Fii bun din oficiu!

Posted on

Cei mai mulți dintre noi se sensibilizează la diverse probleme și devin mai buni după ce trec prin anumite greutăți, ei sau apropiați de-ai lor. Alții, ca o specie aparte, sunt buni din oficiu. Cum reușesc aceștia și cum putem să fim mai mulți ca ei, mă întreb?

Am întâlnit în calea mea tot felul de oameni, din fericire dintre cei buni cei mai mulți, dar și specimene de răutate pură. I-am tratat pe toți ca atare, adică i-am înțeles că așa le e felul și nu am așteptat de la ei mai mult decât aveau de oferit, dar nu mi-am pierdut niciodată speranța că în toți există o sămânță de BINE, care trebuie doar ajutată să încolțească.

Nu sunt un filantrop, nu fac voluntariat sau alte activități demne de a mă transforma într-un model de urmat, dar îmi place să cred că sunt un om bun prin faptele mici și gândurile pozitive pe care le am pentru toată lumea. Am fost crescută de niște oameni deosebiți, am alături oameni sufletiști, deci m-am înconjurat de oameni care fac bine by default, însă la fel ca pe Facebook, trăiesc într-o bulă. Și chiar și în cazul nostru, al ăstora mai inimoși e loc de mai mult bine!

Cum să fim mai buni din oficiu?

Dacă ți se pare complicat să investești timp sau efort, poți alege varianta mai simplă, de a-i susține pe cei care pot face în numele tău o schimbare în societate. Sunt atât de multe cauze care merită susținerea noastră și organizații pe alese care ar putea face și mai mult cu sprijinul tău. Puțin cu puțin se face mult, să știi!

Donațiile, oricât de mici, fac diferența: o masă caldă pentru un om fără adăpost, o pereche de șosete călduroase pentru altul, un zâmbet pentru un copil bolnav, o șansă la viață sau la un destin mai bun pentru alții. Motive să nu donați sunt numeroase: nu avem o cultură a ajutorului, trăim cu teama continuă de a nu fi înșelați, ba chiar ne împiedică să facem un bine teama că oferim prea puțin! Eu zic că trebuie să învățăm să trecem peste comoditate și prejudecăți și să trecem la fapte!

Poți să fii mai bun chiar acum

Intră pe Bursa Binelui, studiază lista de cauze înscrise, alege una cu care rezonezi și susține-o cu puținul pe care îl poți oferi: 5, 10 lei, oricât poți oferi acum. Eu am ales (suna tare ciudat că am ales…) o cauză,  Școală pentru toți , inițiată de Asociația P.A.V.E.L.,al cărei scop este de a facilita accesul la educație pentru copiii din spitale. Eu cred foarte tare în educație și cred că acești copii merită o șansă la normalitate, atât în perioada în care trebuie să fie internați, cât și la externare, pentru că reduce diferența față de ceilalți copii de vârsta lor. Tu poți alege orice organizație simți tu că ar putea schimba lumea în bine, pentru noi toți.

În acest caz eu cred că e ok chiar și să te lauzi cu fapta ta. Poate din curiozitate, poate din invidie, vor lua și alții exemplul tău și vor oferi și cu altă ocazie decât de Crăciun. Cei în nevoie nu au sărbători, ca noi, ei trebuie să mănânce și să fie protejați pe tot parcursul anului.

Ce spui, tu ești bun din oficiu? Poți face mai mult decât ai făcut deja? Susții un caz, o organizație sau măcar un principiu pe urma căruia beneficiază altcineva?

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.