Alice în Țara Oglinzilor, revedere plină de aventuri cu o prietenă dragă

Posted on

 

Ca o devoratoare avidă de basme și povești care sunt, am fost nespus de bucuroasă de reîntâlnirea cu Alice, într-o versiune mai matură, dar la fel de aventuroasă.

Citeam câte o carte pe zi în copilărie, majoritatea cu basme și povești, iar prietenele mele și topurile celor mai frecvenți „clienți” ai bibliotecii locale stau mărturie. Cu toate astea, aventurile lui Alice nu le-am descoperit prin cărți, așadar primul film mi-a făcut o impresie puternică, care a fost întărită de noua revedere. Iar pentru carte nici acum nu este târziu, așa cum nu este prea târziu să recitesc Micul Prinț sau alte cărți ale copilăriri care ascund prețioase povețe.

Alice în Țara Oglinzilor este un film de acțiune, care are în rol principal un personaj feminin atipic, un fel de tomboy din altă eră. Fata asta e pe gustul meu, pentru că-și trăiește viața așa cum simte, fără să țină cont de principiile unei societăți patriarhale. Evident, în vremurile în care a fost scrisă cartea un asemenea stil de viață era considerat o aberație și o blasfemie, fapt care mă face să îl plac și mai tare pe Lewis Carrol, că le-a creat fetițelor un erou care să le insufle alte așteptări și visuri. Tare m-aș bucura să văd fetițele din ziua de astăzi cu asemenea modele, în locul personajelor mainstream care le limitează viziunea și intelectul.

Filmul este plin de metafore și de povețe prețioase, după cum vă spuneam mai sus, care cer și o a doua vizionare, pentru că nici acțiunea nu ne-a lăsat prea mult să digerăm pastilele de înțelepciune. Alice cea matură, pirat încercat, plimbat prin toată lumea, ajunge din nou în mijlocul prietenilor săi din Underland, pentru a-l salva pe Pălărierul Nebun să-și vindece suferințele.

alice in tara oglinzilorDeși cerința lui pare imposibilă, de a-i găsi familia demult pierdută, Alice pleacă într-o luptă împotriva Timpului – literalmente. Unde mai pui că iar dă peste Regina Roșie, care are nevoie de același lucru – cronosfera, pe care aventuriera noastră o folosește să călătorească în timp. Nu știu dacă să spun că acțiunile ei sunt mânate de inconștiență în fața pericolelor și a necunoscutului sau de convingerea că orice este posibil, chiar și imposibilul? Cert este că reușește să facă față oricărei noi provocări, ba chiar să câștige lupta împotriva Timpului.

Distribuția este aceeași, la fel de fermecătoare, cu talentata Mia Wasikowska în rolul lui Alice, Johnny Depp în rolul pălărierului, Helena Bonham Carter în rolul Reginei Roșii iar Anne Hathaway în rolul Reginei Albe. Noul personaj, Timpul, este interpretat cu mult haz de Sasha Baron Cohen, care joacă în stilul său inconfundabil.

După cum scriam și mai sus, filmul este plin de aventuri și de adrenalină, Alice este tot timpul în mișcare și face față cu naturalețe oricărei situații, oricât de insolite. Peisajele sunt de basm, efectele speciale sunt spectaculoase, iar vizionarea la cinematograf, 3D sau poate chiar la IMAX e mandatory.

Filmul este distribuit de Forum Film în România și are premiera pe 27 mai în format 3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos, variantă subtitrată.

Iată și trailerul mai jos.

 

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.