Cum faci față Sărbătorilor în familie

Posted on

Poate este doar cazul meu, dar eu sunt foarte stresată în perioada Sărbătorilor și vă explic și de ce.

De Sărbători petrecem în familie, ca așa e frumos și normal. Pe cât de tare mă încântă această perspectivă, pe atât de tare mă și înspăimântă, pentru că pe lângă cozonaci aburinzi mai sunt și discuțiile moralizatoare pe care nu am învățat să le diger corespunzător.

Îmi place să merg acasă, e o regresie la statutul de copil de 5 ani răsfățat și protejat, care mă umple de o amorțeală plăcută. Nu mai există griji și neplăceri, mama și tata sunt acolo să te apere de toate, să îți perie orgoliul și să te îndoape cu bucate alese, special preparate pentru tine. Cam așa îmi imaginez eu Raiul, un loc de răsfăț suprem, ca ACASĂ.

După ce vă hliziți și discutați cu superficialitate despre câte’n lună și în stele, vine și rândul discuțiilor moralizatoare, pe care credeai că le-ai fentat cu succes de data asta. Nu ai cum să le mai eviți, te-au încolțit. Când ți-e lumea mai dragă și stomacul plin de bunătățuri, vin și întrebările rostite cu jumătate de gură și îngrijorare.

„De ce ți-ai vopsit părul așa? Îți stătea mai bine cu el natural, să nu ți-l mai vopsești.”

„Dar tu când ai de gând să înveți să gătești?  Mai stai și tu pe lângă maică-ta și învață de la ea.”

„Dar cu ratele la casă te descurci? Nu mai ieși așa des în oraș, că ai cheltuieli acum.”

„Și copii nu ai de gând să faci?”

„X cum a reușit să își găsească jobul ala mișto? Dar ce salariu are? De ce nu ceri și tu o mărire?”

Și exemplele de întrebări continuă în funcție de slăbiciunile fiecăruia. În momentul ăla simți cum ți se pune un nod în gât și îți amintești că nu mai ai 5 ani, ci că ești un adult în toată regula, dar cu un comportament adolescentin, pe cale să își ia o papară verbală.

Îți vine să le răspunzi „nu e treaba ta”, dar apoi îți amintești că ei sunt cei mai buni prieteni ai tăi și că au tot dreptul să își facă griji și să își dea cu părerea despre viața ta. Iar dacă nu au înțeles ceva corect e din cauză că nu ai comunicat suficient cu ei și că e cazul să îi suni mai des.

Nu te stresa, nu vor să-ți facă morală, vor doar să-ți fie bine, iar dacă toată lumea se preface că e fericită și mulțumită, nu se rezolvă nimic. Dacă părinții nu știu prin ce probleme treci, nu îi ajută nici pe ei și nici pe tine să dormiți noaptea mai bine.

Ca să eviți discuțiile moralizatoare și în contradictriu, mai ales în perioada Sărbătorilor, discută sincer și deschis cu ai tăi toate problemele la timpul potrivit. Iar dacă sunt situații în care decizia îți aparține în totalitate, spune-le și lor asta. Arată-le respect și înțelegere și te vor trata la fel. Bine că avem cine să ne poarte de grijă și să ne sprijine la greu, nu-i așa?

Voi ce discuții moralizatoare aveți cu ocazia Sărbătorilor? Pentru ce își mai fac griji părinții voștri? Sau sunt singura în această situație?

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.