De ce nu este sanatos sa ne comparam cu altii?

Posted on

Bine, bine, o facem in mod constient in rutina de fiecare zi, in functie de felul in care vrem sa ne simtim. Ne comparam cu cineva inferior cand vrem sa avem o parere buna despre noi si invers.
La job e oarecum normal sa fii comparat cu altii. Lucram intr-un mediu competitiv, in care trebuie sa fim mai bun decat alti colegi, mai buni decat concurenta si mai buni decat noi insine. Este un factor oarecum motivational sa stii ca luna asta ai vandut mai multe mere decat colegul tau si ca impreuna ati vandut mai multe mere decat concurenta voastra.

Cea mai nasoala situatie, in care nimimeni nu isi doreste sa se regaseasca, este aceea in care esti comparat cu fostul, mai ales din punctul de vedere al performantelor din dormitor. In fine, daca se comite o asemenea indiscretie, aceasta are o influenta asemanatoare pastilei de potenta, doar ca are efect invers. Definitiv si irevocabil.

Si acum ajungem la motivul pentru care imi vars eu aici of-ul pe subiectul in cauza. Cel mai frustrant este sa fii comparat cu altii de parinti, in situatii incomparabile. Daca la scoala ne confruntam cu totii cu banala intrebare: ‘x’ cat a luat la testul ala si tu de ce ai luat mai putin, odata ce inaintezi in varsta, comparatiile se diversifica si se complica.

Acum ma intreaba taica-miu eu de ce nu sunt deja sef de multi-nationala sau cel putin o noua Andreea Marin (din perioada ei de gratie) doar ma recomanda vocea si talentul? Ca daca altii au putut, TREBUIE sa pot si eu, nu? Asta fara sa intrebe care sunt ambitiile mele personale si nevoile intelectuale. Sau ‘de ce altii si-au luat 10 camere cu banii pe care ii dai tu pe 2, de ce trebuie sa platesti atat de mult’?

In fine, tata isi doreste ce este mai bun pentru mine si il inteleg. Asta este felul lui de a-si arata grija pentru mine. Cu toate astea, eu cred foarte tare in faptul ca fiecare dintre noi este unic in felul lui si ca scopul nostru este sa ne cunoastem si sa facem tot posibilul sa ne atingem potentialul.

In concluzie, dragi parinti si viitori parinti, daca va doriti sa va motivati odraslele prin a le compara cu altii, ar fi bine sa va ganditi putin la felul in care o faceti si daca rezultatul nu va fi cumva total opus si o sa ii complexati si inhibati.

  • Share

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.