta lumii și a lor.

Forța să fie cu Rebelii, zic!

Dacă ați văzut și voi filmul sau aveți întrebări în legătură cu el, le aștept cu drag.

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.