De ce sunt femeile rele cu celelalte femei?

Posted on

Explicați-mi și mie să înțeleg, răutatea și bârfa sunt scrise în ADN-ul femeilor? Sau de unde atâta ”venin”?

Povesteam (nu bârfeam, atenție, relatam!) astăzi cu o prietenă despre comentariile unei amice comune încercând să ne dăm seama dacă este vorba de răutăți gratuite, neștiință sau pur și simplu răutate muierească, de care dăm cu toate dovadă într-un moment sau altul al vieții.

Nimeni nu este străin de răutățile gratuite

De ce să mint? Am servit și eu de-atâtea ori răutăcisme la adresa suratelor că nu am cum să le țin socoteala. Fie că respectiva nu-mi plăcea din oficiu, fie aveam o pasă proastă, fie mă bazam pe chestii superficiale precum e ”blondă și are botox deci nu am cum să o iau în serios”, deci știu ce scriu.

Nu încerca să te sustragi, ești la fel de ”vinovată” ca și mine… sau mă judeci gratuit și ai o părere nejustificat de bună despre tine? E un obicei de care scapi greu, dar că sunt conștientă de asta e un pas înainte, nu?

Fosta actualului sau actuala fostului sunt întotdeauna niște nasoale. Știi pentru că le-ai stalck-uit pe facebook și pe tot internetul și ai văzut toate pozele care nu le avantajează în care au fost tag-uite. Și tipa aia ștearsă, neinteresantă, cine știe ce a făcut ca să primească job-ul ăla, că doar nu l-a meritat. Sau vecina aia care a slăbit brusc, sigur a abordat o metodă neortodoxă, nu are cum să aibă mai multă ambiție ca tine, să meargă la sală și să își schimbe regimul alimentar.

Hatereala este ceva specific feminin?

Am văzut ceva orgolii masculine la viața mea, mai ales în rândul motocicliștilor, dar niciodată atâtea răutăți gratuite ca între femei. O fi scris în ADN, altfel nu îmi explic. Doi bărbați se ceartă și se împacă după doi pumni, pe când femeile își zâmbesc fals în față și se comentează în spate pentru tot restul vieții.

Nu că aș duce lipsă de hatereală în viața de zi cu zi, dar în perioada Digital Divas sau altor evenimente de genul, care hrănesc sau rănesc orgolii, sunt martoră la o cantitate dublă. Și stau și mă întreb de ce și de unde asemenea capacitate de răutate gratuită?

Hai să terminăm cu răutățile gratuite între femei

Femeile luptă dintotdeauna pentru drepturi egale cu bărbații, dar cu toate astea nu ratează nicio ocazie să le critice pe suratele lor. Unde este feminismul? Unde este solidaritatea? Unde sunt bunătatea și bunul simț?

Am văzut atâtea cazuri în care femeile critică fără nicio urmă de înțelegere o altă femeie în postura de victimă, că nu îmi doresc să ajung vreodată la mila altor reprezentante ale ”sexului frumos”. De ce oare trebuie să ajungem în situații de genul ăsta? Să simțim teamă și frică față de surorile noastre?

Vreau să trăiesc într-o lume în care femeile se sprijină și sunt înțelegătoare

Nu vreau nimic gratuit, nu vreau atenție, nu vreau milă, nu vreau nimic din ce nu mi se cuvine. Vreau doar respect și șansa să îmi spun povestea în fața altor femei, să am șansa de a-mi demonsta calitățile înainte să primesc vreo etichetă din oficiu.

Vreau ca atunci când o femeie trece printr-o perioadă grea, să găsească sprijin fără să-l ceară printre surorile ei. Vreau ca atunci când o femeie greșește, să găsească înțelegere și iertare printre celelalte femei. Vreau ca atunci când o femeie este autentică, diferită, să fie privită admirație, nu cu invidie sau superioritate.

Noi, femeile, trebuie să fim unite

Înainte să le cerem bărbaților să ne respecte ar trebui ca noi, femeile, să facem asta. Să apreciem munca felorlalte femei, să le susținem să-și îndeplinească visurile, să le oferim înțelegere și să le fim alături necondiționat.

De fiecare dată când mintea mea o ia pe calea cea mai simplă și judecă o altă femeie superficial sau într-un mod negativ, mă opresc și încerc să îi ofer acelei femei ”prezumția de nevinovăție”. Chiar dacă risc să mi-o iau, prefer să cred în femeia din fața mea și să o susțin.

Fă și tu un pas, oricât de mic în susținerea celorlalte femei, că e vorba de sora, mama, prietena cea mai bună sau orice femeie care are nevoie de susținere. Sper că satisfacția Binelui pe care îl poți face cu un gest oricât de mic, să te ajute să fii o femeie stăpână pe sine și un OM mai bun.

Foto Unsplash

2 Comments

 1. APHRODITE Retreat, o zi dedicată feminității tale / Lagoo Snagov, 10 mai – ZÂNA BOEMĂ says:

  […] Solidaritatea între femei este un alt subiect sensibil și drag mie, la care sper să vă gândiți și voi mai mult înainte să le judecați pe celelalte femei. Câteva gânduri despre asta vă invit să citiți aici. […]

 2. uirebit says:

  Zici că dacă doi bărbați se ceartă, se împacă cu doi pumni?
  Nu sunt de acord! E prea puțin!
  Unde sunt parii dați peste șale? Unde-s picioarele în burtă? Sticlele sparte în cap?
  Nu, nu, nu!
  Protestez!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.