Ce trebuie să știi înainte să vezi Wonder Woman

Posted on
wonder woman

Wonder Woman nu este doar un film cu super eroi. Wonder Woman este un film cu o femeie în rol principal, un film regizat de o femeie și un personaj apărut în anii 40′ inspirat de mișcarea feministă.

O (mică) victorie a feminismului la Hollywood

Industria cinematografică este un loc în care cele mai mari fantezii devin realitate dar și locul în care femeile încă nu sunt tratate pe picior de egalitate cu bărbații. Numărul filmelor care au femei în rol principal este în continuare infim, femeile regizor sunt doar o excepție, iar salariile – deși sunt confidențiale – se pare că sunt și ele mai mici decât cele ale colegilor de sex masculin. Ce ironie, nu-i așa?

Gal Gadot, actrița care o interpretează pe Wonder Woman, este de origine israeliană, fapt pentru care filmul a fost  interzis în Liban, țară care se află în război cu Israelul. Actrița este unul dintre cele mai de succes modele israeliene după Bar Refaeli iar în țara sa natală a lucrat o perioadă în Forțele de Apărare Israeliene. Atribuirea acestui rol emblematic în istoria Statelor Unite unei femei de altă origine este în sine un pas înainte și trebuie aclamat, dar cu măsură. Mai sunt mulți pași de făcut până la emanciparea cu adevărat a femeii la Hollywood și promovarea diversității.

Încă o mică victorie în industria cinematografică, regizorul filmului Wonder Woman, cel mai nou blockbuster DC, este femeie. Patty Jenkins este cunoscută pentru „Monster”, lansat în 2013, cu Charlize Theron în rol principal, după care a mai regizat diverse seriale. E o surpriză că o femeie – și una nu foarte renumită – a ajuns să regizeze un film de un asemenea calibru, iar rezultatul final este unul foarte reușit.

Cum a luat naștere personajul Wonder Woman

În ceea ce privește geneza acestui personaj, vom putea afla mai multe detalii în curând, pentru că anul acesta se lansează un film despre viața lui William Moulton Marston, psiholog renumit și inventatorul detectorului de minciuni. Acesta a creat Femeia Fantastică inspirat de soția sa, Elizabeth și de Olyve Byrne, cea de-a doua soție, alături de care alcătuia un trio conjugal cum nici în ziua de astăzi nu vom întâlni. După decesul lui William, cele două femei au continuat să locuiască și să își crească împreună copiii pe care îi aveau cu același bărbat.

Un alt factor de influență în crearea acestui personaj îl reprezintă mișcarea feministă specifică acelor vremuri și felul în care femeile protestau pentru drepturile lor, legându-se în lanțuri, pe care Femeia Fantastică le tot rupe în benzile desenate. Personajul nu a fost lipsit de controverse fiind acuzat de practici BDSM, iar teoria susținută de Marstorn era că femeile sunt mai puternice din punct de vedere psihologic decât bărbații, dar se simt mai bine într-o postură de supunere. Cu toate astea, Femeia Fantastică pe care o vedem noi în film este o femeie care poate servi cu ușurință drept model femeii moderne. Sau mie, cel puțin, pentru că Diana evoluează de la idealista și inocenta amazoană la o luptătoare experimentată. Exact perioada de tranziție în care mă aflu și eu, de la unicorn la… vedem noi.

wonder womanCum este filmul

Dacă ai sărit direct la descrierea filmului, te rog să citești și informațiile de mai sus, sunt foarte importante pentru a aprecia acest film la adevărata lui valoare. Wonder Woman este mai mult decât un film cu super eroi, este o mică victorie a feminismului la Hollywood și un personaj care a evoluat enorm și care reprezintă cu succes idealurile femeilor din lumea întreagă, nu doar pe ale americanilor.

Diana este o prințesă amazoană, instruită în arta războiului și o femeie idealistă. Când un pilot de avion ajunge pe insula ei urmat de un batalion de inamici, Diana nu ezită să îl salveze și să îl apere. Ba chiar decide să își părăsească insula, familia și tot ce îi este mai drag, pentru a se alătura unei cauze mai mari, binelui suprem, așa cum îl vede ea.

Primul contact cu lumea oamenilor ne arată cât de naivă este fiica amazoanelor, sau mai bine spus neexperimentată. Scopul ei este să îl învingă pe Zeul Războiului, Ares, cel care le otrăvește mintea oamenilor și cel care este în spatele războiului. Companionul ei, fermecătorul Chris Pine, care interpretează rolul unui spion, îi călăuzește sabia în inima bătăliei, cu un curaj mai temperat.Evident, apar niscaiva scântei între cei doi, dar romance-ul e ținut la minumum.

Wonder Woman este un film de văzut la cinema

Filmul are partea lui de umor, ca mai toate filmele cu super eroi, dar cele care te aduc în sala de cinema sunt luptele și efectele speciale. Gal s-a antrenat intens pentru acest rol, are și un trecut care a ajutat-o să își intre foarte bine în rol, dar o mare parte dintre scene au fost construite pe calculator și se vede. Nimic de comentat din partea mea, sunt sigură că pentru fanii tehnologiei e de bine.

Pentru toate cele de mai sus și nu numai, Wonder Woman e un film de văzut la cinematograf. Dacă l-ați văzut, aștept și impresiilor voastre cu drag!

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.