3 modalități prin care putem evita stresul

Posted on

Una dintre „bolile” omului modern este stresul, o condiție mai mult închipuită aș spune eu, pentru că poate fi evitată în cele mai multe cazuri.

Sunt momente în care mă transform total din cauza stresului – să vă spună Dragoș în ce scorpiuță mă transform uneori – iar cei ce au de suferit cel mai tare sunt cei dragi, care ne sunt alături necondiționat. După ce am recunoscut în sinea mea că mă stresez prea des și inutil de multe ori, am zis că e cazul să o fac și public, alături de câteva trucuri care mă ajută pe mine să mă calmez.

Iată cum poți evita stresul, o stare care ne consumă și ne transformă într-un mod negativ

Nu te lăsa influențat de alții

În multe dintre momentele în care îmi făceam griji excesive și inutile eram influențată de comportamentul, gândurile și prejudecățile altora. Cum să fiu eu liniștită dacă toți în jur se pierd cu firea? Ei bine, dacă nu cumva ești unul dintre oamenii aceia care sunt mai productivi pe bază de stres și sunt acri și nesuferiți tot timpul, atunci trebuie să eviți influența negativă a celor din jur.

În situațiile în care știi că nu ai motive de îngrijorare, știi că nu te ajută cu nimic să rulezi scenarii apocaliptice în minte și mai știi că cei care te presează de parcă viața lor ar depinde de nimicurile pentru care se stresează, detașează-te de ei. Evită să comunici direct cu ei, alege să fii rațional și analizează întotdeauna faptele, nu părerile.

Ia lucrurile ca atare

Să spunem că ai motive să te stresezi, pentru că ai comis o gafă ce te poate costa fie un proiect la muncă, fie o prietenie. Sunt multe la mijloc, înțeleg că te simți presat, dar starea de nervozitate nu face decât să te neliniștească și să te umple de sentimente negative, deloc constructive și riști să nu mai vezi soluțiile din cauza regretelor.

Ai dat-o în bară și asta e. Nu poți să dai timpul înapoi, dar poți să îți asumi greșelile și să fii constructiv, să atenuezi problemele create. Dacă nu îți dai seama ce și cum ai mai putea salva din acea criză, cere părerea celor din jur, a celor afectați.

Conștientizează faptele și acțiunile tale

Atunci când mă transform într-o scorpiuță (chiar nu merit diminutivul, sunt o adevărată SCORPIE) încep să-mi dau seama că se întâmplă ceva cu mine și încerc să mă controlez. Primul lucru pe care îl fac este să îmi cer scuze, apoi să analizez ce se întâmplă cu mine: am motive să mă stresez, cum să reacționez mai bine, cum aș putea salva situația?

Nu susțin că îmi iese, dar dacă sunt conștientă de gândurile și de faptele mele aș putea să schimb ceva, să le controlez într-o anumită măsură. Îi admir foarte tare pe cei care posedă abilitatea de a se controla, eu sunt încă foarte impulsivă și reacționez așa cum îmi vine, după care îmi dau seama că am comis-o.

Voi cum stați cu nivelul de stres, cum îl evitați și în ce situații neplăcute v-ați găsit din cauza lui?

Foto Andrei Nedelea

0 Comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.