„Înainte să te cunosc”, un film cu o miză mai mare decât romantismul

Posted on

Să râzi și să plângi în aceeași măsură, să-ți pui întrebări incomode și să te relaxezi în același timp – „Înainte să te cunosc” te aruncă într-un adevărat carusel de emoții.

Nu sunt mare amatoare a filmelor romantice, dar cum prima vizionare a trailerului mi-a stors atât de multe lacrimi și m-am conectat atât de puternic cu povestea, a devenit clar că trebuie să îl văd. Am fost într-o gașcă de fete, dar însoțită și de partener, ca să am o mână pe care să o strâng și un umăr care să mă consoleze în clipele cele mai emoționante.

Povestea celor doi este simplă. O tipă copilăroasă și zăpăcită – ca să nu spun chiar prostuță, cum s-a autointitulat chiar ea – ajunge să îl îngrijească pe un tânăr de familie bună, bogat și arătos, dar paralizat de la gât în jos. Ea e o naivă și o optimistă îndrăgostită de viață, el e un cinic obosit și formează la început un cuplu de tipul șoarecele și pisica.

Pe măsură ce trece timpul și interacționează mai mult, între Lou și Will se formează o legătură specială. Ea este gura de aer proaspăt de care el are nevoie, iar el este cel care o încurajează și o motivează pe ea să își exploreze oportunitățile. Exact așa îmi imaginez eu cuplul ideal, doi parteneri care se provoacă reciproc și care scot la suprafață ce este mai bun unul din celălalt.

Pentru că mereu există un „dar”, personajul lui Sam Claflin, Will, a luat o decizie dramatică – urmează să își termine viața într-o clinică specializată din Elveția. În momentul în care Clark – așa o alintă el pe Lou uneori – află despre alegerea lui, își dă silința să îi ofere toate motivele posibile să renunțe și să se îndrăgostească din nou de viață. Înainte de accidentul care l-a lăsat paralizat, Will era un tip aventuros, cu o viață activă, mereu în mișcare, iar în acest moment viața lui atârnă de un fir fragil de ață.inainte sa te cunosc filmul 2

De ce spun că miza filmului „Înainte să te cunosc” este mai mare decât romantismul? Iată câteva gânduri care nu îmi dau pace după ce am văzut filmul:

  •  Ai putea să îți dedici viața în totalitate cuiva într-o astfel de situație? Grav bolnav, cu nicio șansă de remediere, amenințat în orice moment de alte boli care îi pot curma viața, dependent în permanență. Ai putea spune că da, pentru că dragostea îți oferă puteri neobișnuite, așa cum spune că o va face și personajul nostru, dar realitatea este că nu ai de unde să știi cum vei reacționa tu, cel din viitor, așa cum motivează chiar el.
  • Cum este ca întreaga ta viața să fii complet neajutorat, dependent de alții și să simți dureri în permanență? Îți oferă această condiție dreptul de a decide cum să-ți termini viața? Sunt întrebări extrem de delicate, la care nu vreau să mă gândesc, d’apoi la răspunsuri.
  • Poate exista o poveste de dragoste pur platonică? Chimia dintre cele două personaje, diferite și complementare, este extrem de puternică, iar legătura lor se bazează pe admirație, respect, încredere și alte… sentimente, fără nicio șansă ca relația lor să se consume dincolo de săruturi pătimașe.

emilia clarke sam claffin inainte sa te cunosc

Lista întrebărilor pe care le ridică filmul „Înainte să te cunosc”este mai lungă și mai complicată de atât. Universul eroilor noștri este atât de complex și de provocator că nu ai cum să nu te gândești ce șanse are o astfel de relație în realitate. Ei bine, pentru că viața bate filmul, sunt absolut sigură că în realitate există destine și mai încercate de atât, pline de învățăminte, gata să ne restaureze credința în iubire și în happy endings.

Pe al lui Lou și Will îl veți putea afla voi din 1 iulie, când va intra în cinematogra filmul sau din carte, a cărei versiune în Română va fi lansată foarte curând la editura Litera.

Eu vă recomand să mergeți să vedeți filmul, măcar pentru jocul actoricesc al Emiliei, pentru adorabilul său personaj, pentru răutățile pe carele spune personajul lui Sam, pentru fiorii de pe șira spinării și orizonturile pe care ți le deschide filmul „Înainte să te cunosc”.

 

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.