Ce să faci într-un weekend la Brașov

Posted on

Weekend-ul trecut am vizitat din nou Brașovul, într-o escapadă activă, fără planuri în avans, plină de descoperiri interesante.

Deși susțin destinațiile mai puțin comerciale, găsești lucruri interesante de făcut oriunde te-ai afla, cu puțină imaginație și perseverență. Am mai explorat orașul Brașov într-un weekend, dar nici locuitorii lui nu cred că îl cunosc atât de bine încât să se plictisească de el. Orice destinație poate fi redescoperită, trebuie doar să ai simțurile ascuțite și să îți pui întrebări: strada asta unde duce?

Unde te plimbi?

Avantajul dar și dezavantajul nostru este că am mers să vizităm Brașovul cu mașina. Pe cât de practic este să ai libertate de mișcare, să poți vizita împrejurimile unei localități, pe atât de inconfortabil este să vânezi mereu locurile de parcare, și așa destul de limitate și cu tarife exorbitante de multe ori. Noi ne-am plimbat mult și prin împrejurimi, iar fără mașină cred că am fi renunțat, nu ne place să ne facem programul în funcție de transportul în comun.

Foto wikimapia.org
Foto wikimapia.org

În oraș am stat mai mult seara, să ne plimbăm pe străduțe și să descoperim unde se mănâncă bine, iar în timpul zilei am fost prin împrejurimi. Într-o zi am fost în Poiana Brașov, unde puteți să vă plimbați prin stațiune, să admirați peisajul frumos, să călăriți la centrul de echitație și să serviți masa într-un loc deosebit, cum ar fi Șura Dacilor. Dacă sunteți amatori de localuri cu specific tradițional, sau măcar curioși, cu siguranță vă va impresiona atât amenajarea, cât și meniul.

A doua zi ne-am petrecut-o o parte la Resortul Fundata, un complex hotelier și sportiv unde poți să servești o masă copioasă, să bei un ceai sau o cafea la nisip cu o priveliște spectaculoasă, iar după ce ai obosit de vânzoleala celorlalți turiști, mergi spre Parcul Național Bucegi, spre Moeciu de sus. Vei întâlni și aici turiști, dar e mai liniște și se face liniște și în sufletul tău, pe măsură ce înaintezi pe poteca flancată de brazi.

Dar să ne întoarcem în oraș, în Brașov, la localurile în care poți să mănânci și să bei într-o atmosferă inedită. Ce îmi place la acest oraș în mod deosebit sunt străzile cu multe suișuri și coborâșuri, care fac piciorul frumos și casele aliniate în tăcere, care te surprind cu o grădină frumoasă ori prin arhitectura care te duce cu gândul la alte vremuri.

Unde mănânci?

Foto hailabord.ro
Foto hailabord.ro

La Festival 39 am servit și prânzul și cina și deși prețurile nu sunt pentru orice buzunar, atmosfera, preparatele și servirea fac toți banii. Dacă ai fost în București la Caru cu bere și ți-a plăcut, vei regăsi și aici o atmosferă similară de început de secol XX, o încăpere cu tavan înalt și cu vitralii, lumină difuză, fotolii masive dar comode, portrete vechi și obiecte banale, din alte vremuri, care nu mai au acum utilitate decât ca decorațiuni. În plus, nu se fumează și parcă ai mai sta la povești și după ce ți-ai terminat masa.

Micul dejun a fost decadent, compus din ouă ochi cu bacon, salată, chifle, fresh de portocale sau grepfruit, ceai sau cafea, croissante cu unt și dulceață și a costat 25 de lei. Erau mai multe variante de preparate pentru micul dejun, printre care omletă sau mic dejun englezesc, „cu de toate”. La cină am servit tagliatele cu somon și supă gulash, vin rose și Jagermeister. Porțiile sunt mari și mâncarea e savuroasă.

Foto archello.com
Foto archello.com

Am mai mâncat și La Ceaunul tihnit, unde m-a atras conceptul și am fost foarte încântată de masa rapidă și gustoasă. Aici vei găsi preprate cu specific tradițional și o amenajare în concordanță, dar cu accente moderne, iar în difuzoare cânta muzica românească a anilor 80-90. Am ales o mâncare de cartofi cu afumătură și un pahar de vin rose, împreună au costat 21 de lei, preț în care au fost incluse și pâinea ardelenească și o porție micuță de murături asortate. Lângă Ceaunul tihnit, unde puteai să servești masa pe loc, este și Ceaunul iute, de unde poți să îți cumperi la pachet ce ai poftă din meniul afișat chiar la intrare.

Foto casahirscher.ro
Foto casahirscher.ro

Intenționam să echilibrez balanța și să testez și un bistro modern, Casa Hirscher,  foarte colorat amenajat într-o terasă din sticlă, însă nu am mai avut când, nu am reuțit să mâncăm chiar așa de mult în 3 zile la Brașov. Acesta rămâne pe listă pentru data viitoare.

Tot în centru, lângă La Ceaunul tihnit, poți să bei un ceai sau o cafea la Dr. Jekelius – Pharmacy Cafe, o cafenea concept. Noi am fost aici cu altă ocazie și nu am reușit să repetăm experiența, aveam și alte locuri pe listă pe care ne-am dorit să le vedem. La Dr. Jekelius ai impresia că ești la tratament, mai degrabă, decât într-o cafenea. În sensul pozitiv! Băuturile conțin ingrediente naturale, pe care le poți găsi pe rafturile unei farmacii sau la plafar și sunt servite în recipiente de laborator.

Suveniruri

Foto Facebook/Pebs gift shop
Foto Facebook/Pebs gift shop

Bonus: Dacă ai de gând să cumperi suveniruri, îți recomand 2 locuri excelente: Pebs Gift Shop, din centrul vechi, unde găsești bijuterii, decorațiuni și cosmetice deosebite. Bijuterii din argint sau aur cu diverse inserții vegetale, căni personalizate în serie limitată, tablouri cu file de ierbar, săpunuri și creme artizanale, din ingrediente naturale. Bineînțeles, nu am plecat cu mâna goală de acolo! Cea de-a doua opțiune sunt anticariatele sau dacă ești duminica în zonă, târgul de vechituri. Eu m-am trezit târziu și l-am ratat, vroiam să îmi cumpăr farfurii și cești de acolo – chiar și așa desperechiate -dar sunt sigură că vor mai fi și alte ocazii.

Sunt sigură că nu am listat aici decât o parte infimă a posibilităților de relaxare în Brașov și prin împrejurimi, dar am ales să le prezint doar pe cele testate, pe restul urmează să le aflu, poate, de la voi. Chiar, voi ce activități îmi recomandați în Brașov și prin împrejurimi și unde aș putea ieși să mănânc sau să beau o cafea într-o atmosferă plăcută?

 

 

  • Share

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.