Fiecare loc este special datorită oamenilor.
Desigur, contează peisajele care îți taie respirația, mâncarea din care vrei și a doua porție, locurile și lucrurile care te fac să simți că există acolo doar pentru plăcerea ta, etc.
Dar mai mult ca sigur, cineva special este acolo lîngă tine sau măcar în mintea ta atunci când te îndrăgostești de un loc.
Cum m-am îndrăgostit de Varșovia fără măcar să o cunosc
Pentru mine, Varșovia înseamnă Sicilia. Să vă explic de ce.
Când ne-am mutat în decembrie anul trecut în Sicilia, am început imediat lucrul într-o companie în care se vorbea exclusiv italiană. Doar că eu nu vorbeam și nu înțelegeam o boabă, iar nu vorbeau engleza.
Nu știam să cer direcții nici măcar către baie, să mă duc să plâng în intimitate, lucru pe care l-am făcut frecvent acolo. Cu toate astea, oamenii aceștia se bazau pe mine, așadar mi-am pus zâmbetul pe buze și mi-am făcut treaba cât de bine am putut, cât de mult am putut.
În calea mea a apărut, însă, un înger blond cu ochi albaștri care îmi zâmbea cu toată ființa. Joanna era în aceeași situație ca și mine, o imigrantă care trebuie să își dea dublu silința să își câștige locul și să se impună șiiiiii… din fericire pentru mine, vorbește fluent engleza!
Își rupea din timpul ei de lucru să îmi explice TOT: cum să cer la salumerie o sută de grame de prosciutto, programul autobuzelor, cum funcționează platforma de gestiune în care lucram, ce întrebări să pun oamenilor cu care lucram, traducea atunci când colegii nu înțelegeau engleză și mă asculta atunci când mă plângeam, adică mai mereu. Ei bine, îngerul meu păzitor cu ochi albastri este din Varșovia.

De unde am cumpărat pachetele de vacanță pentru Varșovia
Ne-am decis cam târziu să plecăm pe undeva de Revelion, abia pe 1 decembrie, dar până la urmă a fost chiar bine căci am profitat de ofertele de Black Friday astfel că am obținut un mic discount la achiziție și plătim și în rate.
Am luat pachetele de pe lastminute.com, cu aproximativ 350 lire și am avut incluse biletele de avion București – Varșovia (aeroportul Chopin) cu Wizz și 4 nopți de cazare, fără mic dejun, la City Comfort Aparthotel.
Bugetul nostru pentru vacanța la Varșovia
Vă spuneam că am profitat de oferte de Black Friday, iată despre ce e vorba. În primul rând, am achiziționat un voucher cadou valabil pe site-ul de mai sus în valoare de 150 lire cu discount, adică am plătit doar 105 lire.
Apoi, plățile le-am făcut cu Cardul Avantaj, de la Credit Europe Bank, care avea o ofertă de Black Friday prin intermediul căreia orice achiziție de pe site-urile din străinătate se făcea cu plata în rate. Voucherul cadou de 105 lire îl vom achita așadar în 2 rate, iar diferența de la pachetul de vacanță de 245 lire o vom achita în 6 rate. S-au legat deci absolut minunat lucurile pentru noi, cu toată organizarea întârziată.
Aseară, după ce am ajuns acasă, ne-am confruntat din nou cheltuielile și am constatat că buget total de persoană pentru Revelionul la Varșovia este de 1.360 lei. Rezonabil, mai ales că am făcut plata în rate și chiar ne-am simțit bine.


Cazare și transport
Când am descoperit City Confort Aparthotel, am decis pe loc că Varșovia este destinația câștigătoare. Modern, dotat cu bucătărie, situat oarecum în apropiere de centru, chiar super arătos, nu am stat prea mult pe gânduri și am făcut rezervarea.
A fost un plus că am avut o mică bucătărie, pe care am folosit-o să ne pregătim micul dejun și nu numai. Am apreciat că venea zilnic cineva să ne aducă apă, cafea, prosoape curate și să ne aranjeze camera, iar la parter și în apropiere aveam atât supermarket, minimarket, restaurante și stațiile pentru tramvai și troleibuz.
Pentru deplasarea la / de la aeroport am folosit aplicația Uber, atât la București cât și la Varșovia. În rest, în oraș, am folosit transportul în comun, super modern și eficient, inclusiv în noaptea dintre ani. Am plătit pe un abonament de 3 zile valabil atât în sistemul de transport de la suprafață, cât și la metrou, 36 zl de persoană.
Biletele le poți cumpăra din orice stație, cu cash sau card, de la tonomate, iar cele mai moderne tramvaie și autobuze au și în interior aceste tonomate. Pentru rute și program ne-am bazat pe aplicația Moovit, care ne-a ajutat extrem de tare.

Ce poți să faci în vacanță la Varșovia
Mi-am făcut o documentare temeinică înainte de vacanță despre activitățile pe care le poți face și deși am avut destul de mult timp la dispoziție, nu am reușit să bifăm chiar atât multe. Iarna nu prea îți vine să stai așa mult pe afară, deh.
Alegeți să mergeți într-un tur ghidat din prima zi când ajungeți în Varșovia, veți cunoaște mai bine istoria locală, diverse legende și istorioare haioase și care sunt cele mai importante repere culturale. Și cine știe, poate vă faceți și prieteni noi cu care să beți apoi un cocktail la Coctail Bar Max & Dom Whisky. Noi am avut un super ghid la tur, al cărui umor ne-a determinat să îl urmăm cu interes timp de 2 ore prin ger. La finalul turului, fiecare plătește cât consideră – noi am plătit 20 zl, erau singurii noștri bani cash.
În rest, ne-am plimbat în fiecare zi prin centrul istoric – Stare Miasto – să îl studiem mai bine și să ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare: bradul împodobit, proiecția de lumini pe Palatul Regal, patinoarul, mirosul de vin fiert, waffles și kurtos, străzile cu decorațiuni luminoase, turiștii curioși, etc. Cred că nu am ratat nicio străduță din centrul istoric și am luat la pas și o bună parte din Nowe Miasto – orașul nou, cum ar veni.

Dintre muzee, am ales să vizităm Muzeul Etnografic (Państwowe Muzeum Etnograficzne) – unde partea cea mai importantă a muzeului, unde erau expuse costumele populare, era în renovare – și POLIN, Muzeul de istorie al evreilor polonezi, (Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN). Deși nu există prea multe obiecte istorice propriu-zise în muzeu, ai parte de o experiență multisenzorială covârșitoare bazată pe texte, reproduceri de imagini și contexte.
Ambele muzee au intrarea gratuită joia, dar în funcție de ziua în care doriți să vizitați, sunt și altele cu intrare gratuită, trebuie doar să le căutați online.
Am dat o fugă și pe celălalt mal al Vistulei, în cartierul Praga, unde am vizitat Catedrala Sf. Arhanghel Mihail și Sf. Martir Florian (Katedralna Św. Michała Archanioła i Św. Floriana Męczennika), ale cărei turle se zăresc din centrul istoric. Apoi, la 4 stații de tramvai distanță, am fost să vedem ce găsim în Soho Factory, un spațiu industrial reamenajat. Fiind abia a doua zi a anului părea cam părăsit complexul, dar ne-am bucurat de un prânz delicios la un bistro super cool, Komu Komu.

Alte recomandări de activități și locuri de vizitat. Un concert de pian Chopin (născut în Polonia, inima lui este într-una dintre bisericile din centru), vizite la muzeul lui Chopin, la palatul regal Wilanow ( Pałac w Wilanowie), Centrul de știință Copernicus, Muzeul Posterelor, Muzeul semnelor din neon, cumpărături de suveniruri din centrul istoric de la Dom Sztuki Lodowej, vizită la grădina zoologică și vezi în prealabil filmul The Zookeeper’s Wife și multe alte activități cool. Chiar sunt o mulțime de lucruri faine de făcut în Varșovia, inclusiv în preajma Anului Nou!
La capitolul street food, am văzut foarte multe localuri cu gofre, gogoși și kurtos și niște baghete cu diverse topping-uri savuroase. Ce am testat noi din bucătăria locală sunt Pierogi – colțunașii umpluți – care pot fi fierți sau prăjiți și Zurek, supa poloneză de ovăz cu cârnat și ou fiert. În rest, am remarcat foarte multe restaurante etnice, pe lângă marile lanțuri de fast food.
Cum am petrecut Revelionul
Prima preocupare pe 31 decembrie a fost să depistăm cele mai apropiate magazine și să ne aprovizionăm. Apoi am luat tramvaiul până în centrul istoric și am luat străzile la pas, fără nicio țintă. Când ne-a luat frigul am intrat la o cafenea boemă, Szlep z kawa, unde am băut cel mai bun vin fiert cu portocale ever. Ne-am continuat apoi traseul prin oraș până ne-a luat și foamea și am decis să intrăm la unul dintre cele mai populare restaurante din Varșovia, Zapiecek și bine am făcut, am avut parte de o cină super gustoasă și sățioasă.
Am ajuns acasă pe la 7, ne-am îmbăiat, ne-am odihnit vreo oră, ne-am aranjat și am plecat din nou spre centru. Am prins vreo oră din concertul public, norocul nostru a fost că erau hituri internaționale și chiar ne-am bucurat de atmosferă. Scena era super impresionantă, la fel și efectele pirotehnice.

Am plecat apoi spre Hala Koszyki (un fel de Club Fabrica la noi, dar mai fancy) unde era acces gratuit la petrecerea de Revelion. Spațiul este amenajat într-o hală industrială, cu un bar central în jurul căruia gravitam cu toții și diverse restaurante cool pe laturi. Am luat cu asalt ringul de dans și ne-am zbânțuit – din nou pe hituri internaționale, lucky for us! – până s-a terminat petrecerea. Drumul spre casă l-am făcut tot cu tramvaiul, în confort și siguranță.
Impresii generale despre Varșovia
Numai de bine, serios, ba chiar mi-a depășit ușor așteptările. Jumătatea de oraș în care ne-am învârtit noi arată extrem de bine, de la bulevarde spațioase, trafic lejer, transport în comun modern și variat, clădiri impresionante atât din sticlă cât și dintre cele mai vechi și foarte curat. Să nu uităm, însă, Varșovia a fost distrusă în proporție extrem de mare în timpul WW2 și centrul vechi de acum, deși are un aspect vechi, este nou. Probabil de aici și aspectul aerisit și modern al orașului per total.
Ne-am descurcat cu ușurință doar cu plata cu cardul, atât eu cât și Alexandra avem carduri Revolut pe care l-am folosit peste tot. La nivel de prețuri, sumele sunt similare cu cele din România, doar la suvenirurile din ceramică am simțit că sunt puțin prea piperate și am ales să plec acasă fără niciun suvenir.
Clar a fost o destinație grozavă pentru Revelion, am avut suficient timp să explorăm, a fost budget friendly și am avut și o mulțime de opțiuni de activități. Nu cred că m-aș reîntoarce, dar cu siguranță o recomand atât ca destinație de city break cât și pentru Revelion.
Dacă ai și tu impresii pe care vrei să le împărtășești despre Varșovia sau dacă ai alte întrebări cu privire la experiența mea în capiala Poloniei, nu ezita să îmi scrii!
Un an nou mai bun tuturor! 🙂
Mi-ai „facut dor” de Polonia cu acest articol 😍
A fost o surpriza frumoasa ptr mine tara asta, poate si ptr ca nu m-am dus cu mari asteptari. Nu stiu daca ati experimentat si asta, mie mi s-au parut faine rau pub-urile alea traditionale aflate in subsolul diverselor cladiri si care aduc aminte de miscarea de rezistenta 😀
Exact, a fost o surpriza frumoasa si pentru noi. Din pacate nu am dat de pub-urile astea, poate ne-am plimbat noi aiurea, dar in general am apreciat restaurantele cu specific traditional care pareau autentice, vechi “pe bune” si cu adevarate povesti spuse prin decoruri. Nu cred ca m-as reintoarce la Varsovia, dar cu siguranta as vizita si alte orase, neaparat Cracovia.