Cum a fost la atelierul de caligrafie susținut de Amalia Calligraphy

Posted on

Am 2 tipuri de scris de mână. Scrisul mamei rotund, înclinat la stânga și scrisul tatălului, elegant, oval, înclinat la dreapta. Iar atunci când îmi notez lucruri în grabă am un al treilea stil de scris hibrid, care le îmbină pe cele două și cu toate astea reușește să fie inteligibil. Pentru mine, cel puțin.

Tatăl și fratele meu au o caligrafie excepțională, mereu i-am admirat și m-am străduit să îi urmez, pe când stilul mamei de a scrie este mai degrabă creativ și jucăuș. De semnătură nici nu mai vorbim, am renunțat de mult să mai încerc, o scrijelesc cât să se înțeleagă că începe cu E – de la Elena pentru cine nu o știe pe Zână personal.

De ce caligrafie?

Pasiunea pentru caligrafie se trage din pasiunea pentru artizanat, cu accent pe ilustrație și a luat amploare odată cu obsesia mea pentru Instagram și Pinterest. În feed-ul meu zilnic apar tot felul de creatori: de la ceramiști la ilustratori și caligrafi. Și tot apar, mai mulți și mai mulți și mă simt atât de entuziasmatăde munca lor că trebuie să-mi încerc și eu mâna, nu-i așa?

În jurul meu nu prea am auzit dezbătut acest subiect până de curând, când am descoperit Livrez Dragoste, un serviciu de mesaje scrise – cu dragoste – de mână. Apoi, am mai descoperit niște caligrafi excepționali, pe care o să vi-i prezint și vouă cândva curând, într-un material dedicat. Acum o să vorbim despre cursul minunat de caligrafie la care am participat de curând, susținut de Amalia Bucur de la Amalia Calligraphy.

Cum a fost la atelierul de caligrafie

De atelier am aflat de la o prietenă și a fost cumva meant to be. Aveam de gând să încerc și asta cândva, dar simțeam nevoia să fiu ghidată, cel puțin la început, de cineva cu experiență. Știu, pentru asta sunt sutele și miile de tutoriale de pe internet, dar la mine nu funcționează chiar așa ușor.

Oricât de bun autodidact aș fi, îmi pierd repede interesul și răbdarea, trăsătură specifică zodiei mele și de care nu scap prea ușor. Deci să nu vă supărați dacă vă mai întrerup din când în când, sau schimb subiectul aparent fără legătură cu discuția, neuronii mei sunt greu de ținut în frâu.

Cursul s-a desfășurat pe parcursul weekendului, cu un program destul de lung, între 10:00 și 18:00 în fiecare zi. Contrar temerilor mele, nu m-am plictisit deloc, ba chiar am făcut atmosferă. Am fost cea mai vorbăreață de acolo, evident.

Am fost 5 participanți la curs, persoane total diferite. 2 proaspăt pensionari – o doamnă doctor și un domn afacerist – un medic rezident, un programator și o moară stricată care a povestit și a pus întrebări într-una, adică eu. La final ne-am îmbrățișat și am promis că păstrăm legătura, sper să nu o fi spus-o doar de gura mea.

Ce am învățat mai exact

Am învățat să lucrăm cu tocul cu peniță și să îl manevrăm cu intenție: sus linie subțire, delicată, iar jos linie groasă, hotărâtă. Penița trebuie să fie condusă cu intenție, niciodată lăsată liberă.

Am scrijelit – mă exprima așa pentru că agățam mai mereu fibre de hârtie în peniță care îmi stricau scrisul – pe coli cu linii trasate pentru ghidaj. Scrisul caligrafic clasic se face la 55 de grade și trebuie să ții cont de proporții, de aceea este foarte important să ai un sistem de referință.

Am început cu bastonașe de tot felul, ovaluri și înflorituri, după care am trecut la litere. În prima zi am exersat minusculele, grupate în funcție de elementele folosite, iar a doua zi am exersat majusculele. Totul s-a terminat cu o lucrare finală, la alegere. Eu am scris un mesaj simpatic pentru părinți, pentru că nu m-am dus nici weekendul acesta să îi văd.

La final pot să spun că dețin tehnicile principale de scris caligrafic, am și instrumentele primite la curs și aș putea și eu să concep cu succes propriile proiecte artistice. Desigur, e vorba de mult exercițiu la mijloc ca să ajung la nivelul ăla la care sunt artiștii pe care îi urmăresc cu nesaț pe Insta, dar sunt optimistă.

Vrei să înveți și tu caligrafie?

Ca să mă asigur că mă țin de treabă, am creat un grup pe Facebook, Caligrafia pentru începători, din care face parte și Amalia, trainerul nostru de la atelier. Vă pueți înscrie și voi acolo și puteți contribui la crearea unui comunități și o puteți urmări pe Amalia pentru a afla detalii despre următoarele cursuri pe care le va ține, atât la București cât și la Brașov. În plus, o să descoperiți pe pagina ei niște lucrări minunate, care vă vor inspira.

Cursul de caligrafie a fost găzduit de Continuu – Studio pentru Dezvoltare prin artă un spațiu extrem de artistic, după cum puteți vedea în pozele de mai jos. Pe mine una m-a inspirat chiar și faptul că a fost o avalanșă de copilași pe acolo. Îmi place să-i aud, să fiu martor la veselia lor.

Tu când ai scris ultima oară de mână?

 

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.