Artiștii mei favoriți în 2017

Posted on
Photo by Simon Noh on Unsplash

Abia anul trecut am descoperit puterea terapeutică a muzicii și am început să ascult artiști care îmi pun sentimentele în note și gândurile în versuri.

Atunci când treci printr-o perioadă gri, te simți singur și neînțeles, descoperi câte o piesă care parcă a fost compusă pentru tine și dintr-o dată te simți mai bine. Dacă cineva a mai simțit aceleași lucruri ca tine și acum e în stare să-și cânte durerea, înseamnă că o să fie bine. Cândva, mai devreme sau poate mai târziu, o să poți să transformi ghemul ăla încâlcit de gânduri în cuvinte cu sens și atunci  o să scapi de sub puterea lor, pentru că o să știi cu ce lupți. Când o să poți să spui lucrurilor pe nume, o să fii BINE, ești pe drumul cel bun.

În ultima vreme am ascultat muzică obsesiv, aceleași piese pe repeat, până descopeream ceva nou. Vocile lor deveneau un far care îmi ghidau gândurile, iar versurile turnau miere și venin deopotrivă. Apoi răscoleam internetul să aflu poveștile artiștilor care mi-au devenit un fel de confidenți.

Am adunat aici artiștii pe care i-am descoperit anul trecut, ca să vă bucurați și voi de muzica lor.

Tash Sultana

Cea mai recentă și importantă revelație muzicală este Tash Sultana, la care am ajuns ascultându-l pe Asaf Avidan. Are 22 de ani, locuiește în Australia și este o ”one woman show”, adică își compune singură piesele și le interpretează tot singură la mai multe instrumente. La chitară cântă de la 3 ani și mânuiește în total mai bine de 10 instrumente. O să vină în toamnă în Europa în turneu, iar biletele se dau ca pâinea caldă. Pentru că tocmai am cunoscut pe cineva care locuiește la Amsterdam, mă tentează să iau biletele acolo, doar să mai prind.

Îmi place look-ul ei aparent neîngrijit, de băiețoi și energia pe care o emană atunci când este pe scenă. O ador, dada!

Halsey

Halsey este deja cunoscută, iar eu am descoperit-o abia cu piesa Bad at love. Voi ar trebui să o știți pentru Him & I, pe care o cântă în duet cu G-Eazy, este o melodie mai nouă și mai populară. Pentru că mi-a plăcut vocea ei i-am ascultat albumele în întregime, Hopeless Fountain Kingdom, apoi Badlands, și m-am îndrăgostit iremediabil de muzica ei. Am descoperit o sursă de inspirație nu doar în vocea și versurile ei ci și în felul ei de-a fi, autentică.

O să vă las o piesă înregistrată live, să simțiți pasiunea și forța pe care le transmite Halsey. Îmi place mixul de vulnerabilitate, senzualitate și determinare.

P.S. Halsey este bisexuală și pe album a înregsitrat piesa asta cu o altă artistă bisexuală, Lauren Jauregui de la Fifth Harmony. Mi se pare o colaborare genială.

Charlotte Cardin

Frumoasă și talentată. Cum se face că unii (aparent) le au pe toate? Charlotte a lansat două EP-uri, Big Boy și Main Girl, este finalistă La Voix (ediția canadiană The Voice) și fost model. Cântă în mare parte în engleză, dar are și câteva piese delicioase în franceză.

Melodiile ei sunt farul ăla despre care scriam mai sus, care te călăuzește atunci când gândurile îți plutesc în derivă, cu vocea ei clară și versurile tăioase. Vine și ea în primăvara asta în turneu în Europa, dacă vă tentează.

Two Feet

În sfârșit o voce masculină în această listă și nu este singura, promit! Two Feet este excepția de la regula că algoritmul You Tube-ului este de cacao, pentru că așa am ajuns să ascult pentru prima oară ultima lui piesă, Feel like I’m drowning. Nici despre acest personaj nu prea are internetul multe de spus, e nou încă, dar muzica lui spune suficient: I feel like I’m drowning, Love is a bitch, Go fuck yourself, etc…

Sky Ferreira

Fătuca asta arată în același timp sexy și dubios, deci nu m-a surprins să aflu că a fost distribuită în serialul Twin Peaks, iar muzica ei este este la fel de strange (sună mai bine ca ciudată, pentru că are un sens pozitiv). E genul de muzică pe care fie o iubești, fie o detești, iar primul meu instinct a fost de hate, dar apoi m-am îndrăgostit de vocea și fragilitatea ei. Din păcate, cariera muzicală este on hold și nici ca actiță nu a fost foarte productivă. Sper că și-a trăi viața în timpul ăsta și nu din alt motiv a stat pe bară. Nu că-ți vine să o îmbrățișezi?

Feng Suave

Nu prea am multe de spus despre acest duo și este o surpriză inclusiv pentru mine faptul că ascult muzica lor. Am descoperit pe You Tube un canal cu muzică bună de exorcisat demonii care mă bântuaiu în acel moment iar dintre toate piesele mi-a atras atenția una dintre piesele celor de la Feng Suave. Internetul este cam sărac în informații despre ei, sunt niște neica nimeni momentan, iar piesele de pe primul lor EP sunt în număr de doar 4. Cu toate astea, sper să nu se oprească aici, chiar îmi place muzica lor.

Deși muzica pe care am ascultat-o în ultima vreme a fost destul de tristă, m-a ajutat. Nu e ușor să fii vulnerabil, să te scufunzi în gândurile negative, să ai îndoieli, să-ți fie teamă, dar de data asta am vrut să abordez lucrurile altfel.

Mi-am ignorat sentimentele și le-am ascuns sub preșuleț până când au răbufnit și m-am trezit dintr-o dată că nu mai știu cine sunt și ce vreau. De data asta am ales să le privesc în față, să-mi pun întrebări, să me redescopăr, să mă accept. E work in progress, sunt conștientă că o să și greșesc, dar sunt o fericită că pot să fac asta pentru mine.

Pe voi ce melodii v-au ajutat în momentele mai dificile sau ce artiști v-au devenit confidenți?

Photo by Simon Noh on Unsplash

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.