Plimbare de o zi la Grotta Mangiapane, San Vito lo Capo şi Rezervația Zingaro

Posted on

Astăzi m-am simțit copleşită din nou de frumusețile locului pe care le-am descoperit în această vacanță neaşteptată.

După un weekend hiperactiv la Etna şi Taormina în care m-am minunat constant de cât de frumoasă este Sicilia, iată că am descoperit un alt colț de rai în apropiere de casa noastră de la Trapani. O excursie de o zi la Grotta MangiapaneSan Vito lo Capo şi Riserva Naturale Orientata dello Zingaro mi-a întrecut orice aşteptare.

Zilele trecute am închiriat o maşină împreună cu un cuplu de români cu care ne-am împrietenit aici şi suntem puşi pe fapte mari. Vor urma, aşadar şi alte relatări de la fața locului pline de farmec. Puteti sa le vedeti inainite de a le publica pe blog pe pagina de Facebook Zana Boema sau pe Instagram zana_boema.

Grotta Mangiapane

Pe drum spre San Vito lo Capo am făcut un ocol la Grotta Mangiapane, unde am vizitat un muzeu etnografic atipic. Primele semne ale trecerii omului prin aceasta grota datează încă din paleolitic dar familia al cărui nume îl poartă muzeul a locuit aici la începutul secolului douăzeci. Numărul membrilor a crescut treptat până la aproximativ 50, fapt care a transformat locul într-un sat în miniatură, convertit în muzeu etnografic.

Biletul pentru această călătorie în trecut costă 3 euro şi ai parte de o experiență absolut memorabilă. Complexul este compus din mai multe construcții care adăpostesc diferite mini expoziții de genul: atelierul de sculptat în piatră, atelierul de olărit, atelierul cizmarului, bucătăria, atelierul de păpuşi, presa de măsline, etc.

Partea cea mai simpatica a vizitei o reprezentă păsările şi animalele care populează curtea, de la găini, prepelițe, păuni, gâşte şi până la capre, măgari şi cai. În plus, vegetația abundă şi poți să culegi un fruct de cactus dacă este copt sau să miroşi florile parfumate şi bogate ca si cum ai fi in gradina ta. Totul pare autentic, firesc si intim.

Fiecare dintre obiectele expuse spunea o poveste si parea abia lasat din  mana celui care l-a creat sau l-a folosit in munca de zi cu zi. M-am simtit ca si cum propietarii erau plecati la masa pe undeva si trebuia sa apara din moment in moment.

San Vito lo Capo

Ne-au plăcut străzile spațioase, clădirile îngrijite şi diversitatea de restaurante şi cazări, iar plaja lungă de 3 km cu nisip fin străjuită de o stâncă semeață ne-a făcut să ne dorim să revedem cat mai curand orasul.

Alte atracții din San Vito lo Capo care merită menționate sunt Il santuario, o biserică fortăreață, care îl celebrează pe San Vito şi Tonnara del Secco, o fabrică veche în care era prelucrat tonul pescuit în apele dimprejur. Biserica-fortăreață îi adăpostea pe localnici în timpul incursiunilor piraților, iar acum este loc de regăsire spirituală. Tonnara in schimb nu am vizitat-o dar ne-a atras atenția în drum spre Zingaro şi cred ca merită o vizită dacă nu te grăbeşti.

Riserva Naturale Orientata Dello Zingaro

Destinația finală şi cea mai impresionantă a zilei de astăzi a fost Zingaro, prima rezervație din istoria Siciliei, un adevărat colț de Rai. Zingaro înseamnă țigan în română, dar nu am aflat de unde i strage numele rezervatiei, dacă aflati voi să îmi spuneți şi mie!

Biletul a costat 5 euro de persoană, pe care i-am plătit cu cardul, iar drumul dintre San Vito lo Capo si intrarea de nord a fost spectaculos. Rezervația este situată la aproximativ 8 km distanță de localitate iar drumul etalează de-a stânga şi de-a dreapta stânci impresionante, cactuşi suspendați, marea nesfârşită şi serpentine care-ți provoaca senzatii tari.

Aleile din rezervație sunt bine marcate şi în mare parte pietruite, iar pe traseu poți vizita unul dintre mini muzeele amenajate sau mai bine poti admira „exponatele” create de Mama Natură: plajele cu apă limpede, stâncile dantelate de care se sparg ritmic valurile si vegetația luxuriantă care umple coasta.

Nu am ajuns la finalul traseului, la Scopello, pentru că este zi de dializă pentru Dragos si trebuia sa fim acasa mai devreme şi mă bucur că avem un motiv să ne reîntoarcem!

Pentru mai multe informații despre frumusețile locului te invit să citeşti restul articolelor din seria #olunăînSicilia aici. Aştept cu drag impresiile, întrebările şi recomandările tale în comentariile de mai jos. Mai avem 3 săptămâni de explorat!

Cu drag,

Zâna călătoare

2 Comments

  1. Alexandra says:

    Bine, m-ai convins, cum se numeste cel mai apropiat aeroport?

  2. Mona Cocoreanu says:

    Waw !!! De visss ! <3

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.