Schimbările mari se fac cu gesturi mici

Posted on

 

Mă consider prietenoasă cu mediul doar pentru că nu arunc gunoaie pe stradă, dar dacă stau bine să mă gândesc, comportamentul meu e uneori la fel de dăunător ca al acelora pe care îi blamez.

Când îmi comand prânzul la birou mă descotorosesc fără mustrări de conștiință de amabalaje de unică folosință, resturile – rare, ce-i drept – de prăjeli ajung direct în chiuvetă și consum o mulțime de produse cu amprentă mare de carbon. „Doar nu moare Planeta fix din cauza mea” ne gândim cu toții, atunci când suntem prea comozi să facem ceea ce trebuie. Ba da, din cauza noastră, a tuturor, din cauza lui „las’ că merge și așa”.

Ca de obicei, vrem schimbarea în bine, dar o vrem acum. Vrem să obținem un trup tonifiat după primul antrenament, vrem să topim câteva kilograme după prima zi de dietă, vrem să avem o piele strălucitoare după prima zi în care am renunțat la fumat și junk food. Ei bine, nu putem să reparăm răul în același ritm în care l-am provocat, pentru că vindecarea necesită timp și eforturi consistente, de aceea trebuie să avem un comportant prietenos cu mediul mereu, chiar și când suntem obosiți, ne e lene sau atunci când nu ne vede nimeni.

Recolamp reciclare-02

Când am primit un mail cu întrebarea „Reciclezi?” la subiect, mi-a crăpat obrazul de rușine, pentru că răspunsul ala sincer și care doare al naibii de tare este „NU”. Și dacă o fac uneori, nu se pune, să știți, e ca și cum iei un tratament dar mai sări peste doze și te aștepți să te faci mai bine. Dacă îmi spun că am luat pastila și nu am făcut-o, le-am luat cam degeaba și pe celelalte.

În concluzie, nu vom schimba soarta Planetei astăzi sau mâine, sau făcând un gest măreț, că nu suntem super eroi și pur și simplu nu așa funcționează treaba, ci printr-un comportament constant. În plus, nu-i așa greu, nu e ca o alergare la maraton pentru un corporatist care stă toată ziua în scaun, la birou, ci mai degrabă ca un antrenament care te ajută să ai o minte limpede și un trup în formă și să te simți bine în pielea ta.

Dar acum gata cu morala, să trecem la fapte. Una dintre campaniile care mi-au atras atenția de curând, este cea de la Recolamp, care ne învață că „viața e cum ți-o faci,  iar contaminarea cu mercur nu e fun”. Misiunea lor este colecteze și să recicleze într-o manieră eficientă și responsabilă față de mediu deșeurile de echipamente electrice și electronice precum: tuburile fluorescente, becurile economice și pentru iluminatul stradal, LED-urile, precum și toate celelalte tipuri de lămpi și echipamente de iluminat. Mai multe detalii despre cum și de ce, găsiți în Ghidul de colectare de la Recolamp.Recolamp reciclare-01

Știaţi că becurile eficiente energetic conţin mercur? Mercurul e foarte toxic pentru organism şi provoacă diverse probleme de sănătate. Între 1932-1968 golful Minamata din Japonia a fost contaminat cu mercur de la o uzină chimică. Mai întâi au fost afectaţi peştii, dar, din 1956, efectele s-au făcut simţite şi asupra oamenilor.Simptomele otrăvirii cu mercur constau în: mișcări necontrolate ale membrelor, diminuarea funcțiilor motorii, vorbire îngreunată, tulburarea vederii și auzului și erau urmate de comă și apoi deces.

A durat 3 ani ca să se stabilească exact cauza bolii – peştii infestaţi consumaţi de populaţie. Mii de oameni au murit, iar mercurul a devenit o ameninţare reală pentru autorităţi şi oameni simpli deopotrivă. Acum înțelegi de ce este atât de important să reciclezi becurile?

Acum vă întreb și eu pe voi: Reciclați?Recolamp reciclare-03

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.