7 lectii dupa un Social Media DETOX de o saptamana

Posted on

Înainte de plecarea în Sicilia mi-am propus să gestionez cumva starea de frustrare pe care social media mi-o provoacă și să scad timpul pe care îl pierd scrolând. După o lună și jumătate de la acest detox simt că pot să trag niște concluzii pe care o să vi le împărtășesc și vouă.

De ce am luat pauză?

Ideea mi-a venit urmărind un clip despre dezvoltare personală de la Muchelleb, o youtubăriță australiancă simpatică și era sugerată ca o soluție pentru a te organizea mai bine. A doua zi mi-am dezinstalat entuziasmată aplicațiile de Facebook și Instagram, locul în care îmi petrec cel mai mult timp virtual și apoi am început să tai zilele din calendar așteptând revelațiile.

Hai să vedem dacă și cu ce m-a ajutat acest social media DETOX.

1. Nu mi-a fost deloc greu

În mod surprinzător, nu am simțit nicio clipă că fac vreun mare sacrificiu. Mă trezeam căutând aplicațiile în telefon și când realizam ce fac mă amuzam singură și lăsam telefonul din mână.

Am avut aplicațiile de Facebook și Instagram dezinstalante mai mult de o săptămână și cred că aș fi putut continua chiar și o lună, dar am considerat că mi-am îndeplinit obiectivul. În plus, munca mea include și rețelele sociale și nu prea am avut de ales, a trebuit să mă întorc. 🙂

2. M-am simțit mai bine în pielea mea

Sunt om și eu și în funcție de starea de spirit mă simt fie extrem de inspirată și de norocoasă să pot să urmăresc artiști, prieteni și alți oameni interesanți, să descopăr diverse cauze și informații utile, dar sunt și momente în care mă simt extrem de frustrată.

În perioada de DETOX am simțit mai puțină frustrare că nu am un corp trăznet, că nu fac lucruri interesante, că nu sunt la fel de frumoasă ca alte fete, că nu sunt suficient de talentată, că nu gătesc la fel de bine, că nu știu cele mai cool filtre sau cadre pentru pozele mele și alte motive la fel de stupide. Sunt conștientă că frustrarea asta nu este provocată de ceilalți, ci de mine, de limitările mele cauzate de lene sau imaginare.

3. Am înlocuit un rău cu un alt rău

Drumul de la țară la București, acasă, durează aproximativ 3 ore. Timp în care mai povestim una-alta, ascultăm muzică, mai citesc câteva pagini dacă am vreo carte la mine, dar cel mai mult timp îl petrec pe telefon. Ei bine, ce credeți că am făcut pe drum fără Facebook & Insta? Am stat pe Pinterest. Iar acasă stăteam pe You Tube sau mă uitam la filme, nu făceam mai mult din lucrurile pe care trebuia și îmi doream să le fac.

4. Scapă de toate tentațiile

Când mi-am dat seama că stau în continuare cu telefonul lipit de mână am mai făcut un pas să mă detașez de tehnologie și am dezactivat notificările pentru aplicațiile de comunicare: email, messenger, sms, whatsapp, care sunt principalul trigger pentru pierdut vremea pe telefon. Întotdeauna reacționez când aud notificările și răspund, după care intru o tură și prin alte aplicații, să văd ce se mai întâmplă.

Abia în acel moment am simțit cu adevărat un sentiment de eliberare, nu mai eram mereu cu telefonul în mână, de aceea îți recomand și ție să procedezi la fel dacă vrei să stai departe de tentații.

5. Am fost mai prezentă

Nu mai rețin exact unde am fost și ce am făcut în intervalul de DETOX, dar îmi amintesc cu mândrie că am ieșit pe undeva mișto și nu am simțit nevoia să postez compulsiv ”uite ce cool sunt și ce lucruri draguțe fac”. Viața ajunge să fie regizată, iar frustrările cresc și mai și. M-am bucurat de locul și de oamnenii care mă înconjurau.

6. Mi-am pierdut sursa de informatii

Treaba e că dacă nu mai eram activă pe Facebook  nu mai știam de unde să îmi iau informația. Cel puțin pe partea de evenimente, m-am simțit complet pe dinafară și chiar am ratat un eveniment important așa. Iar în ceea ce privește știrile am simțit la fel, căci nu există (sau nu știu eu) un agregator de content la fel de ușor de personalizat ca feed-ul meu de facebook. Și nu, nu consider că bulele virtuale în care trăim sunt negative decât dacă alegem să nu ne pese și să nu facem nimic în realitate.

7. Lecția pe termen lung. Echilibru si diversitate

A trecut o lună și jumătate de la DETOX-ul meu și sunt oarecum happy cu rezultatele. Mi-am propus chiar o pauză de 30 de zile la anul, probabil în perioada în care ne vom întoarce în Sicilia, unde oricum internetul nu este foarte strălucit.

Munca mea implică activitatea pe rețelele de socializare, dar simt că modul în care le folosesc nu este constructiv. Ba chiar simt adeseori că mi-a acaparat viața, că regizez cadre și momente instagramabile, că pierd timp prețios scrolând, că este unul dintre lucrurile de care sunt dependentă și că astfel nu eu le controlez, ci ele îmi controlează viața.

Mi-a fost dor de Instagram și facebook și mă bucur sincer să am posibilitatea să fiu atât de aproape de niște oameni minunați, de informație mai ușor de digerat, să am un spațiu în care să mă exprim și să iau parte la conversație.

Sunt mai conștientă acum de timpul petrecut online, de calitatea conținutului pe care îl urmăresc, mixul de aplicații și canale de socializare sunt mai diverse și mai echilibrate, iar  telefonul este în sfârșit organizat.

Ce spui, accepți și tu provocarea #7SMdetox?

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.