Nu știu alții cum sunt, dar eu când am aflat că terciurile pe care încercam să le trec drept smoothie-uri sunt adevărate bombe am preferat să spun ”pas” acestor băuturi extrem de instagramabile.
Suntem în plin sezon de fructe și legume, de culori, arome, texturi, vitaminte și antioxidanți și implicit de băuturi care pot contribui pozitiv la sănătatea noastră dacă le preparăm corect. De aceea am decis împreună cu my personal food mentor, Daniela Niculi, să organizăm un atelier de smootie-uri înainte să luăm și noi vacanță.
Teoria ca teoria, practica ne omoară
Dacă la partea de organizare am fost super activă, la partea propriuzisă de atelier am lăsat-o pe Niculicea să se ocupe de necesar. Am pregătit sub îndrumarea ei bancurile de lucru în care vedetă au fost blenderele Tefal, care au funcție specială pentru smoothies, iar singura noastră grijă era să alegem ingredientele potrivite.
Pasul 1 Alege 2-3 ingrediente care se completează
Ingredientele proaspete le-am amenajat ca într-o piață, pe o insulă centrală, cât mai divers, să acoperim cât mai multe gusturi. Am avut banane, avocado, citrice, mango, frunze de spanac de la Agriro Fresh, ananas, zmeură, afine și altele. Dintre acestea am ales pentru un smoothie câte 2-3 ingrediente care să dea savoare, textură și un aport cât mai echilibrat de nutrienți.
Cum poți greși
Prea multă diversitate strică, adică este indicat să te limitezi la mai puține ingrediente ca să obții un gust plăcut și o cantitate limitată de zaharuri naturale.
Pasul 2 alege baza lichidă
Și la acest pas ai o diversitate de opțiuni, după gustul și nevoile tale. De la cuburi de gheață, ceai verde rece, lapte vegetal, iaurt grecesc, cottage cheese sau apă de cocos, este recomandat să completezi cu lichid din aproape în aproape, ca să obții consistența dorită. Noi am folosit lapte vegetal Rude Health, fără îndulcitori.
Cum poți greși
Laptele vegetal are adeseori adaos de zahăr, așadar citește eticheta înainte să îl pui în coș. În ceea ce privește lactatele, este recomandat să le consumi integrale, varianta light având de multe ori zahăr adăugat și mai puțini nutrienți. Nu poți să o dai pe iaurtul zilnic kilogramele în plus, nu?
Pasul 3 detaliile care fac diferența
Dacă vrei să obții o băutură nutritivă, care să înlocuiască o masă, poți adăuga tot felul de ingrediente care îi sporesc savoarea și completează aportul de proteine, precum pudra de cânepă de la Canah, microplantele de la Microgreeens, turmeric, scorțișoară, goji, migdale și alte superalimente. Noi le-am luat de la Republica Bio pe ultimele.
Cum poți greși
Aceste ingrediente sunt de obicei foarte concentrate, așdar moderația este cheia. La fel, ai grijă să nu adaugi prea multe ingrediente cu aceleași proprietăți, ca să eviți supradoza.
Acesta a fost singurul atelier în care nu am lucrat după rețete, ci în funcție de niște reguli de bază și după gust. Am testat unii de la ceilalți, ne-am consultat în privința ingredientelor, ne-am amuzat de gustul obținut când am combinat fără cap ingredientele și am povestit foarte multe, mai ales că a fost ultimul atelier de gătit de vara aceasta. Urmează să reluăm atelierele din toamnă, când vom avea un caldendar bine pus la punct.
Rețetă SMOOTHIE cu chefir și mure ( calculată din punct de vedere nutrițional )
- ½ avocado
- 250 ml chefir
- 10-12 mure
- 1 linguriță semințe de chia
- 1 lingură proteină de cânepă
- zeamă de lime
Informații nutriționale: 450 calorii
Ca să rămâi la curent cu noutățile pentru un stil de viață sănătos te invit să dai un like la pagina de facebook Food for your soul. Iar dacă ai întrebări ori tips & trick despre cum se prepară un smoothie corect, nu ezita să ni le împărtășești și nouă în secțiunea de comentarii de mai jos.
>> Mulțumim pentru susținere partenerilor de la această ediție: Tefal, Microgreens România, Agriro Fresh, Republica Bio, Finn Crisp, Canah, Rude Health și World Class România.<<<
0 Comments