Am renunțat la șampon pentru co-washing [experiment de beauty]

Posted on

Nu, nu m-am lovit la cap, ci doar testez și alte metode pentru a avea un păr mai sănătos și mai frumos.

Tu te-ai întrebat vreodată de ce faci un lucru așa cum îl faci? Cât este dictat de conștiința și de nevoile tale și cât esti influențat de ceea ce ne învață societatea? Ei bine, dacă ne-am pune mai multe întrebări, probabil am reuși să ducem o viață mai autentică și mai aproape de adevăratele noastre valori și nevoi.

Rutina mea de îngrijire a părului

Îmi spăl părul la 3-4 zile, când observ că nu mai arată prezentabil, mai exact este extrem de uscat și încurcat. Vârfurile se degradează rapid și se încurcă, deci mi-e aproape imposibil să îl mai fac să arate decent.

Până de curând am avut impresia că spălatul îmi ajută părul să se hidrateze, în mod special datorită măștilor pe care le aplic la final. Am aflat, însă, că șamponul tradițional conține sulfați care ne afectează în mod special pe acelea dintre noi cu părul uscat.

Sulfații au un rol important, mai exact sunt responsabili de producerea spumei și curățarea scalpului și a firului de păr, pe care îl încărcăm cu tot felul de produse cosmetice precum masca, tratamentele leave-in, șamponul uscat și ”măscuțe” și uleiuri naturale pe care le aplicăm.

Persoanele cu părul creț sau ondulat, care au deja firul de păr uscat și predispus la rupere, șamponul ajunge un inamic ascuns în rutina de beauty, căci nu ne explică nimeni efectele secundare.

De ce am făcut pauză de la șampon

Atunci când îmi spăl părul, în timpul șamponării, părul meu se simte de parcă ar fi un mănunchi de fire de paie. Dintre toate brandurile testate de-a lungul timpului, atât profesionale cât și mass market, singurul care a avut un efect decent este cel de la John Frieda. Are un preț decent, iar în România îl găseam doar online, la John Frieda.

Cum am ajuns să renunț la șampon definitiv? Ei bine, am auzit într-unul dintre vlogurile pe care le urmăresc despre co-wash și am zis că merită să încerc și eu metoda asta, mai ales că recomandarea venea de la o tipă cu un păr superb.

Ce înseamnă co-wash?

Conditioner washing este un termen și un trend american și înseamnă să îți speli părul și scalpul doar cu balsamul de păr, să scoți șamponul  din ”schemă”, pentru a te bucura de extra hidratare și o definire mai bună a buclelor.

Dar asta nu e tot! Uite cum trebuie să procedezi exact pentru ca noua rutină de beauty să nu te afecteze pe termen lung.

  • Aplică balsamul de păr direct pe scalp, porțiune cu porțiune și masează blând pentru a îndepărta impuritățile. Nu o să mai simți la final senzația aceea de păr ”scârțâitor” de curat, dar fii sigură că pelicula de uleiuri naturale prezente pe scalp în mod natural își fac treaba și te protejează.
  • După spălarea cu balsam clătește bine de tot scalpul și aplică balsamul pe lungime și lasă-l să acționeze. Eu îl aplic mereu șuviță cu șuviță și și îl masez ușor să mă asigur că îmi acoperă tot părul. De fapt, eu aplic mască de păr, balsamul nu este suficient de hrănitor și hidratant pentru mine.
  • Citește cu atenție etichetele produselor folosite! Balsamul pe care îl folosești nu trebuie să conțină siliconi, care au rolul de a-ți face părul să arate bine, dar nu fac decât să acopere părul cu o peliculă și să mascheze problemele. Siliconii îi poți depista în lista de ingrediente avât terminația ”icone” sau sub denumirea Dimethicone, Adimethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone, Polysilicone-11, Silicone Quarternium.
  • Evită să adaugi alte straturi după spălare, mai ales dacă sunt tratamente leave-in și produse de styling. Acest exces de produse se adună pe firul de păr și îi dau un aspect îmbâcsit, nespălat, căci rutina fără șampon (no poo) nu le poate îndepărta.
  • O dată la câteva spălări folosește un produs de curățare precum un șampon cu un conținut scăzut de sulfați sau îți poți face o combinație de balsam + șampon standard pentru a te asigura că îți cureți atât scalpul, cât și părul de produsele care se depun și alte impurități.

Un experiment reușit

Industria de cosmetice se adaptează la toate trendurile și există chiar și în România o mulțime de opțiuni atât pentru șampoanele cu un conținut scăzut de sulfați, cât și pentru balsamuri fără siliconi, în special printre produsele profesionale. O să mai testez și eu astfel de produse, nu intenționez să renunț chiar definitiv la șampon, ci să-mi creez o rutină personalizată.

Este important de știut că această metodă – co-wash – nu se potrivește oricui, ci este o alternativă pentru persoanele cu părul foarte uscat, o metodă pe care fiecare o adaptează nevoilor sale. În plus, trebuie să ai și răbdare pentru ca părul și scalpul să se adapteze la noua rutină de, nu te poți aștepta să obții rezultate imediate sau ca părul și scalpul să reacționeze foarte bine după primele încercări.

Rutina mea de co-wash

La fiecare cea de-a treia spălare adaug șampon în rutina mea de îngrijire a părului, celelalte două dăți folosesc doar balsamul și masca pentru spălarea scalpului și hidratare. Iar atunci când știu că folosesc și șampon voi apela și la un tratament cu ingrediente naturale precum uleiurile naturale, pe care le amestec cu masca și le aplic pentru câteva ore înainte de spălare. Am aflat că metoda asta se numește deep conditioning și o să mă documentez și pe tema asta mai temeinic. 🙂

Rezultatele au fost vizibile de la a doua spălare cu balsam, când părul meu a format cele mai adorabile bucle pe care le-a și păstrat pe termen lung. De obicei, a doua zi după spălare părul meu este ciufulit și trebuie să îl prind în coadă, dar acum l-am lăsat liber între spălări. Happy curly girl here!

Ce urmează după co-wash

În curând voi introduce în rutina mea de beauty un șampon solid căci vreau să folosesc produse zero waste pe cât posibil, din ingrediente cât mai naturale. Știu că nu au aceeași eficiență precum cele sintetice dar sunt dispusă să caut o alternativă mai sănătoasă atât pentru mine cât și pentru mediu.

Mă gândesc să renunț și la vopsitul părului, deși nu prea aș vrea, mă identific cu această culoare prea bine. Să vedem ce alternative ok găsesc pentru arămiu… dacă aveți sugestii mi-ar fi de mare ajutor.

Ce părere ai despre micul meu experiment, te tentează? Dacă ai întrebări legate de rutina de co-wash sau chiar sfaturi, le aștept cu drag în comentarii, mai jos.

4 Comments

  1. Irene says:

    Iti recomand pentru parul tau masca hidratanta de la iHair. Se gaseste si pe aramiu. Este foarte pigmentata, hidratreaza in profunzime, rezista pana la 10 spalari. Se foloseste dupa tratamentul cu keratina, deci nu are sulfati. Pentru nuanta mai intensa se foloseste pe parul curat si uscat, iar pentru o pigmentare mai usoara pe parul umed. Ti-o recomand cu toata increderea, este minunata!

    1. Elena says:

      Mersi de recomandare, o să o caut să o testez! Nu știam de brandul acesta, mai folosesc din când în când o mască nuanțatoare arămie de la Oro Terapy dar nu am fost extrem de încântată, deși nuanța frumos părul se lua pe albituri.

  2. Alexandra Cioba says:

    Poti folosi Henna daca nu doresti sa te mai vopsesti. Nu doar ca actioneaza ca o masca si o poti folosi oricat de des, dar nuanta ei naturala e rosiatica, asa ca eu zic ca va fi exact ce cauti.
    Multumesc de articol, abia astept sa incerc.

    1. Elena says:

      Mersi si eu pentru recomandare! Intre timp am revenit la produsele din comert, sa le spunem comerciale. Incerc sa folosesc formule cat mai naturale si care sa imi ofere ingrijirea de care am nevoie. Cel mai bine imi merge gama Palmer’s, sampon si masca, ambele cu ulei de cocos.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.