#olunainSicilia Primele impresii despre Trapani

Posted on

Gata, suntem deja de mai bine de 24 de ore aici şi ne simțim de-ai locului. Trapanezi, adică.

După ce v-am povestit cum am ajuns tocmai în acest loc anonim, am decis să vă scriu şi câteva impresii la prima vedere, ca să facem o comparație mai bună cu cele finale. Am multe de descoperit despre Trapani dar şi despre Sicilia, abia aştept!

Benvenuto a Trapani

Înainte să pornim la drum, am intrat pe Google Maps -street view ca să văd cum arată oraşul, cum arată cazarea să fiu pregătită pentru orice ne aşteaptă. Prima impresie a fost destul de tristă, oraşul mi se părea urâțel foc, dar nu mai era loc de dat înapoi. Biletele erau luate şi cazarea confirmată.

La cazare am ajuns în jur de ora 4 şi am ieşit de urgență să căutăm un restaurant să mâncăm. Cum locuim în centrul vechi, am ieşit din clădire direct în zona turistică, plină de restaurante… închise. Oamenii ăştia iau pauză la prânz sau poate deschid doar seara, nu mi-am dat seama încă, ideea este că noi eram înfometați şi perspectivele nu păreau prea vesele, numai uşi închise.

Prima masă a constat în două porții de paste proaspete cu ragu de carne respectiv de ton şi două beri Peroni. Totalul a fost 21 de euro, iar foamea alinată.

La pas prin oraş

Pentru că ne plăcea ce vedeam – la fiecare pas descopeream încă un detaliu fermecător – nu ne-am oprit din explorat decât când s-a întunecat bine şi am strâns ceva cumpărături care atârnau din ce în ce mai greu. Susținem micile business-uri, de aceea ne-am cumpărat fructe, legume şi nişte mezeluri de la un aprozar şi o alimentară de cartier, nu de la supermarket. Ne-au costat în total vreo 15 euro, puțin cam scump, dar au meritat căci au fost gustoase fără excepție.

Nu puteam încheia ziua fără o gelato şi fără să privim marea – nu aveam cum să o ratăm, oricum, suntem înconjurați de ea. Sunt extrem de multe gelaterii pe aici şi am fost super încântați de la prima experință. Cu ocazia asta am descoperit o aromă nouă, gianduia, pe care am experimentat-o şi astăzi la cafea.

Un oraş fermecător, blocat în timp

Străduțele sunt extrem de înguste, încape doar o maşină şi trebuie să fii mereu atent pe unde mergi. Clădirile sunt foarte vechi, sunt foarte multe palazzo şi biserici, iar arhitectura este unitară. Sunt şi clădiri tip bloc, cu 4-5 etaje şi mini-balcoane la fiecare ferestră. Foarte puține sunt renovate, multe dintre ele au fațada cojită şi au pânze sub balcoane, ca să împiedice bucățile de tencuială să cadă în capul trecătorilor.

Sunt şi multe gunoaie – noi nu am văzut coşuri de gunoi prea multe – dar cu toate astea mi se pare un oraş absolut fermecător.

Astăzi a plouat o bună parte din zi şi nu am reuşit să explorăm prea mult, dar tot am ieşit din casă să ne facem cumpărăturile la un supermarket şi la o cafea. Cu ocazia asta am descoperit un loc fermecător, în care o să mă reîntorc cu drag, atelierul şi showroom-ul unei artiste locale, Laboratorio d’arte Leonardo Da Vinci – Giovanna Colomba.

Îmi place că au făcut cumva timpul să stea în loc şi au conservat cât de bine au putut locul şi tradițiile. La noi am mereu impresia că este grabă şi o furie să te dezici de tot ce înseamnă trecut, să înlocuieşti tot ce se poate cu plastic şi chinezării.

Ce-i mai frumos urmează

Nu mi-am făcut speranțe prea mari cu privire la Trapani şi mă bucur că m-am înşelat. Este un loc absolut fermecător! În plus, mai avem multe de explorat şi aici şi pe insulă.

Bineînțeles că vă țin la curent cu detaliile, mai ales cu cheltuielile şi gastronomia. Pe mine una m-a ajutat articolul de la Călătorii Clandestini legat de buget din călătoria lor în Sicilia de aceea o să realizez şi eu la final un text dedicat costurilor. Acum mă duc la Doru Panaitescu pe blog să văd ce-mi recomandă el în Sicilia, de mâncare sper.

Pozele de mai jos sunt realizate astăzi cu telefonul, în fugă, prin ploaie. Iar textul este scris tot pe telefon, în caz că apar mai multe greşeli decât de obicei.


Postez mai multe în Insta Stories, mă găsiți cu Zâna Boemă. La fel şi pe Facebook! Şi nu uitați să-mi scrieți dacă aveți curiozități sau recomandări pentru Trapani şi Sicilia.

2 Comments

  1. Mihaela says:

    Ne bucurăm că am fost de ajutor. Să vă iasă totul așa cum ați plănuit și enjoy Sicily 🙂

  2. #olunăînsicilia ce mâncăm şi cât ne costă – ZÂNA BOEMĂ says:

    […] o lună şi o săptămână în Sicilia, Trapani, locuim într-un studio cu bucătărie utilată complet, deci avem toate condițiile să ne […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.