Ghid de bună purtare în sala de cinema

Posted on

Pentru că sunt o mare consumatoare de filme (dependentă, ”gen”) și destul de norocoasă să le urmăresc la cinematograf destul de des, mi-am propus să fac din această experiență una mai plăcută pentru toată lumea.

Nu îmi pot petrece viața într-o sală de cinema și nici bugetul nu mi-ar permite-o – ca să nu mai aduc timpul în discuție – ața că multe dintre filme le urmăresc acasă: seara, înainte de culcare, în pat, în bucătărie, în timp ce încropesc o masă, în camera de zi, șezând turcește pe perne, în timp ce fac baie, în timp ce-mi usuc părul, în timp ce răsfoiesc feed-ul de Instagram, sau citesc ultima postare de pe blogul unei prietene, etc. Mai molfăi la un senviș, mai plescăi un măr mare și roșu, mai sparg și câte o sămânță fără sare (recunosc), mai schimb poziția, mai adorm, mă mai giugiulesc, ca orice om în intimitatea casei lui. Ei bine, cum ar fi să facemce ne taie capul și ne cere trupul în sala de cinematograf, câteva zeci de oameni în același timp?

Pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”, iată câteva activități pe care ar trebui să le eviți în sala de cinematograf.

  1. Nu face chiloman, că nu ești pe boxă la discotecă, la 3 dimineața. Da, da, da, comentariile tale sunt foarte pertinente, dar vecinii tăi au venit să vadă filmul, nu să le faci review-ul în paralel. Dacă ții neapărat să îți exprimi amuzamentul/frustrarea/încântarea verbal – uită-te la filme acasă.
  2. Nu aduce minori la filme de Quentin Tarantino și în general nu aduce copii mici la filme pentru adulți, nu doar că îi vei traumatiza pe ei, dar nici tu nu vei putea urmări filmul relaxat.
  3. Nu sta cu ochii în telefon. Poți să verifici profilul de Facebook al tipei cu care se vede fostul tău de oriunde altundeva, nu este nevoie să intri la film, e clar că nu te interesează. Poți să îți dai check in și din vârful patului, ba chiar la VIP sau la 4Dx.
  4. Încearcă să nu mănânci cu efecte speciale (gemete sau grohăieli), decât dacă filmul este un concert rock asurzitor și te acoperă muzica.  Sau mănâncă mai bine acasă, dacă altfel nu știi.
  5. Nu lovi scaunul din fața ta, oricât de mare ar fi tensiunea din film, altfel acțiunea aia mai importantă va fi în sala de cinema, nu în film.
  6. Nu e la fel de fun precum credeți voi să vă giugiuliți în sala de cinema, oricât de incintant pare, cei de la securitate se amuză foarte tare pe seama voastră și poate chiar vă fac și vedete pe Facebook. Nici măcar atunci când sunteți singuri în sală.
  7. Nu aduce mâncare din afara cinematografului, pentru că orice ai aduce, o să miroasă foarte tare, iar sosurile îți vor păta bluza favorită.
  8. Păstrează pentru tine spoilerele, nu va aprecia nimeni să știe cum se termină filmul pe care tocmai au intrat să îl vadă.
  9. Încearcă să nu întârzii foarte tare, mai ales dacă ai locul undeva pe la mijlocul rândului. Nici ție nu îți place să să își fâțâie alții fundul pe la nasul tău și să te calce pe vârfuri și pe nervi, nu?
  10. Biletele la cinematograf sunt cu locuri cu un motiv, așadar nu te așeza unde ți se pare ție mai la îndemână, ci pe loculrile pentru care ai luat biletele.

Trebuie să recunosc că multe dintre regulile de mai sus le-am încălcat și eu, dar tocmai pentru că la fiecare vizionare se repetă cele mai multe, promit să fiu mereu o „finuță” și să îi respect chiar și pe vecinii care nu o fac.

Nu ratați în perioada aceasta Star Wars, merită să îl vedeți la sala 4DX de la Cinema City, The Revenant, la sala VIP (eu tocmai mi-am făcut rezervare pentru prima oară), The Hateful Eight la Imax, Youth și Persepolis la cinematograful Muzeul Tăranului, Mustang și Le Tout Nouveau Testament la cinematograful Elvire Popesco.

Voi ce alte reguli de bună purtare în sala de cinema ați adăuga la lista mea?

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.