După mai bine de o săptămână de explorat atât zona de restaurante cât şi pe cea a ingredientelor locale, am decis că e mai safe pentru bugetul nostru să nu mai trăim ca nişte turişti, ci ca nişte localnici.
Stăm o lună şi o săptămână în Sicilia, Trapani, locuim într-un studio cu bucătărie utilată complet, deci avem toate condițiile să ne continuăm bunele obiceiuri de acasă şi să mâncăm ce gătim.
De când am plecat de acasă am ținut evidența financiară la virgulă, într-o aplicație super simpatică denumită sugestiv Cheltuieli. Este super intuitivă şi ne ajută să avem o viziune mai bună asupra modului în care cheltuim banii dar şi să vă ofer vouă mai multe informații despre bugetul de care aveți nevoie dacă vă tentează o vacanță în Sicilia. Ați testat astfel de aplicații? Chiar o recomand pe asta, deşi nu are posibilitatea să adaugi un alt utilizator, să o folosească şi partenerul sau ceilalți membri ai familiei.
Ce e important de ştiut de la început despre mâncarea din Sicilia este că restaurantele şi magazinele sunt închise aproximativ 2 ore pentru prânz, intervalul variind de la caz la caz. Dacă ajungeți ca noi, la ora 4 după-amiaza, hămesiți ca după un drum lung şi este închis peste tot, să nu vă panicați.
Mâncarea în restaurantele din Sicilia
Arancini, cannoli & gelato
Cel mai popular trio din gastronomia locală, cel puțin în regiunea Trapani din Sicilia.
- Arancini sunt nişte bile din orez cu diverse umpluturi de carne sau vegetale cu un înveliş crocant, absolut delicioase şi costă în jur de 2 euro. Am mâncat de câteva ori deja, sunt sățioase şi delicioase, perfecte ca gustare între mese.
-
Cannoli este un fel de cornuleț crocant, umplut cu ricotta saaaaau…. cu gelato! Am încercat varianta asta zilele trecute şi deşi este o treabă murdară la propriu (s-a scurs pe maini, pe haine, pe încălțăminte) este cea mai “bombă” combinație. Dacă la noi le-am văzut umplute cu mai multe creme, aici doar cu ricotta şi fistic. Prețul este în jur de 3 euro.
-
Dacă arunci un ban aşa, la nimereală, ai toate şansele să nimereşi o gelaterie. Sunt câte 3 la fiecare colț de stradă şi între colțurile alea de stradă mai sunt incă 3, cel puțin în centru vechi, unde locuim noi. Aroma mea preferată este gianguja, un amestec de ciocolată şi cremă de nuci, dar nu a existat aromă testată care să nu îmi placă. Ah, nu ratez pe nicăieri aroma de mango, în rest fac mereu combinații diferite.
Sunt dulci, cremoase, iar aromele sunt foarte reuşite, nu sunt pur şi simplu dulci şi nu par chimice. Sunt desăvârşite, iar prețul este şi el foarte ok. 3 gusturi costă 3 euro, comparativ cu cele de la noi din țară.
Pe lângă cupă şi cornet, aici mai există şi varianta de brioşă, ca la burger. Am mâncat o dată o nenorocire din asta şi pe stradă vezi adeseori oameni cu brioşele astea, deci e o opțiune populară.
Paste
Am mâncat paste şi la restaurant şi am preparat şi acasă.
În restaurant am primit mai mereu acelaşi tip de paste scurte, răsucite, cel mai probabil preparate în bucătoria lor. Le-am cumpărat şi pentru acasă, apoi, dar mi se par cam inestetice şi am trecut la altele.
Pastele costă la restaurant de la 9 euro în sus în centrul vechi din Trapani, 12 euro fiind cele mai scumpe încercate de noi, lasagna. Am încercat cu ragu, cu ton şi cu brânzeturi, dar parca tot mai bune sunt ale mele acasă.
Pizza
Ne-a fost destul de greu să găsim restaurante care au pizza în meniu, deşi noi ne aşteptam să găsim peste tot. Am mâncat la acelaşi restaurant, de la colț (unul fițos, să ne înțelegem, locuim în centrul vechi) 2 tipuri de pizza până acum, margarita şi trapaneză. Ambele delicioase, cu blat subțire şi crocant şi cu topping savuros, deşi ingredientele erau simple. Cea trapaneză avea anşoa şi capere, doua dintre ingredientele locale cele mai populare. O să mai încercăm şi dintre cele la felie, variate, dar ce am văzut până acum aveau cam mult aluat.
Fructe de mare & peşte
Fiind pe o insulă, preparatele din peşte şi fructe de mare sunt extrem de populare în meniu. Noi nu suntem mari fani, aşadar le testăm mai cu măsură şi updatăm categoria.
Cele mai răspândite tipuri de peşte sunt peştele spadă şi tonul dar şi alte soiuri pe care nu aş şti să le numesc. Astăzi am foat pe Marettimo unde ne-au adus pe o tavă la masă peştelw crud să ne alegem. Nu m-am gândit să fac poză, nu îmi dau seama de ce, sar mi s-a părut o abordare interesantă. Peştele meu a fost gătit pe grătar cu ierburi, dar nu m-a impresionat prea tare, mai ales ca a costat 20 de euro. Normal că nu prea-mi vine să testez pe banii ăştia, nu?
Am testat şi o supă de couscous cu peşte în cel mai boem bistro din centrul Marsalei, un preparat sățos şi aromat, dar nici acesta nu m-a impresionat asa tare la 10 euro porția. Nu sunt cel mai mare fan peşte, se pare.
Ingrediente locale
Am mâncat foarte mult în oraş dar am gătit şi acasă. Ingredientele le-am luat din magazine de tip minimarket, dar şi de la micuțe aprozaruri şi alimentare, care au un farmec apate. Prețurile sunt în general mai mari ca la noi, aşadar nu face conversia în lei la final.
Fructe
Aici am mâncat prima oară fructe de cactus, foarte răspândite în toate magazinele. Deşi sunt delicioase, au nişte țepi milimetrici care mă scot din minți şi nu cred că mai cumpărăm prea curând. Cum ai pus mâna pe el, cum te-ai umplut de mici drăcuşori.
Mâncăm în schimb foarte multe pere, sunt gustoase şi coapte. Pepenele melone al lor e mai tare şi nici pe departe la fel de zemos şi aromat ca al nostru, dar merge.
Pâine & Patiserie
Nu ştiu ce pun oamenii ăştia în pâine, dar e cam delicioasă şi mi-e teamă pentru integritatea mea corporală mai ceva ca de gelato! O franzelă costă 1 euro la brutărie şi au tot felul de combinații de făină şi semințe.
Ok, recunosc, de fiecare dată când merg la brutărie îmi iau şi ceva de la patiserie, croissante şi alte nebunii. Nu ştiu cum le cheamă, doar le arăt cu degetul. Mi-e clar, însă, că nu sunt dintre cele congelate.
Bresaola, prosciutto & salam picant
Noi acasă nu mâncăm mezeluri de niciun fel decât în cazuri excepționale, de poftă sau din surse sigure. Aici ne facem de cap în fiecare dimineață fără excepție cu cele de mai sus, cumpărate de la vitrina frigorifica, nu de la raft.
Branzeturi maturate
Pentru că eu nu ştiu italiană, iar vânzătorii nu ştiu engleză, cer brânza to cu degetul, fără să ştiu ce cer. Ultima oară, fără să ne dăm seama, am luat masdaam, care e brânza mea preferată, dar nu e locală cum voiam noi. În apărarea mea, de data asta Dragoş a ales-o.
Am testat brânzeturi maturate picante, cu măsline, simple şi astăzi am cumpărat ricotta proaspătă, de care m-am îndrăgostit iremediabil.
Măsline şi ulei de măsline
Măsline luăm de la minimarket din cele verzi, cărnoase, cu condimente, iar uleiul l-am luat de la o alimentară. Am dat 4 euro pe 1 l de ulei extravirgin, deci e clar mai ieftin ca la moi. Măslinele, în schimb, mi se par scumpe. 8 euro pentru cele verzi pe care le consumăm noi.
Sosuri, pateuri vegetale şi alte delicatese
La toate magazinele, atât la cele de suveniruri cât şi la brutărie şi minimarket găseşti toate soiurile de sosuri, pateuri vegetale şi alte delicatese la borcan de la cele siciliene sau trapaneze până la altele mai cunoscute la nivel internațional.
Ce m-a impresionat este pateul de fistic, dar pe care nu îndrăznesc să îl cumpăr pentru acasă, căci l-aş da gata rapid. Uite, salivez deja când îmi amintesc gustul!
Băuturi
Cafeaua cea de toate zilele
Beau cafea în fiecare zi acasă de frica degetarelor pe care ți le servesc în oraş la cafenele. Mai exact, espresso-ul este cât un deget, iar cafeaua americană este un espresso lungit cu apă. Prețul de pornire este de 1 euro şi poate ajunge la 6 euro la diverse specialități.
Alcool
Am băut foarte multă bere până acum, nu îmi dau seama de ce. Peroni, Nastro Azzuro, Birra Moretti, Haineken, bere la draft şi o bere artizanală Pale Ale care mi-a amintit de Ground Zero. Chiar mi-a plăcut, deşi costă 8 euro.
La supermarket berile de mai sus costă de la 1.20 euro pentru 0.5 ml iar la restaurant în jur de 4-5 euro pentru 0.33 ml.
Am luat acasă vinuri de la supermarket, un prosecco sec şi un vin alb sec cu 4 respectiv 6 euro, foarte bune. La restaurant am băut vinul casei până acum dar nu prea am avut noroc.
Nu m-au tentat, dar m-am uitat şi la cocktailuri, de la cele consacrate precum Cosmopolitan, Mojito şi Aperol la cele locale, prețurile încep de la 5 euro.
Sucuri naturale
Am băut un suc fresh de portocale şi unul de rodii, specifice locului, de la 2 euro pentru 0,25 ml dar în rest nu mi-a atras nimic atenția.
Voi reveni cu alte completări pe măsură ce testez şi alte preparate, cel puțin dintre cele cu peşte, fructe de mare şi deserturi. Până atunci vă invit pe Instagram (mă găsiți cu userul zâna_boemă) unde postez în stories mai multe detalii dar şi în comentarii, mai jos, să-mi împărtăşiţi experiențele voastre culinare dacă ați fost în Sicilia.
Buon appetito,
Zâna călătoare











Omg, trebuia sa las cititul articolului pe maine dimineata, imi e foame si tu vorbesti asa dragalas de mancare, ai si poze…
Drept consolare te invit la o portie de paste cand ma intorc acasa. Reteta mea, e super gustoasa, promit 🙂
Vai, ce pofta mi-ai facut 🙂
Asta era intentia mea, recunosc 😀