De vazut: Phoenix, de Christian Petzold

Posted on
Phoenix filmul

 

Nu te-ai săturat de filmele hollywoodiene, cu bugete cât venitul unei tări din lumea a treia și fără substanță? Eu da, de aceea am început să le acord tot mai multă importanță filmelor indie și europene.

Phoenix este povestea tragică a unei femei, supraviețuitoare a Holocaustului, al cărei singur scop în viață este de a-și regăsi soțul. Nelly, interpretată de Nina Hoss, a rămas desfigurată în urma unui incendiu, însă cu ajutorul loialei sale prietene, Lene, reușește să își vindece cicatricile fizice și speră să le vindece și pe cele sufletești, odată cu regăsirea soțului său, Johnny.

Lene încearcă să o convingă pe Nelly să o ia de la capăt împreună în Palestina, dar femeia este convinsă că doar soțul său va reuși să îi redea scopul vieții sale. Într-adevăr, să fii alături de jumătatea ta pare a fi soluția pentru orice problemă, pentru că ai susținere necondiționată, la bine și la rău. Mai puțin în cazul în care chiar soțul, german get beget, este chiar cel care a vândut-o pe Nelly naziștilor.

Cei doi se regăsesc, însă chipul femeii este diferit, ea doar aduce a fantoma regretatei soții. Johnny remarcă similitudinile dintre fosta soție și femeia misterioasă care apare într-o noapte în barul în care lucrează și îi propune acesteia să se dea drept Nelly, care este sigur moartă. Scopul lui este să revendice averea acesteia, care l-ar scăpa din situația financiară ingrată în care se regăsește acum. Femeia acceptă fără rezerve, sperând orbește că soțul ei o va recunoaște în cele din urmă și că își vor relua viața împreună.

În ciuda dovezilor tot mai clare că Johnny este vinovat pentru tot ce i s-a întâmplat, Nelly își continuă planul de a-și recâștiga soțul și mă pune serios pe gânduri. Poate, dragostea, să te orbească și să te prostească în asemenea măsură? Am trăit și eu o situație în care am permis cuiva care nu merita să îmi fie alături, dar am reușit să mă deștept singură la un moment dat. Nu că nu m-ar fi avertizat TOATE prietenele în ce situație penibilă mă pusesem, însă a trebuit să îmi dau seama sigură de asta.

M-a frustrat foarte tare situația în care era Nelly, îmi veneau tot felul de vorbe urâte la adresa ei, pur și simplu nu puteam să cred că o femeie se poate înjosi în asemenea hal încât să rămână cu călăul ei, însă până la final și această femeie a găsit puterea interioară să se elibereze. Cum a făcut-o, puteți afla singuri din 5 iunie, când filmul Phoenix va avea premiera în cinematografe.

Phoenix este un film foarte intens, care te ține în suspans de la primele scene și care te inspiră să crezi din nou în tine. Oricât de jos ai ajuns, voi putea să renaști și tu, pentru că deținem resurse sufletești nebănuite.

P.S. Este destul de dificil să îi porți pică lui Johnny, care este interpretat de seducătorul Ronald Zehrfeld. Aștept și impresiile voastre, dacă ați văzut filmul.

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.